Een lipoom is een zachte vetknobbel van enkele millimeters tot soms wel meer dan 10 centimeter. Deze knobbel bestaat uit een klontje vetcellen en zit in het vetweefsel in de huid. Meestal komt de knobbel net onder de huid voor (subcutaan).Ze zitten dan vooral in de nek, op de schouders, bovenarmen, rug en bovenbenen.
Een vetbultje is een gladde en ronde bobbel onder uw huid. De bobbel is gemaakt van vetcellen. Een vetbultje voelt meestal zacht als u erop drukt. Vetbultjes kunnen klein blijven, maar ze kunnen ook groter groeien.
Waar komen vetbulten op het lichaam voor? Onderhuidse vetbulten kunnen overal in je lichaam voorkomen waar vetcellen zitten. Ze komen het meest voor in de nek en op de rug, onderarmen, schouders, bovenbenen en romp. Ook op je hoofd kun je een lipoom hebben.
Als een lipoom hinderlijk is, kan deze eenvoudig worden weggesneden. Het chirurgisch wegsnijden (oftewel excisie) van de lipoom is een kleine, weinig ingrijpende vorm van huidchirurgie. Indien nodig wordt de huid plaatselijk verdoofd. Na excisie van de lipomen kun je direct je dagelijkse bezigheden weer hervatten.
Een liposarcoom kan aanvoelen als een pijnloos bultje onder de huid dat soms wat hard is. Als je zo'n bultje voelt, kan het ook een goedaardig vetbultje zijn: een lipoom. Ga naar je huisarts als je het niet vertrouwt. Ook kun je een zwelling zien of pijn krijgen bij het bewegen.
De herkenning van een weke delen tumor is vaak moeilijk. Een zwelling kan lang onopgemerkt blijven als deze diep in het lichaam of in elastisch weefsel zit. Vage pijnklachten kunnen dan de eerste klachten zijn. Als de tumor net onder de huid zit, kunt u deze voelen als een zwelling of knobbeltje.
Waarom lipomen ontstaan, is niet duidelijk. Het heeft niet met overgewicht te maken. Er zijn mensen met een erfelijke aanleg voor lipomen. Ze kunnen dan een aantal lipomen in verschillende delen van het lichaam hebben, soms zelfs 20 of meer.
Lipomen kunnen overal op of in het lichaam voorkomen waar vetcellen zitten. Vaak is er geen behandeling nodig voor een lipoom. Het lipoom wordt pas chirurgisch verwijderd wanneer het hinderlijk of pijnlijk is. Een lipoom groeit langzaam en kan variëren in grootte van enkele millimeters tot meer dan tien centimeter.
De talg blijft zich ophopen en er vormt zich een soort 'jasje' omheen. Hierdoor kan deze niet vanzelf verdwijnen en moet deze worden weggehaald.
Deze verstopping zorgt ervoor dat de schilfers niet uit het haarzakje kunnen. Het haarzakje blijft daardoor groeien. Dit veroorzaakt uiteindelijk ontsteking en pijn. De behandeling bestaat uit een operatie.
Een knobbeltje kan aanvoelen als een harde en stugge knikker, maar het kan ook om een kleiner, verhard plekje gaan. Daarnaast kan het zo zijn dat de verharding/verdikking aanvoelt als een langwerpige zwelling of als een verdikte schijf. Let wel dat niet elke vorm van borstkanker begint met een knobbeltje in de borst.
nieuw ontstane rood-roze bultjes, soms met een ruwe korst erop. wondjes die niet goed genezen. bruine moedervlekken of bultjes die van vorm veranderen of meerdere kleuren krijgen (zoals bruin, zwart, rood, paars, blauw)
Heel veel mensen hebben goedaardige vetbulten in hun lichaam. Deze zijn meestal te voelen als kleinere of iets grotere onderhuidse zachte bulten. Deze zijn ongevaarlijk en worden niet kwaadaardig. Een liposarcoom kan overal in het lichaam ontstaan.
Een tumor is meestal onregelmatig van vorm en voelt heel hard aan, want bestaat uit vast weefsel. Ook een jonge volwassene (tot 40 jaar) kan klierzwellingen hebben ten gevolge van een infectie.
Bijna iedereen heeft wel één of meerdere lipomen. Ze kunnen hinderlijk zijn of pijnlijk aanvoelen. De grootte varieert van een enkele millimeter in doorsnede tot grotere kwabben en hebben een weke consistentie. Ze kunnen overal voorkomen waar vetcellen zijn.
Een vetbult is goedaardig. Het is een glad, rond bobbeltje dat onder de huid ligt, tussen de één en tien centimeter groot. Het kan over het hele lichaam voorkomen. Veltbulten zijn in feite heel normaal en geven vaak geen klachten.
Wanneer er bij een patiënt een verdenking is op een atypische lipomateuze tumor, wordt er een MRI scan gemaakt. Omdat op een MRI scan een atypische lipomateuze tumor erg kan lijken op een lipoom (vetbult), wordt er vaak ook een biopt genomen. Dit biopt kan belastend en pijnlijk zijn voor patiënten.
Een lipoom groeit langzaam en kan van enkele millimeters tot soms wel meer dan 10 centimeter groot zijn. Iedereen kan op elke leeftijd een lipoom krijgen. Ze komen veel voor: ongeveer 1 op de 100 mensen heeft tijdens zijn/haar leven 1 of meer lipomen.
Meestal haalt de huisarts het vetbultje weg. Soms moet u naar het ziekenhuis om het vetbultje te laten weghalen. Bijvoorbeeld als de bult groot is. Of erg diep in de huid zit.
Een lipoom wordt ook wel “vetknobbel” genoemd. Het is een goedaardig gezwel van opgehoopte vetweefselcellen. Deze gezwellen liggen onderhuids en zijn te voelen of zichtbaar als ronde, soms pijnlijke, ovale bultjes, in grootte variërend van enkele millimeters tot soms grote kwabben.
Een lipoom (ook wel vetbult genoemd) is een goedaardig gezwel van vetweefselcellen onder de huid. Ze komen vooral voor in de nek, op de schouders, bovenarmen, bovenbenen en rug. Gewoonlijk kunt u ze duidelijk voelen als zachte, makkelijk te bewegen knobbels. Ze zijn tussen de twee en tien centimeter groot.
Het zelf uitknijpen of verwijderen van een vetbultje is niet aan te raden en eigenlijk ook niet mogelijk. Wij adviseren dus altijd om een vetbultje te laten verwijderen door een professional.
Vetbulten kunnen klein zijn, maar ook groter worden dan 10 centimeter. Ze kunnen op meerdere plaatsen tegelijk voorkomen. Iemand die eerder een lipoom heeft gehad, kan deze later makkelijker op dezelfde of andere plaatsen terugkrijgen.
Bij niet snel groeiende lipomen kleiner dan 3 cm is geen aanvullend onderzoek nodig. Bij snel groeiende zwellingen of lipomen groter dan 3cm is aanvullend onderzoek in de vorm van een echo aangewezen.
Myxoid liposarcomen zien er op MRI uit als een scherp omlijnde, gelobte bulten met donkere en lichte gebieden. De tumor bestaat uit verschillende gebieden: myxoid deel, vettig deel en round-cell deel. Elk gebied ziet er anders uit op een MRI-scan en heeft specifieke kenmerken.