Bamboe is goedkoper dan hardhout omdat het in grote getallen beschikbaar is. Het dient zich ook perfect tot alternatief van hardhout op basis van de eigenschappen van het materiaal. Ben je benieuwd naar de kostprijs van bamboeparket.
De kosten van de bamboe vloerdelen
40,- tot circa 70,- euro per m2 voor het reguliere assortiment, restpartijen zijn soms wel de helft goedkoper. Bamboe wordt verkocht per pak, het aantal m2 per pak kan verschillen per vloerdeel. Houd rekening met tot 5% zaagverlies ten opzichte van je netto oppervlak.
Bamboe is een type hout wat veel beter tegen vocht kan dan bijvoorbeeld hout, maar bamboe is niet watervast. Vocht kan, net als bij hout, in de bamboe trekken waardoor vlekken kunnen ontstaan of vloerdelen kunnen vervormen.
Een bamboe parketvloer kun je goed combineren met vloerverwarming. De vloer wordt dan verlijmd geplaatst. Je kan kiezen voor parket waarbij de bamboestrips horizontaal of verticaal geperst zijn. Wanneer de strips horizontaal geperst zijn dan is het resultaat een vloerdeel met de karakteristieke bamboeknopen.
Bamboe vloeren
Voor het produceren van deze vloeren hoeft er namelijk geen bomenkap plaats te vinden. Officieel is bamboe ook niet van hout, bamboe is namelijk een grassoort. Bamboe geeft een hele natuurlijke uitstraling aan het vertrek. Daarnaast gaat deze slijtvaste vloer meerdere generaties mee.
Nadelen van een bamboevloer
Geen hoge vochtbestendigheid: bamboe is minder goed bestand tegen vocht. Het is dus niet ideaal om ze in natte ruimtes te plaatsen. Niet kleurvast: bamboe is vrij gevoelig aan direct zonlicht waardoor het kan verkleuren.
Kosten en duurzaamheid van Bamboe
Dat wil zeggen dat u al een prachtige bamboe vloer hebt vanaf 90 euro per vierkante meter, maar het kan ook oplopen tot 150 per vierkante meter of meer.
Als het buiten kouder wordt, houdt bamboe je warm. De holle bamboevezel houdt namelijk je lichaamswarmte vast. De bamboe-viscose vezel is een man-made holle vezel en slaat je lichaamswarmte als het ware op, daarnaast is de vezel vochtregulerend en wordt zweet sneller afgevoerd dan bij een katoenvezel.
Bamboe meubel buiten
Mits u uw aankoop goed heeft behandeld, kunt u deze gedurende de zomer met een gerust hart buiten laten staan. Ons advies is wel om (indien u de mogelijkheid heeft) uw meubel in de winter binnen te plaatsen.
Bamboes houden van vocht maar niet van natte voeten. Als de grond in de bak te nat word zullen de wortels gaan verstikken en betekent dit het einde van de bamboe. Zorg er dus altijd voor dat er onder in de pot of bak een aantal gaten zit waardoor het overtollige water weg kan.
Bamboe kan u niet bestrijden met een gewone onkruidbestrijder. Bamboe is van de familie der grasachtigen en moet u dus ook als gras bestrijden. Maak gebruik van een onkruidbestrijder die glyfosaat bevat en besproei/behandel de bamboe bij droog weer.
Levensduur. Wanneer een scherm of mat zwevend wordt bevestigd is de levensduur ongeveer 10 tot 15 jaar.
Bamboe hout is een natuurlijk materiaal, wat moet kunnen ademen. Zodra je het hebt afgedekt, vormt er condens en kan het vocht niet weg.Hierdoor komen er uiteindelijk schimmels op het bamboe hout en dat is vervelend.
Producten van bamboe zijn harder dan staal, in tegenstelling tot andere houten planken. Door de hoge hardheid, treksterkte en robuuste structuur zijn uit bamboe vervaardigde producten, zoals bestekbakken, duurzamer dan dezelfde producten als deze van hout gemaakt zouden zijn.
Bamboe produceert tijdens de groei circa 30-35% procent meer zuurstof dan andere planten en bomen en neemt tegelijkertijd gemiddeld 2 tot 2,5 maal zoveel CO2 op als hout. Dit is vooral te danken aan de snelle groei van bamboe. Tijdens het productieproces laat bamboe nagenoeg geen ongewenste bijproducten achter.
Kan bamboe door beton groeien? Antwoord: Als de laag beton eventueel een paar cm dik is en van goede kwaliteit dan kan de bamboe daar niet door heen groeien.
Bamboe is duurder dan andere materialen, zoals plastic en hout. Dat komt omdat er meer grondstoffen nodig zijn om er producten van te maken, en omdat het een nieuwer materiaal is, waardoor er nog minder leveranciers zijn.
Je kunt je voorstellen dat dit een erg vervuilend proces is. Voor zowel de omgeving als voor mensen en dieren. Bamboe kan ook via een mechanisch proces verkt worden tot textiel. Hierbij wordt het hout van de plant vermalen en worden er natuurlijke enzymen toegevoegd om er een papje van te maken.
Bamboe vraagt in principe weinig onderhoud, maar zal net als teak wel vergrijzen. Om vervuiling te verwijderen kan de LIFE bamboe reiniger gebruikt worden. Om uw bamboe te beschermen tegen vocht en vuil raden we aan uw meubels te behandelen met Teak Shield.
Bamboe houdt niet van droogte. Zorg dus wanneer het een wat drogere periode is, dat je jouw bamboe plant genoeg water geeft. Je kunt het trouwens zien wanneer deze plant dorst heeft. Het blad is geel en bij de fargesia-soort bijvoorbeeld, krult het blad op wanneer hij wel een slokje water kan gebruiken.
Winterharde bamboe kan goed tegen kou, vorst, ijs en sneeuw. Bamboe is niet alleen winterhard, maar de plant blijft ook de hele winter groen.
Licht en warmte
De Bamboe kamerplant houdt van veel zonlicht. Plaats deze kamerplant direct voor een raam op het westen, oosten. Bij een raam op het zuiden kan de plant tot 2 meter voor het raam staan.
De bamboe is dus ontzettend veelzijdig en multifunctioneel! Alsof dit nog niet genoeg voordelen waren, is bamboe ook nog eens luchtzuiverend. Dit komt doordat bamboe van nature meer koolstofdioxide opneemt én meer zuurstof produceert.
De bamboeproducten worden gemaakt van samengeperst bamboe, waardoor het vergelijkbare kenmerken krijgt als hardhout. Het materiaal is relatief zwaar, zeer sterk en flexibel. Het heeft een eigen en unieke warme uitstraling. Je kunt bamboe onder andere gebruiken voor vlonders, terrassen of tuinschermen.