Voedingsmiddelen met veel histamine zijn onder meer melk, boter, oude kaas, worst, schimmelkaas, rode wijn, zuurkool en spinazie. Producten die veel histamine vrijmaken in het lichaam zijn onder meer chocolade, alcohol, aardbeien, tomaten, schaaldieren en citrusvruchten.
Vermijd voedingsmiddelen die veel histamine bevatten: niet verse vis, spinazie, zuurkool, Parmezaanse kaas, blauw geaderde kaas, Roquefort, rode wijn en gistextract. Vermijd voedingsmiddelen die histamine vrijzetten in het lichaam: aardbeien, alcohol, wit van ei, schaaldieren, chocolade, tomaten en citrusvruchten.
Natuurlijke antihistaminica
Het bekendste natuurlijke antihistaminicum is calcium, maar ook vitamine C in hoge dosering.
Er zit veel histamine in tomaten, spinazie, zuurkool, bietjes en paddenstoelen (zoals champignons).
Gember stimuleert een gezonde spijsvertering
Want de histamine die daaruit vrij komt verbruikt heel veel gastrine, wat op zijn beurt weer de productie van het maagslijmvlies remt.
Gember is van nature ook een erg krachtige antihistamine. Het werkt stabiliserend voor de mestcellen* en werkt ook ontstekingsremmend. Naast het geven van een frisse smaak aan deze thee werkt ook pepermunt als remmer van histamine.
Voedingsmiddelen rijk aan histaminevrijmakers:
vlees: varkensvlees. vis: alle soorten vis en schaal- en schelpdieren* (garnalen, krab, kreeft, mosselen, oesters) fruit: aardbeien*, ananas, banaan, citrusfruit* groenten: spinazie*, tomaten*
Histamine is dus een lichaamseigen stof, die je beschermt tegen gevaarlijke indringers. Te veel histamine in je lichaam werkt juist averechts en veroorzaakt vervelende allergische reacties, zoals irritatie van de neus, ogen, huid, keel en longen.
Ook rooibos staat bekend om zijn histamine remmende werking. Het wordt daarom door sommige artsen ingezet bij voedingsallergie, eczeem, astma én hooikoorts. Rooibos zit ook nog eens vol met antioxidanten en heeft een balancerend effect op je zenuwstelsel. Sla dus vooral een aantal doosjes rooibosthee in.
Als je allergisch bent, kun je overwegen om groene thee te gaan drinken. Epigallocatechinegallaat (EGCG), een verbinding in thee (veruit het meest aanwezig in groene thee maar ook in mindere mate in zwarte thee), is in staat gebleken een belangrijke celreceptor te blokkeren die bijdraagt aan de allergische reactie.
Het kan gaan om een kriebel in de keel, een verstopte neus of loopneus, irritatie aan neus, hoestbuien, een gevoel van benauwdheid en in extreme gevallen ook om astma-aanvallen.
Cafeïne valt eigenlijk onder de histaminevrijmakende producten. Het komt voornamelijk voor in koffie, thee, cacao en colanoten.
Histamine kan onvoldoende afgebroken worden door het lichaam bij een histamine-intolerantie, omdat er een tekort is aan het enzym DAO (diamineoxidase of histaminase). Wanneer je een histamine-intolerantie hebt, kun je de symptomen onder controle krijgen door tijdelijk histaminerijke voeding te vermijden.
Gemiddeld in histamine: eieren, tarwe, komkommer, soja, pinda's en dus ook pindakaas, jam, witvis uit de vriezer, yoghurt, melk, jonge kaas, zonnebloempitten, bloemkool, doperwten, honing en half-harde kazen zoals Emmentaler.
Het eten van bepaalde voedingsmiddelen: chocolade, schaal- en schelpdieren, rode wijn, kaas, soja, eieren, noten en fruit. Deze producten zijn over het algemeen rijk aan histamine en worden in geval van netelroos dus best vermeden, aangezien netelroos gelinkt kan zijn aan teveel aan histamine in je lichaam.
Bij een allergische reactie komt histamine vrij. Histamine is een stof die o.a. jeuk veroorzaakt en de kleine bloedvaten in de huid doet uitzetten waardoor de huid rood wordt en er jeukende bultjes (oedeem) kunnen ontstaan. Om de werking van histamine tegen te gaan kunnen antihistaminica gebruikt worden.
Voorbeelden van planten met deze eigenschappen zijn Smalle Weegbree, Zoethout, Ginkgo, Pepermunt, Waterkers, Agrimonie, Dragon, Moringa, Heilig Basilicum, Tijm, Kamille, Citroenmelisse, Aloe vera, Gember, Kurkuma, Brandnetel, Glidkruid.
Bepaalde fruitsoorten zoals bananen, aardbeien, ananas, druiven, kiwi's, mango, papaja, avocado, grapefruit en andere citrusvruchten. Verder ook gedroogd fruit, zoals rozijnen, pruimen, dadels en vijgen. Sommige verse groenten zoals spinazie, tomaten, aubergine, bietjes, paddenstoelen, paprika en prei.
Het voorschrijven van hoge dosis 2de generatie antihistaminica is off-label en dient altijd gepaard te gaan met uitleg over de ingestelde therapie en mogelijke bijwerkingen. Een deel van de patiënten ontwikkelt slaperigheid, vermoeidheid, duizeligheid, droge mond, hoofdpijn en faryngitis.
Vermoeidheid is een bekende ongewenste bijwerking van geneesmiddelen tegen allergie. De eerste geneesmiddelen tegen allergie die werden ontwikkeld, worden ook wel 'verdovende antiallergica' genoemd omwille van hun belangrijke slaapverwekkende effect op patiënten.