De baby blijft bij de ouders op schoot zitten. Als je je kind/baby in zijn/haar eigen zitje mee wilt nemen dan moet je een aparte stoel reserveren en betalen. Hoeveel je betaalt hangt af van de vliegmaatschappij. Soms helemaal niets, soms een klein bedrag tot 10% van een gewoon ticket.
Kies een plek voorin het vliegtuig (niet aan de kant van een deur of vluchtroute want daar mag je met kinderen niet zitten). Of kies een plek achterin het vliegtuig. Lekker dichtbij de wc en je hebt alleen mensen voor je zitten.
Tot je kindje twee is, mag je hem/haar gratis of voor een klein bedrag (bijvoorbeeld alleen boekingskosten) meenemen in het vliegtuig. Je hebt dan geen recht op een eigen stoel voor je baby en zult deze dus op schoot moeten houden. Vlieg je met een baby dan heb je ook een aangepaste bagagevrijstelling.
In het vliegtuig kun je gewoon je baby verschonen, bij alle toiletten zit een speciale klep die je omlaag kan doen. Hierop kan je kindje rustig liggen om verschoond te worden door papa of mama. De plank waar je kindje op ligt is wel vrij hard, het is voor zijn hoofdje daarom fijn als je een matje meeneemt.
De beste plaats in economyclass: zo ver mogelijk vooraan, maar idealiter niét bij de (lawaaierige) keuken/toiletten. Hou er ook rekening mee dat je vooraan in economy aan of bovenop de vleugel kunt zitten. Dat wil zeggen dat het zicht naar buiten belemmerd wordt, gesteld dat je aan het raam zit.
Vanaf twee jaar dient een kind een eigen stoel te hebben. Ook mag je bij sommige maatschappijen i.v.m. veiligheidsvoorschriften met maximaal twee baby's/peuters per persoon reizen. In het geval van twee baby's/peuters, dient er voor één baby/peuter een aparte stoel geboekt te worden.
Over het algemeen zit je op een stoel achterin de cabine het meest veilig en dan ook nog in de buurt van een nooduitgang. Ook de plekken aan het gangpad zijn wat veiliger als er iets gebeurt, omdat je dan eerder het toestel kunt verlaten.
“Eén van de belangrijkste redenen waarom baby's in vliegtuigen huilen, is omdat ze niet goed zijn in drukvereffening in het middenoor, omdat de buis van Eustachius nog niet zo goed functioneert als bij volwassenen”, aldus Baer. De KNO-arts voegt daaraan toe dat het dalen problematischer is dan het opstijgen.
Als je met een baby of peuter gaat vliegen, mag je doorgaans melkpoeder, afgekolfde borstvoeding en babyvoeding voor tijdens de vlucht meenemen aan boord. Je mag maximaal 100 ml gekookt water (om te mengen met melkpoeder) meenemen in je handbagage. Heb je meer water nodig, dan kun je dit vragen aan het cabinepersoneel.
Neem lange- en korte mouwen mee zodat je baby meerdere laagjes kan dragen als het koud is. Een schone broek plus twee schone shirts voor jullie zelf. Als je baby op schoot bij je zit er zich niet lekker voelt, kun je zelf ook pech hebben. Hydrofiele luiers.
De vliegmaatschappij
Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen mag je gratis een buggy of kinderwagen mee in het vliegtuig nemen. Dit geldt echter niet overal. Het kan ook zo zijn dat je baby geen eigen koffer mag meenemen wanneer je een buggy, een dubbele buggy, kinderwagen of maxi-cosi meeneemt in het vliegtuig.
Als je je baby tijdens de vlucht veilig in de Maxi-Cosi wil vervoeren dan moet je een eigen stoel reserveren voor je baby. Tijdens het opstijgen en landen moet je je baby wel op schoot houden in een speciale gordel. Als je eenmaal in de lucht bent mag je baby pas in de Maxi-Cosi.
