Zoete aardappels zijn duidelijk kampioen als het op bètacaroteen aankomt. Er zit namelijk 9,4 mg per 100 gram in en gewone aardappels bevatten geen bètacaroteen. De zoete knol wint ook qua hoeveelheid in vitamine B2, vitamine B3, vitamine C en vitamine E. De gewone aardappel bevat wel meer magnesium en vitamine B6.
De zoete-aardappel wordt geprezen om haar gezonde karakter ten opzichte van de aardappel.
Toch bevatten zoete aardappelen meer waardevolle vitaminen en mineralen dan gewone aardappelen, waardoor ze een interessante aanvulling in je voedingspatroonkunnen zijn. Af en toe zoete aardappel eten kan dus best, maar overdrijf er niet mee.
Eet aardappelen liever gekookt, gebakken, in een stamppot of als lekkere tortilla. Als je een normaal eetpatroon hebt waarbij die aardappel onderdeel is van een gezonde voeding, is hij juist heel voedzaam voor je lijf.
Kort samengevat: het belangrijkste is dat je vooral voor veel afwisseling zorgt op je bord en vooral: onthoud dat een klassieke patat niét slecht is voor je gezondheid. Elke dag een aardappel kan op zich geen kwaad, maar variatie is hier de sleutel tot succes: afwisselen met andere koolhydraten dus.
Zoete aardappels zijn duidelijk kampioen als het op bètacaroteen aankomt. Er zit namelijk 9,4 mg per 100 gram in en gewone aardappels bevatten geen bètacaroteen. De zoete knol wint ook qua hoeveelheid in vitamine B2, vitamine B3, vitamine C en vitamine E. De gewone aardappel bevat wel meer magnesium en vitamine B6.
Aardappelen bakken kan af en toe, maar gekookt blijven ze zeker een gezonde keuze. ' Is het waar? Afgekoelde en gebakken aardappelen bevatten meer resistent zetmeel dan gekookte exemplaren, maar zijn daarom niet algemeen gezonder.
De gezondste aardappel is de rode aardappel
Aan de andere kant zorgen de hoge natrium-kaliumverhouding, de hoge suiker-vezelverhouding en het relatief lagere vitamine- en fytochemische profiel van zoete aardappelen ervoor dat ze op de laatste plaats terechtkomen in onze ranglijst.
Aardappelen bevatten vezels, vitamines en mineralen. Ze geven energie en helpen voor een goede darmwerking. Aardappelen kunnen plekjes of uitlopers krijgen. Wanneer je deze ruim wegsnijdt, kun je aardappelen gewoon eten.
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C. Vervang aardappelen daarom niet elke dag door een graanproduct en voorzie bij vervanging altijd een vitamine C-rijke bron in je voeding zoals een extra portie groenten of fruit.
Als je een koolhydraatarm dieet volgt, bespaar je door zoete aardappel te gebruiken dus niet op de koolhydraten. Wat wél waar is, is dat zoete aardappel iets meer vezels bevat, waardoor de koolhydraten langzamer opgenomen worden dan bij witte aardappel.
Aardappels worden groen als ze een tijdje in het licht liggen. Ook groene aardappelen bevatten solanine. Indien een aardappel volledig groen is, eet je die dus beter niet op.
Koude gekookte aardappelen bevatten dankzij de vorming van extra resistent zetmeel tijdens de afkoeling, meer vezels dan warme aardappelen. Naast resistent zetmeel bevatten aardappelen, voornamelijk de schil, ook nog andere niet-zetmeel polysachariden met voedingsvezelwerking.
Rode aardappelen bevatten bijvoorbeeld minder calorieën, koolhydraten en vezels dan Russet-aardappelen, en ook iets meer vitamine K en niacine ( 4 ). De manier waarop u uw aardappelen bereidt, kan ook van invloed zijn op hun voedingswaarde.
Hoeveel aardappelen per persoon? Voedingsspecialisten raden aan dagelijks 3 tot 5 stuks gekookte aardappelen (150-250 gram) te eten. Ter variatie kunnen aardappelen worden vervangen door rijst, deegwaren of couscous.
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Een vezelrijk dieet is goed voor de algehele gezondheid van de darmen en dikke darm. Het American Institute for Cancer Research en ACS raden aan om elke dag ten minste 30 gram vezels uit voedselbronnen te halen. Concentreer u op het opnemen van een verscheidenheid aan volkoren granen, kleurrijke vruchten en groenten, noten, zaden en bonen in uw dieet.
Onderzoek heeft aangetoond dat de antioxidanten in aardappelen de groei van kankercellen in de lever en dikke darm kunnen helpen stagneren. Daarnaast hebben onderzoekers ontdekt dat gekleurde aardappelen, zoals de paarse variant, drie tot vier keer meer antioxidanten bevatten dan witte aardappelen.
Zoete aardappelen zijn gezonder dan gewone aardappelen, maar als u voor de laatste kiest, kies dan voor aardappelen met blauw of paars vruchtvlees. Het bleek dat het eten van één gekookte paarse aardappel per dag gedurende zes weken de ontsteking aanzienlijk verminderde, iets wat noch witte noch gele aardappelen konden bereiken.
Hoewel alle aardappelen passen in een cholesterolverlagend dieet, kunnen paarse aardappelen een extra cholesterolverlagend voordeel bieden dankzij de anthocyaanpolyfenolen die ze bevatten.
Yukon Gold-aardappelen zijn ook een geweldige bron van vitamine C (70 procent van de DV), een goede bron van vitamine B6 (31 procent van de DV) en kalium (26 procent van de DV), wat belangrijk is voor de gezondheid van het hart . Ze bevatten ook weinig natrium en een nuttige dosis mangaan (12 procent van de DV) en foliumzuur (9 procent van de DV).
Het antwoord is volmondig "nee"! Aardappelen bevatten helemaal niet zo veel calorieën: 200 gram gekookte aardappelen leveren ongeveer zo'n 150 kcal. En bovendien zijn ze ook een goede bron van voedingsvezels, kalium, vitamine B en C.
Door aardappelen te koken, lekken in water oplosbare voedingsstoffen, zoals vitamine C en kalium, uit ( 2 ). Dit resulteert in iets minder voedzame aardappelen. Hoe langer je kookt, hoe meer voedingsstoffen er verloren gaan. Door aardappelen in hun schil te koken, blijven sommige in water oplosbare voedingsstoffen behouden.
Een portie gekookte aardappelen (200 g) brengt ongeveer 140 calorieën aan. Een portie gekookte deegwaren levert 280 calorieën en een portie gekookte rijst (200 g) 260 calorieën.