Een teek bij katten is meestal niet gevaarlijk, maar er zijn uitzonderingen en het veroorzaakt vervelende klachten als de teek niet verwijderd wordt.
Symptomen van teken bij katten. Teken vullen zich met bloed en laten meestal na een dag of vijf vanzelf weer los. Niks aan de hand, zou men kunnen denken. Maar als een teek op je kat terecht is gekomen en zich langer dan een dag vastbijt, is dit lang genoeg om een infectie door te geven.
Hoe ziet een teek eruit bij een kat
Ze zijn vooral goed zichtbaar als ze zijn volgezogen. Ze zien er een beetje uit als een bruine of grijze wrat met pootjes. Soms kunnen de teken nog los lopen over de vacht op zoek naar een geschikte plek om zich vast te hechten.
Als dierenartsen adviseerde we vroeger een middel met selamectine of fipronil, maar sinds 2018 hebben we een beter middel om katten te beschermen tegen teken. Het middel Selamectine Plus heeft als werkzame stoffen Selamectine Plus sarolaner en werkt gedurende 4 tot 5 weken tegen teken.
Er kan op de plek van de beet een kleine ontsteking ontstaan. Zware tekeninfecties kunnen tot bloedarmoede leiden. Het belangrijkste echter van een tekenbeet is dat deze ziektes kan overbrengen. Hemobartonella Felis is een kleine parasiet die bloedcellen bij katten infecteert en kan leiden tot (ernstige) bloedarmoede.
Een teek is een klein spinachtig diertje met een aan elkaar gegroeide kop en romp met 8 poten. Teken klimmen in bijvoorbeeld grashalmen waar ze gaan zitten wachten tot er een geschikte gastheer voorbij komt. Dit kan een hond, mens, ree of ander in het wild levend dier zijn.
Een teek is erg klein, slechts 1 tot 3 millimeter. Teken zijn makkelijk over het hoofd te zien. Als een teek u net heeft gebeten, lijkt het of er een zwart puntje op uw huid zit. Door het opzuigen van bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt.
Een teek laten verwijderen door de dierenarts
Een consult kost ongeveer € 35,-. Eventuele pijnstillers en ontsmettingsmiddel na het verwijderen van de teek, kosten rond de € 50,-.
Koorts, gebrek aan eetlust, lusteloosheid, stijfheid en manken na een tekenbeet zijn de meest voorkomende ziektetekens bij de kat.
Gebruik zo nodig een spiegel en een vergrootglas. Controleer ook uw kleding. U kunt kleding met teken minimaal 30 minuten op 60ºC wassen of de kleding na het wassen in de wasdroger stoppen. Dan gaan teken dood.
Als de kop of monddelen van de teek na de verwijderpoging zijn blijven zitten, is er geen reden voor paniek. Je hebt de teek gedood en zijn lijf verwijderd. Daarmee heb je voorkomen dat er een ziekte kan worden overgedragen. Toch kunnen restanten wel leiden tot een infectie van de bijtplek.
Gebruik geen alcohol, jodium, olie of andere middelen vóórdat u de teek verwijdert. Pak de teek met een puntig pincet zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er rustig uit. Als een stukje van de kop in de huid achterblijft is dat ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter.
De teek zuigt zich langzaam vol met bloed. De teek ziet er dan uit als een grijs of bruinzwart bolletje van ongeveer 1 centimeter (zo groot als een erwt). Na enkele dagen laat de teek vanzelf los.
Pak de teek met een tekentang zo dicht mogelijk bij je huid bij zijn kop vast en trek hem er in één keer recht uit. Je moet de teek dus nooit draaien, schrapen of knijpen. Hij kan dan de inhoud dan zijn maaginhoud lozen (iek!) inclusief bacteriën en daardoor heb je juist extra kans om ziek te worden.
Plet de teek met een voorwerp
Dat maakt niets uit. Dood moet ie. Haal de teek wel eerst van je hond af voordat je gaat pletten. Als je nog buiten bent zoek je een boomstronk, een platte steen of een picknicktafel en daar leg je de teek op, om hem vervolgens dood te maken door te pletten.
2. Houd je tuin tekenvrij. Teken houden van een vochtige bodem met een dikke laag dode bladeren, een gazon met veel mos, hoog gras en van schaduwrijke, begroeide plekken met veel bodem bedekkende planten.
Nadat ze op hun gastheer zijn geklommen beginnen zij al binnen enkele seconden met bijten en kunnen tot wel 30 dagen in de huid blijven zitten. Larven en nimfen van deze teek voeden zich vooral op kleine zoogdieren en vogels die op de grond naar voedsel zoeken, maar ook op mensen.
De meest waarschijnlijke plaatsen van besmetting zijn: de Sallandse Heuvelrug, de Utrechtse Heuvelrug, Twente en de Achterhoek (zie bijgevoegde kaart). Aan de grens met Duitsland in de Achterhoek en ten oosten van Nijmegen is het TBE-virus in kleine knaagdieren gevonden.
Een tekenband beschermt jouw kat langdurig tegen teken. Een tekenband beschermt namelijk gemiddeld 7 tot 8 maanden tegen teken. Een tekenband breng je aan als een halsband. Door de 'schurende' werking van de band tegen de huid/vacht van jouw kat wordt de band geactiveerd.
Een teek die in een gemiddeld huis terecht kom zal na een dag of 5 sterven omdat de lucht te droog is. Dat geldt ook voor de eitjes. Het tekenvrij houden van huisdieren is wel heel nuttig. Daarmee wordt voorkomen dat teken via een huisdier op plekken in de tuin komen waar ze wel kunnen overleven.
De meest voorkomende teek die je bij huisdieren in Nederland ziet, is slechts een paar millimeter lang voordat hij zich voedt. Wanneer hij zich met het bloed van je huisdier heeft gevoed, groeit hij tot ongeveer een centimeter.
Teken leggen hun eitjes in de strooisellaag, de laag verterende bladeren op de bodem. De larven die daaruit kruipen, gaan in de lagere ondergroei dicht bij de bodem op zoek naar hun eerste bloedmaaltijd. Bij voorkeur bij kleine dieren, zoals zangvogels en muizen.
De meeste mensen worden niet ziek na een tekenbeet. De kans op de ziekte van Lyme na een tekenbeet is ongeveer 2-3 procent. Dat betekent dat als 100 mensen door een teek worden gebeten, 2 of 3 daarvan de ziekte van Lyme krijgen. Tekenbeten zijn vaak pijnloos.
Maak je niet druk als er een pootje van de teek achterblijft in de huid. Deze komt er (net als een splinter) vanzelf uit na een tijdje zonder dat het kwaad kan. Probeer echter altijd de gehele teek in één keer los te draaien, zonder iets achter te laten. Dit is altijd beter.