Begin met je keuken in te delen in vijf werkzones en laat ze logisch op elkaar volgen: voorraad - opbergen - spoelen - voorbereiden - koken/bakken. Berg alle benodigdheden op in de juiste zone. Zo heb je alles bij de hand wanneer je het nodig hebt en ben je niet constant aan het rondlopen.
Een rechte keuken is de ideale keuken als de ruimte beperkt is. Alle elementen van de keukendriehoek staan naast elkaar. De L-vormige keuken of hoekkeuken is voor elke ruimte geschikt en is heel handig omdat de werkdriehoek optimaal is. Een U-vormige keuken biedt volop opbergruimte en alles is binnen handbereik.
Om je toch een indicatie te geven: keukenprijzen kunnen variëren van €6.195,- exclusief montage (voor een Keukenloods.nl voorraad keuken) tot €20.000 (voor een op maat gemaakte keuken). Gemiddeld ben je tussen de €7.500 en €15.000 euro kwijt aan een nieuwe keuken.
Bonen, linzen of kikkererwten. Van deze groenten kan je altijd een voorraadje in huis hebben. Peulvruchten zitten namelijk ook vol eiwitten en kunnen goed verwerkt worden in veel verschillende gerechten. Verwerk peulvruchten bijvoorbeeld in een volkorenwrap of maak er een stevig voedzaam soepje van.
Wat veel mensen niet weten is dat je komkommers, tomaten, paprika's en andere vruchtgroenten beter niet in de koelkast kunt bewaren. Zo drogen komkommers uit in de koelkast, waardoor de schil beschadigt en de komkommer uitdroogt. Ook tomaten en paprika's drogen uit, wat ten koste gaat van hun smaak en houdbaarheid.
Een aantal basics die goed zijn om in huis te hebben zijn: Rijst, Pasta, lang houdbare sauzen, groenten in blik(Niet zo lekker als vers, maar nog steeds beter dan helemaal geen groente), olijfolie, bloem, suiker en basis specerijen.
Leg op de bovenste plank producten zoals kaas, boter, yoghurt en druiven. Op de tweede plank de leftovers en op de derde plank het vlees. In de deur kun je goed dranken en sauzen bewaren. Onderin de koelkast heb je genoeg plek om de bakken te vullen met fruit en groente.
De levensduur van keukenapparatuur
Want hoewel de gemiddelde levensduur van een keuken 19 jaar is, gaat dit voor de ingebouwde apparatuur meestal niet op. Gemiddeld gaan koelkasten of koelvriescombinaties 15 jaar mee, terwijl de vaatwasser vaak al na 11 jaar worden vervangen. Ovens gaan gemiddeld 10 tot 15 jaar mee.
In Nederland wordt een keuken gemiddeld na 19 jaar vervangen. 24% van de Nederlanders vervangt zijn/haar keuken wanneer deze tussen de 11 en 15 jaar oud is, 30% vervangt de keuken wanneer deze tussen de 16 en 20 jaar oud is en een krappe 30% doet dit pas na 20 jaar.
De kosten voor een keuken lopen uiteen van € 5.000 tot zelfs € 17.000. Je kan het zo gek maken als je zelf wilt: materialen, apparatuur en grootte.Daarnaast komen er kosten kijken als het demonteren van de keuken, de plaatsing, eventuele het verleggen van leidingen.
Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis. Voordeel van zo'n noodrantsoen is dat je er voedzame maaltijden mee kunt samenstellen die vrij goed smaken en bij je voorkeur passen.
In de logistiek verwijst de optimale voorraad naar de exacte hoeveelheid, die een bedrijf nodig heeft om aan de gebruikelijke vraag te voldoen zonder met een tekort te maken te krijgen. Met andere woorden, het doel is een optimale rentabiliteit te bereiken en de opslagkosten tot een minimum te beperken.
De constructie van IKEA keukens is stevig en goed ontworpen, waardoor ze bestand zijn tegen dagelijks gebruik en slijtage. De Scandinavische woongigant onderwerpt haar keukens aan uitvoerige tests en garandeert daardoor een lange levensduur. De garantie op de keukens van IKEA is zelfs 25 jaar.
Hoelang gaat een aanrechtblad gemiddeld mee? Een keukenblad kan – gelukkig – erg lang meegaan. In Nederland wordt een keuken na gemiddeld twintig jaar vervangen. Een aanrechtblad gaat meestal zo'n vijftien jaar mee.
De gemiddelde prijs voor een nieuwe keuken ligt tussen de € 5.000 voor een eenvoudige keuken en € 25.000 voor een ruime maatwerkkeuken. Vergeet niet dat er naast deze gemiddelde aanschafprijs ook kosten zijn voor montage en andere zaken, zoals het omleggen van leidingen, stuc- of schilderwerk.
Een kleine keuken van maximaal 10 m2 kun je al voor € 1.000 scoren, een gemiddelde keuken is ongeveer 15 m2 en kost € 3.500. Grote keukens zijn gemiddeld € 6.000.
Een keuken van goede kwaliteit gaat bij normaal gebruik een 15 tot 20 jaar mee.
Citrusfruit zoals sinaasappels, ananas en citroenen hoeven niet per se in de koelkast. Je kunt het ongeveer 1 á 2 weken bewaren op je fruitschaal. Tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado zijn voorbeelden van vruchtgroenten die je beter buiten de koelkast kunt bewaren.