Waar zit lactose in? Lactose komt uitsluitend voor in moedermelk van zoogdieren. Het zit dus niet in andere voeding zoals groenten, fruit of vlees.
Als de lactose uit de voeding niet of onvoldoende verteerd wordt, komt de lactose onveranderd in de dikke darm terecht en trekt daar vocht aan. De ontlasting kan daardoor dunner worden en (ernstige) diarree veroorzaken. Daarnaast kan de lactose in de dikke darm worden afgebroken door darmbacteriën (darmflora).
Om lactose (of melksuiker) af te breken en te verteren, moet je over voldoende lactase beschikken. Lactase is een enzym. Een enzym is een eiwit dat noodzakelijk is voor bepaalde processen in je lichaam, bijvoorbeeld om voedsel te verteren. Het enzym lactase wordt aangemaakt in de wand van je dunne darm.
Veel voorkomende symptomen van een lactose-intolerantie zijn onder andere misselijkheid, huiduitslag, een opgeblazen gevoel, buikpijn, winderigheid en diarree.
Hieronder een lijst met een paar vervangende producten welke lactosevrij zijn. Aardappelen: Verse aardappelen, in blik of glas, (diepvries) patates frites, aardappelschijfjes en rösti. Brood en ontbijtproducten: Zelfgebakken brood van tarwemeel, gist, water en broodzout, matses, donker roggebrood en rijstwafels.
Zure melkproducten, zoals yoghurt en karnemelk, bevatten minder lactose. Dit komt doordat bij de fermentatie de lactose deels wordt afgebroken. Je kunt deze producten bij een lactose-intolerantie daarom beter verdragen dan melk.
Lactose-intolerantie kan niet genezen. De behandeling bestaat uit het verminderen van de hoeveelheid lactose die iemand met eten en drinken binnenkrijgt. Een diëtist kan bepalen hoeveel lactose iemand kan verdragen en de voeding hier op aanpassen. Hierdoor worden de klachten vaak minder.
Komt geen melk of lactose aan te pas dus en je kunt met zowel een koemelkallergie als een lactose-intolerantie gewoon brood eten. Het komt echter wél voor dat bakkers voor speciaal brood kiezen om een deel van het water te vervangen voor melk(poeder).
Nederlandse 'harde' kaassoorten die geen lactose bevatten: Goudse, Maaslander, Maasdammer, Edammer, Kolummer, Texelaar, Leidse kaas en Friese Nagelkaas. een lactose-intolerantie vaak wel goed worden verdragen: Gruyere, Emmentaler, Parmesan, Danish Blue, Gorgonzola, Blue Stilton, Roquefort, Brie, Camembert.
Klachten als je niet tegen melk kunt, zijn buikpijn, diarree en winden laten. Je hebt te weinig van het eiwit dat melk verteert. Als je veel melk drinkt, kan niet alle melk verteerd worden. Drink daarom niet te veel melk op een dag.
Wie geen melk of melkproducten eet, moet z'n best doen om van bepaalde voedingsstoffen, zoals calcium en vitamine B12, voldoende binnen te krijgen. De voedingsstoffen in melk zitten ook in andere productgroepen zoals fruit, groenten, bonen, vlees, noten, granen en eieren.
Kip bevat, net als andere naturel vleessoorten, geen FODMAP's, gluten of lactose.
De aanmaak van lactase vermindert sterk na beschadiging van de darmwand (tijdelijk), bijvoorbeeld na een buikgriep. Bij oudere mensen lijkt de productie van lactase met het toenemen van de leeftijd geleidelijk af te nemen. Hierdoor kan je ook op latere leeftijd lactose-intolerantie krijgen.
Lactose intolerantie: je arts stelt de diagnose
Medische experts kunnen een intolerantie vaststellen aan de hand van adem- en bloedanalyses. Tijdens deze tests dient de arts de patiënt een bepaalde hoeveelheid lactose toe en controleert hij vervolgens regelmatig het bloed of de adem.
Een veelgebruikte test om mensen lactose-intolerantie te testen is de waterstof-ademtest. Bij deze test wordt je adem gemeten na het innemen van 50 gram lactose (de hoeveelheid die in ongeveer vijf glazen melk zit). De waterstof-ademtest is gebaseerd op de fermentatie van onverteerde lactose door de darmflora.
Voor mensen die een dieet met weinig koolhydraten volgen of die een lactose-intolerantie hebben, heeft Griekse yoghurt wel een voordeel, omdat de wei –die lactose bevat - eruit gefilterd is.
Mayo is geschikt voor vegetariërs en veganisten. Het is tevens lactose-vrij en allergenenvrij.
Kokosmelk, pindakaas, sojakaas en cacaoboter bevatten geen melk en dus ook geen lactose. Medicijnen, vitaminepreparaten en kunstmatige zoetstoffen kunnen lactose bevatten. Zonder melk(producten) kan de hoeveelheid calcium in het gedrang komen.
Wie zich afvraagt of gehakt lactose bevat? Ja hoor, commercieel bereid vlees, zoals blinde vinken, worsten, bereide américain en dus ook gehakt, bevat lactose. Het is dus belangrijk dat je bij de slager of supermarkt informeert naar de ingrediënten en dat je onbereid gehakt besteld.
Nee, strikt genomen niet. Wat je wél nodig hebt zijn eiwitten, vetten, vitamines, mineralen….. En in melkproducten zitten deze voedingsstoffen in ruime mate.
Denk bijvoorbeeld aan sojamelk, sojayoghurt, maar ook rijstmelk, amandelmelk en kokosmelk. Dit zijn allemaal prima alternatieven. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten verkrijgbaar, dus probeer ook eens wat verschillende smaken uit.
Moe door zuivel
Het geldt lang niet voor iedereen, maar het kan zijn dat zuivel de oorzaak van je moeheid is. Eet je gezond, maar ben je wel vaak moe? Probeer zuivel dan eens te schrappen uit je voedingspatroon. Als je na een tijdje minder moe bent dan is zuivel voor jou de boosdoener.