Welke autostoelen passen in het vliegtuig? We geven informatie over enkele autostoelen die veel gebruikt worden in het vliegtuig: De Maxi-Cosi Pebble Pro, Rock, CabrioFix en Citi babystoeltjes zijn allemaal officieel goedgekeurd voor gebruik in een vliegtuig.
Wil je je kind toch graag in een hangmatje laten uitrusten? Beperk het gebruik dan tot korte perioden. Gebruik hem alleen overdag en houd je baby permanent in de gaten. Gebruik een hangmat niet na de eerste twee maanden.
Veel ouders schrikken van het feit dat een baby al 7 dagen na de geboorte kan vliegen. Als je bevalling normaal is gelopen, dan kun je dus al heel snel een verre reis maken. Toch raden veel artsen reizen op jonge leeftijd af. Zij geven vaak het advies om ongeveer 6 weken te wachten met vliegen.
Als je zo min mogelijk turbulentie wil voelen, moet je in het midden van het midden gaan zitten. Aan de 'raamkant' voel je meer turbulentie dan in het midden van het gangpad. Waar je niet moet zitten, is aan de achterkant van het vliegtuig - daar voel je turbulentie sterker dan in het midden of aan de voorkant.
De plek met het minste lawaai is voor de vleugels. In de meeste vliegtuigen bevinden de motoren zich onder de vleugels. Voor de vleugels zitten is net alsof je je achter een speaker bevindt. Al het geluid van de motor en de verstoorde lucht wordt daar de andere kant opgestuurd!
Achterin heb je mogelijk beperkte keuze en voorin is de keuze reuze. Als je dus nog uit alles wil kiezen, ga dan vooral voorin zitten! Sommige luchtvaartmaatschappijen beginnen vooraan én achteraan met de trolleys. In dit geval zijn de stoelen vooraan en achteraan dus de beste zitplaatsen in het vliegtuig.
Er zijn vier wiegjes aan boord, meestal is dat genoeg voor alle baby's, maar niet altijd. Dan moet het kindje dus soms ook op schoot slapen. Luister naar het cabinepersoneel en doe wat ze van je vragen. Als er turbulentie is, dan moet je kindje sowieso op schoot, ook als hij net lekker in de wieg ligt te slapen.
Je mag de maxicosi alleen meenemen als handbagage als je daadwerkelijk een stoel voor je kindje hebt in het vliegtuig. Als zij bij jou op schoot zit, dan mag dat niet en moet ie worden ingecheckt.
Autostoel inchecken
Is jullie autostoel niet geschikt voor in het vliegtuig of heeft je kind geen eigen vliegtuigstoel? Dan kun je de autostoel inchecken en meenemen in het bagageruim. Bij veel maatschappijen worden één of meerdere babyartikelen gratis vervoerd, waaronder een autostoel.
Als je baby een eigen (geboekte) stoel heeft, dan mag hij/zij dezelfde hoeveelheid handbagage meenemen als een volwassene. Dit betekent dat je 1 stuk handbagage + 1 accessoire (totaal max. 10 kg) mag meenemen: 1 stuk handbagage van maximaal 55 x 35 x 25 cm.
Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen mag je gratis een buggy of kinderwagen mee in het vliegtuig nemen maar niet bij allemaal. Het maakt ook nog uit of je met een baby vliegt of met een peuter die al een betaalde stoel heeft. Soms moet je kiezen of een buggy of een Maxi Cosi.
Een beschermhoes is een echte must, want bij Transavia laat je de kinderwagen dus al bij de incheckbalie achter. Als je geen beschermhoes hebt, stopt de luchtvaartmaatschappij de wagen bij incheckbalie vaak in een grote plasticzak.
Op het vliegveld wordt de kinderwagen tegelijk met de koffers ingecheckt als ruimbagage. Om je kinderwagen onbeschadigd terug te vinden op de bagageband kun je deze het best stevig verpakken. Stokke heeft hiervoor de universele PramPack reistas ontwikkeld.