De pijnboompitten in pesto kunnen gemakkelijk worden vervangen door andere noten: walnoten, pistachenoten, amandelen en zelfs zonnebloempitten zijn allemaal perfecte vervangers voor pijnboompitten.
Door de combinatie geven de pompoenpitten iets extra aan deze gerechten. Pompoenpitten zijn ook erg lekker in pesto. Je vervangt dan de pijnboompitten door pompoenpitten.
Pijnboompitten zijn de zaden van de dennenboom. Om de zaden uit de den te krijgen is veel werk nodig.Er zijn tijdens de oogst dus veel mensen nodig, om veel pijnboompitten te kunnen oogsten. Dit is een van de redenen dat pijnboompitten duurder kunnen zijn dan andere noten, pitten en zaden.
Door de pijnboompitten te roosteren komen de natuurlijke oliën vrij en wordt het aroma iets intenser. Bovendien worden ze zo ook iets krokanter. Op die manier krijgen de pitjes dus die lekkere, nootachtige smaak waar we zo dol op zijn.
Pijnboompitten worden veel gebruikt in Italiaanse gerechten, zoals pesto, maar ook (licht geroosterd) in salades. De pitten hebben een licht harsachtige smaak en zijn rijk aan olie.
De goedkope pijnboompitten van Nature's Gift doen niet onder van A-merk pijnboompitten. Dat de pijnboompitten niet duur zijn, maakt ze niet van mindere kwaliteit. Wij verkopen de pijnboompitten in een handige kleine verpakking waardoor je het makkelijk door je salade of gerecht kan mengen.
Zo zijn er verschillende vitamines en vele vezels en mineralen aanwezig in de kleine witte pitten. De pijnboompit bevat opvallend veel vitamine K, A en E. Daarnaast bevat de pijnboompit in verhouding ook veel vet. Hoewel het onverzadigde vetzuren zijn, bevat de pijnboompit per 100 gram zo'n 70 gram vet.
Pijnboompitten zijn als ze geroosterd zijn veel lekkerder van smaak. Ongeroosterd zijn ze namelijk smaakloos en flauw.
Pijnboompitten bewaren
Als je pijnboompitten goed bewaart, kun je ze tot wel een jaar goed houden. Hiervoor moet je ze luchtdicht in de koelkast bewaren. Wil je ze nog langer bewaren, stop ze dan in de vriezer. Zo blijven ze tot wel vijf jaar goed.
Het pijnboompittensyndroom is niet erg schadelijk voor de gezondheid, maar wel erg vervelend. Grofweg twee dagen na het eten van pijnboompitten kan een verandering van smaak worden waargenomen. Er wordt voor enkele dagen een bittere / metaalachtige smaak geproefd die tijdens eten extra naar voren komt.
Pijnboom is een andere benaming voor de dennenboom, en de pitten zijn dus de zaden van deze dennenbomen. Ze worden verkregen door dennenappels te plukken en te schudden. De zaden die hierdoor vrijkomen moeten vervolgens nog gepeld worden. In totaal zijn er 50 tot 100 pijnboompitjes te vinden in een dennenappel.
Steenvruchten (amandelen en walnoten) Noten (pistachenoten, hazelnoten, pecannoten, pijnboompitten, kastanjes, paranoten, cashewnoten en macadamia)
Één portie (30 gram) per dag voor het gewenste effect. Verpakt onder beschermende atmosfeer.
Door het koken gaat die schil geleidelijk open en kun je ze eventueel ook pellen. Dat is even een werkje, maar veel mensen vinden ze daardoor wel lekkerder!
Zonnebloempitten zijn net als pompoenpitten rijk aan omega 6-vetzuren, in de vorm van linolzuur.Ze leveren naar verhouding wat minder vezels en eiwitten dan pompoenpitten: een eetlepel is goed voor 1,1 gram vezels en 2,7 gram eiwit. Wel leveren ze met 97 kilocalorieën per eetlepel des te meer energie.
Door kwark of yoghurt
Pompoenpitten, zonnebloempitten, lijnzaad, maanzaad.
Laat de dennenappels in de zon drogen tot de dennenappels open springen en de donker gekleurde zaden (met daarin de pijnboompitjes) geoogst kunnen worden. Je kunt ook onder een dennenboom een kleed leggen en de boom voorzichtig heen en weer schudden. De bruine langwerpige zaadjes vallen dan als vanzelf uit de boom.
Niet zo heel lang. Dat ze niet “onbeperkt” houdbaar zijn, komt door de ruime hoeveelheid vet die ze bevatten, zo'n 60 g per 100 g pitten. Hierdoor kunnen pijnboompitten ranzig worden. Door te ruiken en eventueel te proeven weet je dus of ze nog goed zijn.
Roosteren in de oven
Verwarm de oven voor op 190 graden. Verspreid onze pijnboompitten op een bakplaat. Zet de oven op 5 minuten en schuif de bakplaat erin. Na 5 minuten schud je de pijnboompitten los en kijk je of de pitten de juiste, lichtbruine, kleur hebben.
Allergie tegen pijnboompitten kan zich op zeer veel verschillende manieren manifesteren: van milde huidreacties, gastrointestinale klachten tot ernstige angioedeem en anaphylaxie. Kruisreactiviteit met denneboom pollen is zeer beperkt. Verder is er weinig bekend over kruisreactiviteit.
Het is heel belangrijk dat er geen lucht bij komt. Afgesloten in het gesealde zakje blijven de gebrande noten ten minste 3 weken echt lekker. Hierna kunt u dit zelf beoordelen op smaak. Na het openen van het gesealde zakje, goed bewaren in een afgesloten trommel, bakje of bus.
De raad adviseert om 15 tot 25 gram noten en zaden per dag te eten (een kleine handvol). De voorkeur gaat uit naar noten en zaden rijk aan omega 3-vetzuren, zoals walnoten en lijnzaad. Ook wij raden je dus aan om elke dag een handvol noten en/of zaden te eten.
Alleen in bossen waar de pijnbomen erg dicht opeen staan (cultuurbossen), is het donker en groeit er verder nauwelijks iets. De naam pijnboom is eigenlijk toepasselijker dan grove den. Het is afgeleid van het Latijnse woord pinus wat vlot betekent, maar misschien ook van Pinus, het vriendinnetje van de Griekse god Pan.
Er zitten 92 kilocalorieën in 1 eetlepel (15 gram) pijnboompitten. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'pijnboompitten'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
De biologische pijnboompitten van Bionoot.nl bevatten geen kunstmatige smaakstoffen en conserveringsmiddelen waardoor de pure smaak bewaard blijft en jouw gerechten onvergetelijk lekker worden.