Je vindt ze vooral in Gorski Kotar, Lika en delen van Dalmatië. Ze zijn erkend tot beschermde diersoort in Kroatië. Kroatië heeft de reputatie van land waar mens en beer goed samenleven. Misschien ook daarom dat er vandaag nog steeds zo'n 1.000 wilde beren te vinden zijn in het land.
Kroatië beschikt nu over een goede schatting van het aantal beren. Een DNA analyse toonde aan dat er minimaal 700 en maximaal 1000 beren in Kroatië leven.
In Kroatië leven momenteel nog zo'n 1000 bruine beren in het wild, maar hun situatie is niet ideaal. Hun habitat wordt steeds kleiner en de dieren lopen gevaar vanwege verkeer, stropers en jagers. De beren in Kroatië maken deel uit van de Dinarische berenpopulatie, die in totaal uit een kleine 3000 beren bestaat.
Er is een grote verscheidenheid aan dieren in Kroatië. Van de zoogdieren komen o.a. wilde zwijnen, verschillende hertensoorten, vossen, hazen, fazanten en zelfs beren in Kroatië voor.
Haaienaanvallen zijn zeer zeldzaam in Kroatië omdat er van nature geen gevaarlijke haaiensoorten leven in de Adriatische Zee voor Kroatië. Er zijn in het verleden een aantal gevaarlijke haaien voor de kust gespot, waaronder een witte haai, maar dit zijn altijd 'verdwaalde' haaien die hier niet thuishoren.
Reusachtige zwermen zijn al waargenomen langs de kust van Noord-Kroatië, Slovenië en Italië waar ze letterlijk lagunes vullen. De kamkwal is een zogeheten invasieve soort. Dat wil zeggen, een uitheemse indringer. Eigenlijk woont de kwal in de Atlantische Oceaan, maar hij lift mee met het toenemende scheepvaartverkeer.
Dolfijnen zien en horen tijdens een dolfijnentour
En in Kroatië kun je ze in het wild zien rondzwemmen! De beste plek om dolfijnen te spotten is in de baaien rond Lošinj. Hier leven namelijk zo'n tweehonderd wilde dolfijnen. Met een beetje geluk kun je ze vanaf het strand of vanaf de camping zien zwemmen.
Hij komt voor in Scandinavië, de Balkan, Eurazië, delen van Azië en in Noord- Amerika. De bruine beer leeft in veel verschillende gebieden, zoals in uitgestrekte bossen, bergachtige gebieden en toendra's. De bruine beer is een solitair dier. Dat betekent dat hij niet in een groep, maar alleen leeft.
Ook het verschijnen van muizen en schorpioenen kan in Kroatië niet worden uitgesloten. Bij grote problemen kunt u zich wenden tot de huiseigenaar, de contactpersoon ter plaatse of het servicebureau, zodat eventueel hulp kan worden geboden.
Grotere gevaren liggen op de loer aan land in Kroatië
De warme Kroatische kustlijn, rotsachtig met puimsteenrotsen, is de perfecte plek voor wezens die nog gevaarlijker zijn - slangen, spinnen en schorpioenen. Ze hebben zelfs de onaangename neiging om zich in stedelijke gebieden op te houden.
Er is veel natuur in Slovenië. Zo bestaat het land voor ongeveer vijftig procent uit bos. Tussen de bergen, rivieren en al het groen leven ongeveer 900 beren. De meeste hiervan vind je in het zuiden van het land, bijvoorbeeld in de bossen van Loški Potok in Notranjska Regional Park.
Zoals gezegd leven de grootste beren in Canada, de Verenigde Staten en Alaska. De op drie na grootste beer, de Europese bruine beer, komt voor in Scandinavië, Centraal-Europa (o.a. in de Alpen) en Oost-Europa (Roemenië en de Balkan). In Zweden leven ongeveer 20 tot 25 beren per 1000 km².
Enerzijds zijn er grote roofdieren zoals leeuwen en beren: die zien mensen als voedsel en jagen er zelfs op. Anderzijds heb je dieren zoals hyena's, die wanneer ze de kans krijgen een kind zullen meegraaien, maar een volwassene pas zullen aanvallen indien ze worden uitgedaagd.
In Oostenrijk leven beren in drie gebieden, met een totale populatie van 20 à 30 dieren. Deze gebieden zijn ten eerste de Karawanken, langs de grens met Slovenië, ten tweede de noordelijke Kalkalpen, in de buurt van Ötscher en Hochschwab, en ten derde Vorarlberg.
De Kodiakbeer is de grootste ondersoort van allemaal. En ook zeer gevaarlijk, want deze dieren zijn meestal niet bang voor mensen. Iets wat je snel genoeg zult merken. Je kunt deze imposante verschijning in delen van Alaska tegen komen.
De Duitse slachterij Tönnies slacht ook steeds meer beren. Het berenvlees gaat naar Nederlandse en Engelse supermarkten. De ontwikkeling van de Nederlandse markt, kan de Duitse en Italiaanse markt sneller klaarstomen voor berenvlees.
Een lange kustlijn en zoveel eilanden maken van Kroatië een snorkel walhalla. Er zijn talrijke plekken om met je duikbril en flippers de onderwater flora en fauna te verkennen. Weinig landen kennen zó een schone en heldere zee en zoveel variëteit aan snorkelplaatsen.
Van november tot en met februari is Noord Noorwegen de beste plek ter wereld om orka's te spotten. In deze periode kan je hier ook met orka's zwemmen. Tussen december en juni kun je een orka safari maken vanaf het Snaefellsnes schiereiland in IJsland.
Komt de kwal in contact met een vijand, dan schieten de netelcellen als een soort harpoen uit de tentakel. Het gif uit die cellen komt in je huid terecht, met jeuk en pijn tot gevolg. In Nederland is de kans dat je een (zeer) giftige kwal tegenkomt gelukkig niet heel groot.
Kwallen steken met brandharen, die vaak als tentakels onder de kwal langen of op zijn oppervlak zitten. Deze geven een reactie bij aanraking. Op de plaats waar deze brandharen de huid hebben geraakt, treedt een reactie op met roodheid, zwelling en soms blaarvorming. Er is vaak (veel) pijn, een branderig gevoel of jeuk.
Voor het eerst sinds dertien jaar is er in het zuiden van Duitsland weer een wilde bruine beer gespot. De ronddwalende beer werd met een natuurcamera gesignaleerd in de Duitse Alpen, in de stad Garmisch Partenkirchen, zo melden plaatselijke media.