Het binnenste vlies wordt amnion genoemd en daarin bevindt zich de pup. Tussen het amnion en chorion zitten nog het allantois en de dooierzak. De positie van de foetus in de baarmoeder kan invloed hebben op de grootte en gezondheid van de latere pup.
Aan het eind van de vierde/ begin van de vijfde week kan een ervaren iemand (oa dierenarts of fokker) de pups voelen als bolletjes in haar buik. Al snel daarna is dat al niet meer mogelijk, het voelt dan als 1 massa… Een teefje die zwanger is draagt de pups gemiddeld 9 weken met zich mee.
Het embryo gaat vanuit de eileiders de baarmoeder binnen. Rond dag 20 hechten de embryo's zich in de baarmoederwand. Nu ontwikkelen de ogen en de rugwervels en het hoofdje krijgt vorm. De foetus groeit deze week tot ± 1,5 cm.
De dracht of zwangerschap van de hond
Na een succesvolle dekking wordt de teef zwanger van 1 tot soms wel 15 pups. Vaak hebben grotere honden grotere nesten dan kleine hondenrassen. Een teef is gemiddeld 64 dagen drachtig, maar er bestaat een grote spreiding. De dracht duurt normaliter tussen de 57-69 dagen.
Kleine honden groeien door tot ze 8 tot 10 maanden zijn. Middelgrote honden groeien door tot ze 12 maanden zijn (1 jaar). Grote honden groeien door tot ze 18 maanden zijn (1,5 jaar). Zeer grote honden groeien door tot ze 24 maanden zijn (2 jaar).
Het navoelen van de baarmoeder is vaak erg onbetrouwbaar omdat deze door de dracht sterk verdikt is. Het wordt dat ook zeker aanbevolen om tijdens de zwangerschap een röntgenfoto te maken zodat het aantal pups geteld kan worden. Op deze manier kan met zekerheid het einde van de bevalling worden vastgesteld.
Water en natvoer
Zorg er daarom voor dat je pup dagelijks vers drinkwater heeft. De vuistregel is dat een hond ongeveer 50 ml water per kilogram lichaamsgewicht drinkt per dag. Hiermee kun je gemakkelijk uitrekenen hoeveel water je je puppy moet geven.
Het aantal puppy's in een buik is niet betrouwbaar vast te stellen met een echo. Met een echo kan wel gekeken worden of er levende pups aanwezig zijn door naar de hartjes te kijken. Maar het tellen van de pups is erg onbetrouwbaar; een pup kan makkelijk 2 keer geteld worden of helemaal niet geteld worden.
De baarmoeder zal zich samentrekken en de teef gaat echt persen; zo worden de pups richting de baarmoedermond en vagina gedreven. Zodra de eerste pup in de bekkenholte wordt gedrukt, gaat de teef nog harder persen. Vaak doet ze dit liggend, gehurkt of staand.
teef kan zeker gedekt worden zonder vast zitten. Heb al van vele fokkers gehoord dat ze zonder vast zitte (koppeling) toch 10 pups hadden bijv. Echter heeft ze al 3 weken gebloed en toen 5 dagen niet of was ze precies op de dekrijpe dagen (dan vloeien ze ook minder volgens mij).
“De moederhond bepaalt het aantal pups dat zij draagt.”
Een keizersnede kan derhalve van moeder op dochter doorgegeven worden, een erfelijkheidsfactor!! (Het aantal pups kan echter wel beïnvloed worden door een te hoog inteeltcoëfficiënt als ook het immuunsysteem, waar wij als fokker invloed op uit kunnen oefenen).
Tussen de geboorte van de pups zit gemiddeld 45 minuten, maar het kan ook eerder of later zijn. Er is niet direct reden tot bezorgdheid als het wat langer duurt (1-2 uur en soms nog langer), mits de teef niet perst.
Tepels zwellen op en worden beter zichtbaar rond 25 tot 30 dagen na de bevruchting. 1 maand na dekking is er soms vaginale uitscheiding. Buik zwelt op en dus ook een toegenomen gewicht. Gedrag van een drachtige hond kan veranderen; soms lijken ze depressief en eten ze niet.
De hond komt ineens verdacht veel tegen je aan liggen, of wordt ineens heel beschermend. Heel veel zwangere vrouwen zijn er dan ook van overtuigd dat huisdieren de zwangerschap kunnen aanvoelen. Desondanks is hiervoor nooit hard bewijs gevonden.
Tijdens de zwangerschap mag je teef niet alles eten. Sommige voedselbestanddelen bevatten schadelijke stoffen voor de ongeboren pups en zijn nadelig voor hun groei. Zo mag je teef geen rauw voedsel of slachtafval eten. Rauw voedsel dat ingevroren is geweest, mag wel.
Als je hond drachtig is, kun je de volgende symptomen herkennen: Rond één maand na dekking kan je teefje wat vaginale afscheiding hebben. Haar tepels zullen opzwellen en veranderen van kleur rond 25 tot 30 dagen na de dekking. Ze kunnen ook een semi-transparante vloeistof afscheiden.
Zo'n dertig jaar geleden vonden fokkers en dierenartsen het vaak nog 'heel normaal' als er in een nest 1-2 pups of zelfs nog als er (in grotere nesten) 3-4 pups dood geboren werden of binnen enkele dagen na de geboorte stierven.
De gemiddelde lengte van de dracht bedraagt bij de hond 60-63 dagen. Hier kan onderlinge variatie in zitten. Zo zijn er honden die bevallen op de 58ste dag, maar ook honden die bevallen op 65ste dag of zelfs pas de 67ste dag!
Hoe lang duurt de bevalling bij een hond.
Ga er vanuit dat een bevalling gemakkelijk enkele uren in beslag zal nemen of zelfs de gehele dag / nacht. De tijd tussen twee puppen is gemiddeld 45 minuten maar dat is slechts een gemiddelde.
De gemiddelde kosten voor een echo bij een drachtige hond liggen rond de 70 euro. Vanaf ongeveer 28 dagen is het mogelijk om door middel van een echo dracht vast te stellen.
Extra regels voor honden en katten
Een hond krijgt in een aaneengesloten periode van 12 maanden maximaal 1 nest. Een kat krijgt in een aangesloten periode van 12 maanden maximaal 2 nesten. Of maximaal 3 nesten in 24 maanden.
Wacht ook niet met de laatste maaltijd tot laat op de avond. Zo geef je je pup veel tijd om zijn eten te verteren, en voor een grote boodschap vóór bedtijd. Voor pups is het zéker belangrijk dat ze voedzaam eten krijgen.
Zet s' avonds het water weg
Het weghalen van het waterbakje als je naar bed gaat, is namelijk erg effectief als je jouw puppy zindelijk wilt maken. Als je het water voor het slapen gaan weghaalt, verminder je de kans dat je pup 's nachts in huis plast.
Voorbeelden van lekkere tussendoortjes zijn: kabeljauwhuid, runderlong, pensstaafjes, sprotjes etc. Vaak is het ook mogelijk om deze snacks in kleinere stukjes te breken.