Brildragers en snorkelen
De duikbril kan dan niet afsluiten en stroomt het water naar binnen. Er duikbrillen met geslepen glazen, een duikbril 'op sterkte' dus. Kijk eens in de webshop naar de duikbrillen van Tusa. Er zijn vele typen maskers die op sterkte geleverd kunnen worden.
Met de snorkel kun je met je hoofd onder water ademen. Het is eigenlijk een pijpje waardoor je lucht inademt, met een goed mondstuk dat je in de je mond kunt houden. Je kunt gewoon rustig doorademen zolang je aan het wateroppervlak bent. Maak je een hoekduik, dan eerst flink inademen en duiken maar!
Het snorkelmasker is NIET geschikt om onder water te zwemmen of om bijvoorbeeld hoekduiken te maken. Dit kan zelfs gevaarlijk zijn. Dit komt omdat de luchtdruk in het masker onder water te groot wordt en je kunt ook je oren niet klaren.
Wat kost een snorkelset
De prijzen variëren van 25 euro (zonder vinnen) tot en met 150 euro. Begin je met snorkelen en weet je nog niet of je het vaak gaat doen, koop dan een set van 25 tot 50 euro.
Een goede snorkelset bestaat uit een duikbril, een mondstuk en eventueel een paar zwemvliezen. Het is belangrijk dat de duikbril goed aansluit zodat er geen water in loopt. Ook is het belangrijk dat het mondstuk goed past. Het mondstuk moet je namelijk gebruiken om adem mee te halen.
De winnaar
De Ocean Reef Aria is het beste volgelaatsmasker op de markt. Het snorkelmasker is fijn in gebruik, heeft een comfortabele pasvorm en beslaat niet onderwater. Met de los verkrijgbare Ocean Reef Lens Support kun je zelfs een bril op sterkte onder het snorkelmasker dragen!
Nadelen van snorkelen
Bij het snorkelen kun je niet te lang onder water blijven omdat je natuurlijk niet te lang zonder zuurstof kan. Het is daarom goed om niet te diep te gaan, zodat je nog zonder moeite de oppervlakte kan halen wanneer je de neiging hebt om te ademen.
De meeste beginnende snorkelaars gaan gewoon mee met een snorkeltrip. Doe het niet! Oefen eerst in een zwembad of bij een rustig, ondiep strand. Dan kun zonder tijds- of groepsdruk ervaren hoe het is om door je snorkel te ademen – wat echt even wennen is.
Als je gaat snorkelen, maakt het in principe niet uit aan welke kant je de snorkel draagt. Duikers dragen hem links van het gezicht omdat de slang van de tweede trap van de ademautomaat van rechts komt. Slang en snorkel zitten elkaar dan niet in de weg.
De snorkel is een soort 'tuba' die de motor toelaat lucht te nemen op +/- 1,80m hoogte zodat de wagen doorheen doorwaadbare plaatsen kan komen zonder water in de motor te riskeren. Op de piste laat de snorkel toe lucht te nemen die minder stof bevat dan de lucht onder de wagen.
Ga je in zout water duiken, dan heb je meer lood nodig dan in zoet water: 3% van je lichaamsgewicht. Voor de meeste duikers zal dit twee of drie kilo extra zijn. Dit wordt verklaard door het Principe van Archimedes: de opwaartse kracht van zout water is groter dan die van zoet water.
Leren snorkelen met een snorkelcursus
Ben je van plan om iets verder uit de kust of in dieper en ruiger water te gaan snorkelen, dan doe je er goed aan om een snorkelcursus of snorkelopleiding te volgen. Er bestaan aparte Zwemvaardigheidsdiploma's Snorkelen, die bij verschillende zwemverenigingen te behalen zijn.
Een snorkel is gemiddeld 35 tot 45 centimeter lang en heeft aan de binnenkant een gemiddelde diameter van 19 tot 25 millimeter. Hoe korter de snorkel, hoe lager de ademweerstand en dus hoe makkelijker het ademen gaat. Maar is de snorkel te kort dan komt hij niet boven het water uit en werkt hij dus niet.
De bril heeft een waterdichte afsluiting die rond je ogen op de huid zit. Doordat dit goed aansluit en het elastiek de zwembril op z'n plaatst houdt krijg je tijdens het zwemmen geen water in je ogen. Zwembrillen worden over het algemeen gemaakt van siliconen.
Maak hem regelmatig schoon met een beetje tandpasta (zonder korreltjes) en een tandenborstel (dus niet met je vingers). Schrob goed in een bak of gootsteen warm water. Spoel daarna je masker af met heet water.
Het is erg belangrijk om je snorkelmasker schoon te houden, vooral als je het in zout water gebruikt. Zand en zout kunnen krassen op het glas veroorzaken. Daarom is het noodzakelijk om het masker na elk gebruik met zoet water te wassen, inclusief de snorkel en de verstelbanden.
Bij een snorkelmasker is het mond- en neusgedeelte afgesloten en heb je aparte ruimtes voor het in- en uitademen. Als je uitademt, adem je de lucht niet via het ventiel naar buiten, maar via de zijkanalen door een pijp naar buiten. Hierdoor wordt voorkomen dat je je eigen lucht weer inademt.
Vanaf welke leeftijd snorkelmasker? Het snorkelmasker van Decathlon wordt geadviseerd voor kinderen vanaf 6 jaar. Wij probeerden de snorkels echter uit met twee jongere kinderen, van 3 jaar en 5 jaar.
Ga jij binnenkort duiken of snorkelen en draag je contactlenzen? Dan vraag je je misschien af of je je lenzen in kan houden. Het korte antwoord: ja, dat kan.
Bij snorkelen maak je gebruik van een snorkel om door te ademen en blijf je aan het oppervlak. Bij duiken ga je juist onderwater met een duikfles en adem je door een ademautomaat. Hierdoor kun je dieper onder water om de onbekende onderwaterwereld te verkennen.
Een duikbril of snorkelbril beslaat doordat er een aanslag op de bril zet. Door het temperatuurverschil tussen de lucht in de bril en het water buiten de bril, ontstaat er condens, net als bij bijvoorbeeld autoruiten.
Wat kosten glazen op sterkte? De prijzen van glazen op sterkte kunnen behoorlijk variëren. De goedkoopste glazen op sterkte beginnen bij €35,- en deze prijs kan oplopen tot €220,- per glas.
Decathlon verkoopt duikbrillen voor kinderen en volwassenen. Vind jouw nieuwe duikbril van Subea, Cressi of Mares. Vergeet niet om ook een snorkel en eventueel snorkelvinnen te kopen, of kies voor een complete snorkelset.