Waar flamingo's spotten? In de broedtijd zitten de flamingo's vooral in Duitsland, maar in de periode heb je de meeste kans om ze te zien rondom de kust van het Friese IJsselmeer, het Lauwersmeer en de Zeeuwse wateren. Volgens de Vogelbescherming is vooral het Veluwemeer bij Elburg favoriet.
De onder meer in Zuid-Europa broedende flamingo was tot ongeveer 1980 een zeldzaamheid. Sinds 1983 broeden er flamingo's in het Zwillbrocker Venn, net over de Duitse grens bij de Achterhoek, en worden ze in Nederland gezien na de broedtijd.
Leefgebied flamingo's
Het leefgebied van een flamingo is uitgestrekt over de gehele wereld. Ze komen voornamelijk voor in warme, exotische gebieden zoals Zuid-Amerika, het Caribische gebied, Zuid-Europa, Afrika en het Midden-Oosten.
Van september tot en met april kun jij gegarandeerd een hele groep flamingo's spotten in het Grevelingenmeer. Deze groep flamingo's komt over uit Duitsland en overwintert in Nederland. Vanaf de dijk bij Oude-Tonge heb je het beste uitzicht. Blijf wel op de dijk, zodat de flamingo's niet verstoord worden.
Jaarlijks overwinteren flamingo's in het Grevelingenmeer. In de zomer verblijven de flamingo's in het Zwillbrocker Ven, een meer net over de grens in Duitsland, waar ze eieren leggen en broeden. Het meer bestaat uit zoet water, en hierdoor bevriest het in de winter.
,,Roofvogels liggen nog altijd goed in de markt, maar flamingo's en kraanvogels worden bijzonder op prijs gesteld.'' Letterlijk en figuurlijk dan wel want voor een flamingo wordt gauw 3.000 euro neergeteld en kraanvogels halen 7.000 euro en meer. Hoe zeldzamer het dier, hoe meer geld er op tafel wordt gegooid.
Slapend houden ze hun kop verborgen tussen de veren, rustend op één poot, de andere omhoog getrokken. De rose of oranje-rode kleur. De kleurstof caroteen zorgt ervoor dat de veren van de flamingo's zo rose of oranje van kleur worden.
De meeste zeehonden leven in de Voordelta. Maar je ziet ook zeehonden in het Grevelingenmeer, de Westerschelde in het Nationaal Park Oosterschelde. Bijvoorbeeld op de Roggenplaat in de Oosterschelde. Vanaf het uitzichtpunt op de Plompe Toren op Schouwen-Duiveland heb je goede kans om ze te spotten.
Flamingo's spotten op Curaçao
Je kunt op twee plekken flamingo's zien op Curaçao: bij de Sint Michielsbaai en bij de zoutpannen van Jan Kok in Sint Willibrordus, ook wel de saliña van Rif-Sint Marie genoemd. Bij de Sint Michielsbaai zijn de flamingo's helaas erg ver weg.
Flamingo's eten algen, maar ze eten ook kleine kreeftachtigen. Hun snavel is hier perfect op aangepast. De snavel van de flamingo is een soort filter waarbij de tong het water naar buiten perst en het eten blijft hangen aan zogeheten lamellen. De veren van de flamingo krijgen hun kleur door het voedsel dat ze eten.
Er is ook een markt voor exotische producten en vlees is daar een van. Exotic Meat Market heeft een heel assortiment exotisch vlees, waaronder flamingo en leeuw.
Op de foto met een flamingo: 'Mooi, maar het is bijna altijd slecht voor het dier' Uit je handen laten eten, ze aaien of zelfs oppakken en innig knuffelen. Dat toeristen ver gaan in het maken van selfies met wilde dieren, begrijpt Dirk-Jan Verdonk van World Animal Protection wel.
Een ander gevolg van het leven in een extreem klimaat is dat flamingo's soms hun enige drinkwater kunnen halen uit geisers, omdat die niet bevriezen. Dit betekent echter niet alleen dat hun kop, poten en lichaam bestand zijn tegen heel hoge temperaturen, maar ook dat ze vrijwel kokend water kunnen drinken.
Een voorbeeld van een vogelgroep die veel in dierentuinen gehouden wordt zijn de flamingo's. In privé collecties komen ze minder voor, wat waarschijnlijk te maken heeft met de aanschafwaarde en de benodigde ruimte, maar zeker niet omdat ze er minder populair zijn.
De natuurlijke vijanden van Europese flamingo's zijn roofvogels. Deze jagen vooral op de eieren en kuikens in het nest.
Slapen op een poot
Chileense flamingo's zijn echte groepsdieren. Als ze slapen, staan ze op een poot, de kop tussen de veren, de ogen toe. Wanneer een flamingo een been optrekt, schieten de gewrichten in de andere poot op slot. De vogel staat vervolgens als een huis.
Verblijven bij het gezellige Jan Thiel Baai
Het is allemaal een stukje kleiner en iets minder massaal dan Mambo Beach maar het is er zeker niet minder druk. Als we moeten kiezen tussen het strand van Mambo of Jan Thiel dan vinden we Mambo Beach wel een stuk mooier doordat het wat ruimer is.
Het Gotomeer is een zoutwaterlagune in het noorden van het eiland en het staat bekend als flamingo-ontmoetingsplaats. Bonaire is een van de weinige plekken in de wereld waar roze flamingo's nestelen en deze prachtige vogels zijn uitstekend te observeren vanaf de weg die hoog boven het meer langs loopt.
Tussen twee uur voor laag water tot een uur na laag water liggen de zeehonden meestal te zonnen op een zandbank. Het beste kan je met verrekijker of een fototoestel met veel zoom kijken. Op die manier zie je de zeehonden ook vanaf het strand.
Tijdens de rondvaart kun je, zeker met wat rustiger weer, bruinvissen spotten. Je moet wel goed opletten want je ziet vaak alleen de rugvin even bovenkomen. Zeehonden zijn wat makkelijker te vinden. Bij laag water kun je ze lekker zien zonnen op de drooggevallen zandplaten.
Ze blijven lekker warm
Want flamingo's mogen dan in tropische gebieden leven, van de hele dag in het water staan, krijgen ze het snel koud. Door een poot op te trekken, kunnen ze hun temperatuur beter reguleren. De ene poot blijft lekker warm tegen het lichaam en de andere trotseert het koude water.
In het wild worden flamingo's hooguit zo'n 25 jaar oud.
Als dit een mop zou zijn, dan zou het antwoord natuurlijk zijn: omdat ze anders omvallen. Beetje flauw, maar even serieus. Als ze op hun gemak zijn en chill, relaxed, dan staan ze vaak urenlang op één poot.