Rioolvliegjes zitten voornamelijk in rioleringsstelsels. Ontstaat er ergens een lekkage, dan bestaat de kans dat de vliegjes in je toiletruimte, badkamer of keuken terechtkomen.
Ook kokend water met azijn of bleekmiddel kan werken. Of meng bijvoorbeeld zuiveringszout (baking soda/bicarbonaat) met azijn en laat het even intrekken. Spoel daarna wel nog eens goed met kokend water. Hoe minder vuil er daarnaast in je afvoer zit, hoe minder kans dat de rioolvliegjes er naartoe komen.
Rottend organisch afval of vervuild, stilstaand water is voor hen een vijfsterrenhotel. Daar maken ze dan een vochtig, warm en schimmelend slijk van voor hun larven. De locaties bij uitstek waar je rioolvliegjes kan spotten, zijn de badkamer, het toilet en kruipruimtes.
Meestal komen rioolvliegjes of motmuggen in huis door een kapotte afvoer of verstopte leidingen. Bel daarom jouw lokale rioolspecialist.
Je herkent rioolvliegjes aan hun ronde, harige bovenlijfje. De vliegjes zijn een paar millimeter groot en hebben vleugels, die groter zijn dan hun lichaam. Rioolvliegjes zitten vaak bij elkaar op de muur, in de buurt van de badkamer of gootsteen.
Als je te maken hebt met rioolvliegjes die vanuit je afvoer naar boven komen, kun je hier kokend water met sodakristallen ingieten. Zo haal je ook alle eitjes van rioolvliegen weg. Ook kokend water met azijn of bleekmiddel werkt hier goed tegen, net als zuiveringszout met azijn.
Verjaag vliegen met kruidige geuren
Of vul bakjes met azijn of allesreiniger met citroengeur. Vliegen hebben ook een hekel aan de geur van lavendel. Dus zet boeketjes neer, brand kaarsen of sprenkel lavendelolie. En ze vliegen ook niet graag langs een basilicumplant op de vensterbank.
Die kunnen op uw voedsel of keukengerei terechtkomen als u even niet oplet. Veel van deze bacteriën kunnen ziektes veroorzaken en zo uw gezondheid schaden. Gelukkig kunnen rioolvliegjes niet steken of bijten, ook al behoren ze wel tot de muggenfamilie.
Ze eten meestal schimmels en bacteriën uit rioolslib. In uw huis zullen ze zich voeden met voedingsstoffen en water uit bijvoorbeeld plantenbakken, het water van de afwas of uw tandenborstel.
Broedplaatsen van vliegen
Vleesvliegen leggen hun eitjes bij voorkeur in rottende kadavers van muizen, ratten of vogels. Vleesvliegen binnen gebouwen kunnen dus wijzen op de aanwezigheid van dode ratten of muizen in een gebouw.
Over het algemeen leeft de huisvlieg van plantaardige en dierlijke voedselbronnen. Ze lusten vrijwel alles wat de mens ook lust en zijn daarom ook vaak in en rondom woonhuizen en bedrijven te vinden. Eigenlijk is al het voedsel en afval van de mens gewild. Daarnaast komen de alleseters ook af op mest en dode dieren.
Fruitvliegjes vinden het prima om in het riool te leven, dus ze kunnen ook uit je afvoer komen.
Lemongrass, sinaasappel, citroen, eucalyptus, lavendel en pepermunt zijn geuren waar muggen niet van houden. Plaats je Geurwolkje aroma diffuser in je slaapkamer en vul deze met enkele druppels van deze etherische oliën, ongeveer 2 uur voordat je gaat slapen.
De wc-motmug is niet alleen verbazingwekkend mooi, maar ook verfrissend. De larfjes eten namelijk organisch afval waar bacteriën in zitten en helpen daarmee bij de schoonmaak.
In huis zijn rouwvliegjes vaak afkomstig van de aarde van kamerplanten. Volwassen rouwvliegjes vallen vaak op als 'dansende' zwarte vliegjes boven de potgrond. Een besmetting ontstaat meestal vanuit verse, nieuwe potgrond waarin vaak larven of eieren van rouwvliegjes meekomen.
HGX tegen muggen en vliegen is een effectieve en eenvoudige anti muggen en vliegenspray. Overlast van muggen en vliegen in huis is vaak een bron van irritatie en kan met dit middel tegen vliegen en muggen eenvoudig opgelost worden.
Hang een zak water in de deuropening
Samen maken die ogen één beeld, een soort mozaïek. Als er een zak water hangt, raken ze in de war van de lichtschittering die van het water afkomt. Hierdoor vliegen ze een andere kant op. Ik raad u zeker aan om een dichtgeknoopte diepvrieszak met water in de deuropening te hangen.
Deze planten houden vervelende gevleugelden op afstand:
Citroenmelisse, citroenverbena, citroengras (citronella) en citroengeranium: kortom alles met een citroengeur. Dit mag voor ons dan wel fris ruiken maar is voor de muggen en vliegen een echte afknapper.
Verwijder stilstaand water
Als het water lang genoeg stilstaat, raakt het vervuild. Voor rioolvliegjes is dit ideaal om eitjes in te leggen, zeker bij warm weer. Zoek daarom naar opslagplaatsen voor water, denk aan emmers, plantenbakken, regentonnen en dakgoten. Verwijder daar zo snel mogelijk het vocht en het slib.
Zet een bakje wijn naast de besmette plant, dit trekt de vliegjes aan. Vervolgens verdrinken de vliegjes in het drankje. Zet de besmette plant in een andere pot met nieuwe (droge) aarde. Zorg ervoor dat je de plant niet gelijk water geeft zodat de vliegjes geen kans hebben terug te komen.
Hoe ziet de huisvlieg eruit? De huis- of kamervlieg is een 7 à 8 mm lange, donkergrijze tot zwarte vlieg met 4 lengtestrepen op de thorax. Het achterlijf is aan de basis vaalgeel van kleur. De monddelen bestaan uit een slurfvormige zuigsnuit voor opname van vloeibaar voedsel.
Herkennen van rouwvliegjes of fruitvliegjes
Het verschil is goed te zien in de ogen. Rouwvliegjes hebben donkere ogen terwijl fruitvliegjes rode ogen hebben.
Wondermiddel: Azijn en afwasmiddel
Een effectief huismiddeltje is dan ook een kommetje met water, azijn en afwasmiddel. De geur van azijn is onweerstaanbaar voor de fruitvliegjes en lokt ze naar het water toe. Zodra ze in contact komen met het mengsel gaan ze vervolgens ten onder.
Zet een geurig kruidenplantje in de buurt van je fruit. De vliegjes houden niet van de geur van basilicum, dille of salie. Of leg wat kruidnagels, knoflook of takjes lavendel tussen het fruit: ook die geur vinden ze vies. Zet ramen of deuren tegen elkaar open: fruitvliegjes houden niet van tocht.