Bestrijdingsmiddelen worden op akkers, boomgaarden of weilanden gebruikt en kunnen door verspreiding in het milieu effect op de omgeving, zoals het bodemleven of het oppervlaktewater hebben. Vaak is bijvoorbeeld een insecticide niet alleen effectief tegen het bewuste insect, maar doodt het ook andere insecten.
Uit analyse van de NVWA-meetgegevens van 2020 blijkt dat de meest zwaar vervuilde fruitproducten rozijnen (gemiddeld 11,3 bestrijdingsmiddelen) en nectarines (6,8) zijn. Op gepaste afstand volgen aardbeien (6,3) en druiven (6,0).
"Dirty Dozen" 2017
Aardbeien staan net als vorig jaar op de eerste plaats van gewassen waar de meeste (restanten van) bestrijdingsmiddelen teruggevonden zijn. In dalende lijn gevolgd door spinazie, nectarines, appels, perziken, peren, kersen, druiven, selder, tomaten, paprika's en aardappelen.
Bestrijdingsmiddelen kan je herkennen aan het toelatingsnummer op het etiket: Het toelatingsnummer van een gewasbeschermingsmiddel bestaat in Nederland uit 5 cijfers gevolgd door de letter N. Bijvoorbeeld 12345N.
Als de onkruidverdelger nog in de grond aanwezig was, zou je niets kunnen kweken. Daarom zijn de meeste onkruidverdelgers ontworpen om binnen 24 tot 78 uur te verdampen. Dit betekent dat het na 3 dagen veilig is om alles, eetbaar of niet-eetbaar, te planten op een plaats waar je de onkruidverdelger hebt gebruikt.
Biologische groente en fruit bestel je online bij Gezondergroen.nl. ONBESPOTEN (geteeld zonder gebruik van chemie) fruit bij u op het werk? Ook dat is mogelijk. Laat uw wensen weten en we komen het bij u op de werkplek bezorgen.
Hier kun je dus beter voor de biologische variant gaan: Aardbeien. Appels. Blauwe Bessen.
"Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf. Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria.
De meest effectieve manier om pesticiden te verwijderen van fruit en groenten? Volgens een wetenschappelijke studie is de meest effectieve manier om de groenten en fruit te wassen om pesticiden te verwijderen is om ze 12-15 minuten te weken in een mix van water met baking soda (zuiveringszout).
Op fruit zitten de meeste residuen: gemiddeld 3,6 per meting, maar dat zijn er 4,0 bij in Nederland geteeld fruit zoals aardbeien, frambozen, peren, appels en kersen.
Broccoli staat, doordat hij nauwelijks bespoten hoeft te worden, hoog in de lijst van de 'Clean Fifteen'. Dit is een lijst van de minst bespoten groenten en fruit. Die groenten kun je dus rustig niet-biologisch kopen, in tegenstelling tot de 'Dirty Dozen', de lijst van de meest bespoten groenten en fruit.
Op basis van deze nieuwe risicoanalyse concludeert het RIVM dat het eten van aardbeien niet leidt tot een gezondheidsrisico. Even los gezien van de andere producten die je eet op een dag. Wieke van der Vossen, expert Voedselveiligheid bij het Voedingscentrum: “Aardbeien kun je dus gelukkig gerust eten.
Gebruik van pesticiden voorkomen
Het gebruik van pesticiden kunt u op verschillende manieren voorkomen. Ontwerp uw tuin of terrein zo dat ze zonder pesticiden beheerd kunnen worden. Zorg vervolgens voor een goede aanleg. Zorg voor regelmatig onderhoud.
Er zijn verschillende soorten natuurlijke vijanden: macro-organismen zoals insecten (predatoren en parasieten) en aaltjes en micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en virussen. Deze natuurlijke vijanden vormen de basis van biologische bestrijding: bestrijding door levende organismen.
Dit is waarom. Het antwoord is redelijk simpel: blauwe bessen worden bespoten met bestrijdingsmiddelen. Het is altijd belangrijk om groente en fruit af te spoelen, ook als deze biologisch zijn, maar niet-biologische bessen dienen extra goed schoongemaakt te worden.
Dit wordt gedaan door het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB). Bestrijdingsmiddelen kunnen onder andere luchtweg- en huidaandoeningen veroorzaken, maar ook het zenuwstelsel en de vruchtbaarheid/voortplanting schaden en kanker veroorzaken.
Aardappelen bijvoorbeeld, de meest gegeten groente, worden behandeld met schimmelwerende middelen tijdens het groeiseizoen. Daarna worden ze met onkruidverdelgers bespoten om de vezelachtige uitgroeisels te doden. Nadat ze zijn geoogst worden ze nog eens behandeld om te voorkomen dat ze gaan spruiten.
Bij het fruit 'scoorden' blauwe bessen (51 procent), perziken (45 procent) en aardbeien (38 procent) het slechtst. Groenten met de meeste sporen van pesticiden zijn selderij (50 procent), knolselderij (45 procent) en bloemkool (31 procent).
Ze bevorderen de stoelgang, zorgen voor een vol gevoel (= goed voor de lijn!) en helpen beschermen tegen hart- en vaatziekten. Advies Voedingscentrum: eet per dag tussen de 30 en 40 gram voedingsvezels. Verder bevatten frambozen ook veel calcium en magnesium (zie voedingswaarde mineralen).