Maar sommige stoffen uit voeding kun je als vrouw extra goed gebruiken, denk aan plantaardig oestrogeen. Dit noemen we fyto-oestrogenen. Deze komen voor in diverse groenten (zoals asperges, peulvruchten, groene paprika, broccoli), vruchten (appelen en peren) en granen (tarwe).
Waar zit oestrogeen in? Oestrogeen wordt dus onder andere aangemaakt in je eierstokken en vetcellen, maar kan ook uit je voeding worden gehaald. Dit wordt plantaardig oestrogeen, of fyto-oestrogeen, genoemd. Je vindt fyto oestrogeen onder andere in sojaproducten en diverse groenten, zoals asperges en broccoli.
Wat is de functie van dit hormoon? Stimuleert de ontwikkeling van de baarmoeder, vagina, borsten, genitaliën, heupen en andere vrouwelijke kenmerken. Stimuleert de weefselvernieuwing in huid en slijmvliezen zoals van de baarmoeder, en de vagina. Draagt bij aan het soepel houden van de vaginawand.
Te weinig oestrogeen kan vooral in de overgang voorkomen en dit kan een lange lijst van klachten geven: opvliegers, watten in het hoofd, stemmingswisselingen, depressieve klachten, laag libido, botontkalking, pijnlijke gewrichten en slaapproblemen, om er enkele te noemen.
Testosteron is bij zowel mannen als vrouwen het belangrijkste hormoon op het vlak van seks. Het stimuleert namelijk het seksueel verlangen.
Maar sommige stoffen uit voeding kun je als vrouw extra goed gebruiken, denk aan plantaardig oestrogeen. Dit noemen we fyto-oestrogenen. Deze komen voor in diverse groenten (zoals asperges, peulvruchten, groene paprika, broccoli), vruchten (appelen en peren) en granen (tarwe).
Oestrogeen is verantwoordelijk voor een heleboel processen, maar vooral bekend om haar betrokkenheid bij de vorming van je private parts, menstruatiecyclus en zwangerschap. Als je tekort oestrogeen hebt kun je bijvoorbeeld last hebben van een droge bedoening daar beneden, weinig energie, allergieën en opvliegers.
Behandeling: relatief oestrogeen tekort kan op elke leeftijd voorkomen en is vaak het resultaat van roken, te weinig eten, stress, een gevoeligheid voor gluten, een veganistisch dieet (10), of te veel fyto-oestrogenen (28). De beste behandeling is om die onderliggende oorzaak aan te pakken.
Verreweg de bekendste fyto-oestrogenen zijn isoflavonen. Deze worden in peulvruchten (vooral in soja en lijnzaad, maar ook in rode klaver) aangetroffen. De drie belangrijkste isoflavonen zijn genisteïne, daïdzeïne en glyciteïne.
Gebruik geconjugeerde oestrogenen niet langer dan 1 of 2 jaar. Als u het langer gebruikt heeft u meer kans op ernstige bijwerkingen, zoals borstkanker of hart- en vaatziekten. Als u alleen dit oestrogeenhormoon gebruikt, zonder progestageenhormoon, heeft u meer kans op baarmoederkanker.
- Oestrogeen staat erom bekend dat het zorgt voor een positief gevoel. Als je oestrogeen stijgt voel je je beter en kun je beter omgaan met stress. Je bent optimistisch en vol energie.
Is je oestrogeenspiegel te hoog, dan kun je dat merken aan de volgende tekenen: 1. Je borsten zijn gezwollen of gevoelig. Zijn je borsten pijnlijk of gezwollen, dan kan dit een teken zijn dat je oestrogeen te hoog is.
De belangrijkste bijwerking van oestrogenen is het toegenomen risico op trombose (bloedklonters). De endocrinoloog kan advies geven over de veiligste behandeling. Bloedklonters komen voornamelijk voor bij mensen die roken en die overgewicht hebben.
Sommige studies tonen een stijging van het risico op hart- en vaatziekten. Oestrogenen, alleen of in gecombineerde therapie, verhogen de kans op klontervorming in de aders (embolie of trombose). Je houdt daarom het best altijd rekening met je aanleg of andere risicofactoren voor klontervorming.
Fyto-oestrogenen zijn stoffen die het vrouwelijke hormoon estrogeen kunnen nadoen. Vaak voorkomende kruiden in deze producten zijn hop, soja, zilverkaars, rode klaver, grote engelwortel, monnikenpeper en kudzu.
Oestrogeen bevordert de productie van collageen, een eiwit in spieren, botten, gewrichtsbanden en pezen. De lagere collageenproductie na de menopauze maakt de gewrichten stijver en de spieren zwakker.
Eetbuien, verandering eetlust. Meer dorst dan normaal, veel urineren. Vocht vasthouden. Spijsverteringsproblemen, opgeblazen gevoel.
Kortom, de hormoonhuishouding is een behoorlijk ingewikkeld systeem. Voeding heeft daar zeker invloed op, maar er zijn geen voedingsmiddelen of producten die één op één je hormonen beïnvloeden. Het gaat om het grote geheel: als je lijf in balans komt, komen je hormonen ook meer in balans.
Medicijngebruik tegen overgangsklachten
Een medicijn dat kan helpen bij het verminderen van overgangsklachten, is raloxifeen. Dit medicijn bootst de werking van de vrouwelijke oestrogeenhormonen gedeeltelijk na en net als oestrogenen remt het de botafbraak en versterkt het de botten.
Fyto-oestrogenen zijn groepen stoffen die van nature in veel planten voorkomen. Ze zitten bijvoorbeeld in tofu, sojabonen en lijnzaad. De naam is afkomstig van een combinatie van het Griekse woord voor plant, namelijk 'fyto', en de gelijkende structuur aan het geslachtshormoon oestrogeen.
Familie van hormonen, die zowel voorkomen bij de vrouw als bij de man. Oestrogenen worden in grotere hoeveelheid geproduceerd bij vrouwen van vruchtbare leeftijd.
Wat is een behandeling met oestrogenen? Dit zijn oestrogenen die direct in de vagina worden aangebracht, waar het een lokale werking heeft. Door de slijmvliezen dikker te maken en beter te bevochtigen en de zuurgraad te normaliseren wordt lokaal de kwaliteit van de slijmvliezen verbeterd.