Oorzaken gokverslavingSommige mensen gokken om zich te ontspannen, terwijl anderen juist de spanning opzoeken. Het komt vaak voor dat mensen vóór de gokverslaving al emotionele en psychische problemen hadden. Bijvoorbeeld depressie, angst, spanningen of concentratieproblemen.
Een gokverslaving begint vaak met plezier, vermaak en opwinding. Voor gokverslaafden biedt het gokken een kick waar ze niet meer buiten kunnen. Deze kick ontstaat uit de spanning van het wel of niet winnen. Men vergeet alles om zich heen en is één met het spel.
voortdurend denken aan gokken. liegen over het gokken of over geld. geen controle over het gokken: niet aan eigen regels en voornemens houden. mislukte pogingen om te stoppen met gokken.
Psychische en lichamelijke problemen
Als je niet lekker in je vel zit kan gokken dat gevoel verergeren. Je kan meer spanning en stress ervaren. Daarnaast kan je minder goed voor jezelf zorgen waardoor je lichamelijke klachten kan krijgen. Zoals hoofdpijn, maagpijn, trillen, zweten, onrust en slecht slapen.
Een gokverslaving kun je niet genezen met alleen maar medicatie. Er is helaas geen wonderpil op de markt om van je verslaving af te komen.
Gokken en wedden kunnen op die manier een roes veroorzaken die vergelijkbaar is met de roes van alcohol- of ander druggebruik. Het lichaam gaat op dit mechanisme reageren. Je gaat helemaal op in het spel. Daar krijg je een fijn gevoel bij, maar je kan er ook geagiteerd, prikkelbaar en neerslachtig van geraken.
“Uit onderzoek blijkt inderdaad dat een verslaving voor ongeveer 50% genetisch is bepaald. Maar, dat wil niet zeggen dat het ook altijd tot uiting komt. De omstandigheden waarin iemand opgroeit, hebben een grote impact.
Het gokken biedt hen gelegenheid om negatieve gevoelens weg te drukken. Het gokken veroorzaakt een roes die alle vervelende gedachten verdringt. Het kwijtraken van de dagelijkse spanning fungeert als een beloning die er voor zorgt dat het gokken zich blijft herhalen. Veel gokkers worden beheerst door magische ideeën.
Na een paar dagen heb je al minder last van lichamelijke ontwenningsverschijnselen, zoals: trillen, hoofdpijn, transpireren en maag- en darmklachten. Na een week zijn die klachten meestal over. Klachten zoals: prikkelbaarheid, vermoeidheid, spanning en somberheid kunnen wat langer duren.
In 2021 was de gemiddelde leeftijd van alle mensen die voor een verslaving in behandeling waren 42 jaar. 10% van deze mensen was jonger dan 25 jaar en 21% was ouder dan 55 jaar. De gemiddelde leeftijd kan per middel veel verschillen.
Een gokverslaving, ook wel bekend als probleemgokken of dwangmatig gokken, is een chronische (hersen)ziekte. Het kan werk- en (gezins)relaties ernstig beïnvloeden en tot ernstige financiële problemen leiden. Indien onbehandeld, zal een gokverslaving verergeren.
Pathologisch gokken is een psychische aandoening die in het DSM-IV is ingedeeld bij de stoornissen in de impulsbeheersing. Wie aan deze aandoening lijdt, kan geen weerstand bieden aan de drang om te gokken. Vaak krijgt de aandoening een dwangmatig karakter en noemt men deze ook wel een gokverslaving.
Vooral mannen en jongeren gokken online
Nederlanders in de leeftijdscategorie 18- tot 30-jarigen (21%) hebben vaker online gegokt dan 30- tot 50-jarigen (14%) en 50-plussers (3%).
Stoppen met gokken gaat niet makkelijk zijn. Net zoals bij een drugs- of alcoholverslaving krijg je last van lichamelijke en mentale afkickverschijnselen. Jouw lichaam is zo gewend geraakt aan gokken, dat het tijd nodig heeft om te herstellen. En dat is geen pretje.
Je hebt een gokverslaving als je geen controle meer hebt; je gokt te veel, te vaak en je verspeelt te veel geld. Je wilt wel stoppen, omdat je weet dat het beter voor je is. Maar dat lukt je niet. Of het lukt je in ieder geval niet om het stoppen lang vol te houden.
Spreek vanuit je eigen positie en emotie. Voorkom verwijten, leg uit wat het gebruik van de persoon met een verslaving met jou doet. Ga niet in discussie. Ontkenning, manipulatie en oneerlijkheid zijn symptomen van verslaving.
De meeste spelers zijn recreatieve spelers. Dat wil zeggen dat zij voor hun plezier spelen en hier geen problemen van ondervinden. Naar schatting waren er in 2021 zo'n 8,4 tot 8,9 miljoen recreatieve spelers in Nederland.
Iemand met een gokverslaving denkt alleen nog maar aan gokken. Daardoor verliest hij/zij de realiteit uit het oog. Het spel is veel meer dan een spel, het is een obsessie geworden. Als iemand afhankelijk is van gokken om een dag goed door te komen of om met een probleem om te gaan dan is diegene verslaafd.
Zo had hij uitgezocht dat in Nederland maar liefst 79.000 mensen verslaafd zijn aan gokken1. Dit is meer dan het aantal alcohol- en drugsverslavingen bij elkaar!
Gemiddeld gaan experts uit van ongeveer maximaal 3 uur beeldschermtijd vanaf 12 jaar. Dat is inclusief telefoon, tv en andere schermen. Elke dag 4 tot 5 uur gamen per dag wordt als 'niet normaal' gezien. Er bestaat dan een kans dat je een gameverslaving hebt.
Hoelang mag je gamen per dag? Het is dus niet gezond om 10 uur per dag te gamen. Maar wanneer jij of je kind af en toe eens 5 uur per dag gaat gamen is dat niet meteen een probleem. Deskundigen spreken van een gameverslaving wanneer je gedurende minstens een half jaar iedere dag minimaal 3 uur aan het gamen bent.