Aluminium krijg je vooral binnen via eten en kraanwater. In veel voedingsmiddelen komt het van nature voor. In fruit en vlees- en visproducten zit heel weinig aluminium. In specerijen, kruiden, theebladeren en cacaobonen komt het iets meer voor.
Consumenten krijgen aluminium binnen via potten, pannen en folie. De stof zit ook van nature in sommig voedsel en een beetje in drinkwater. Het meeste aluminium is aangetroffen in graan en graanproducten, groenten (spinazie, radijs, andijvie) en dranken (zoals thee en chocolademelk).
Het is economisch een bijzonder belangrijk metaal. Aluminium is licht (slechts een derde van het gewicht van staal of brons), en met 4% koper, 1% magnesium, 1% mangaan en 0,5% silicium even slijtvast en bestendig tegen corrosie, behalve spanningscorrosie.
Koken is lichtgewicht aluminium pannen is ongevaarlijk. De dagelijkse inname van het metaal is zo laag dat het geen gevaar oplevert voor de gezondheid. Het uiterst geringe risico dat er eventueel zou bestaan, kun je daarnaast makkelijk wegnemen door verstandig om te gaan met je pannen en zure producten te vermijden.
Dagelijks gebruiken mensen aluminiumfolie om voedsel te bewaren. Zelfs wordt regelmatig aluminiumfolie gebruikt in de oven en zelfs op de barbecue om heerlijke en “gezonde” gerechten klaar te maken. Met zuur en verhitting treedt een chemische reactie op, waardoor aluminium in het eten terecht kan komen.
De NCHFP is van mening dat normale vershoudfolie iets beter bestand is tegen bevriezing dan aluminiumfolie, maar het gebruik van dit stukje plastic wordt niet toegejuicht. De kans op lekken is – net als bij zilverfolie-, vrij groot als u iets verpakt in vershoudfolie.
Koken en bewaren in aluminium
Dat komt omdat aluminium kan oplossen in combinatie met zout of zuur. Een tip is om daarom geen aluminium pannen, schalen, potten of folie te gebruiken voor het bereiden of bewaren van hele zure of zoute voedingsmiddelen.
De keramische pan is de uitkomst voor mensen die gezonder willen en van koken houden. De keramische pan heeft erg veel voordelen ten opzichte van de teflon pan. Los van het feit dat deze geen schadelijke stoffen bevat welke in het lichaam of het milieu komen, wordt het eten op een veel gezondere manier bereidt.
De Demeyere Alu Pro Dura Glide is wat je noemt een stevige, robuuste pan die doet wat je van een pan mag verwachten. Ook voor de Consumentenbond is hij favoriet, het is namelijk de best geteste koekenpan. Hij is geschikt voor alle warmtebronnen, of het nu om inductie, hallogeen, keramisch of gas gaat.
Hoe herken ik het verschil tussen ijzer, rvs en aluminium? Indien u het verschil tussen ijzer, rvs en aluminium niet zo goed ziet, kunt u een magneetje gebruiken. Deze zal wel aan het ijzer blijven plakken, maar niet aan het rvs en aluminium. Verder is het rvs zwaarder dan aluminium en ook donkerder van kleur.
Aluminiumfolie is ook niet erg geschikt om te gebruiken in een magnetron. Het blokt namelijk de straling van de magnetron en daardoor zal er niks met je eten gebeuren. Daarbij komt nog dat als het folie een beetje gekreukt is er vonkjes ontstaan. Die vonkjes vormen een groot risico.
Chlorella: chlorella kan zware metalen (voornamelijk lood, kwik en cadmium) en andere pesticiden in het lichaam opvangen om ze vervolgens op natuurlijke wijze uit te scheiden.
Zure of zoute voedingswaren
Dan doe je eer verstandig aan om deze nóóit in een aluminium pan te bereiden. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat aluminium in combinatie met zure- of zoute voedingswaren niet al te goed werkt. Het advies is daarom ook om voor de zure- en zoute voedingswaren een andere pan te gebruiken.
Aluminium hoort ook niet thuis in de vaatwasser. Aluminium is namelijk zeer reactief. Om dit aan te pakken, anodiseren fabrikanten het vaak, wat betekent dat ze het coaten in een beschermende olielaag die niet reageert met andere stoffen.
De makkelijkste oplossing; ga voor een pan met een keramische antiaanbaklaag. Zo'n keramische antiaanbaklaag is goed bestand tegen hoge temperaturen en er komen geen gifstoffen vrij tijdens het bakken.
De keramische koekenpan heeft een speciale keramische laag (ook wel Thermolon genaamd) die geen schadelijke stoffen bevat. Deze laag heeft vergelijkbare anti-aanbak eigenschappen als de oude pannen met anti-aanbaklaag van PTFE. Wilt u zorgeloos, gezond en veilig koken? Dan raden wij u een keramische koekenpan aan.
1.1 Wat is tefal voor materiaal? De naam tefal, een merknaam, is een samentrekking van teflon en aluminium. Teflon, op zichzelf ook een merknaam, staat daarbij voor een synthetische verbinding: PTFE, de afkorting voor polytetrafluorethyleen.
Veilig koken: PFOA-vrije anti-aanbaklaag
Tefal-potten en -pannen bevatten geen oplosbare PFAS zoals PFOA, PFOS of PFHxA. Ze worden regelmatig gecontroleerd door externe en onafhankelijke laboratoria.
Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Dan kun je het beste voor een PTFE-vrije pan kiezen. Zo bestaan er pannen met een eco-bewuste anti-aanbaklaag. Ze zijn gemaakt van leisteen en andere mineralen.
Doordat de gietijzeren pannen de voedingsstoffen in jouw maaltijd perfect bewaren, kan jij er zeker gezond mee koken. Deze pannen kan je zowel inzetten om te grillen, stoven en te braden. Het mooie aan een gietijzeren pan is dat jouw voedingsmiddelen gelijkmatig worden verwarmd.
Waarin kan je levensmiddelen het beste invriezen? Diepvrieszakjes, aluminiumfolie, kunststof bakjes of koudebestendig glas. Belangrijk is dat het luchtdicht en in kleine porties gebeurt. Zo hebben bacteriën geen kans!
Metaalsmaak. Omdat aluminiumfolie beter tegen warmte kan en isolerende eigenschappen heeft, komt dit effect minder voor als je je brood verpakt in aluminiumfolie. Daar komt bij dat het folie strakker om je brood heen zit dan een plastic zakje, waardoor er ook geen ruimte is waarin condens kan ontstaan.
Wat ze gemeen hebben, is dat ze over het algemeen allemaal in aluminiumfolie verpakt zijn. Dat is om ze tegen (zon)licht en temperatuurwisselingen te beschermen. Worden ze niet verpakt, dan oxideert de chocolade, wat ten koste gaat van de smaak. Vooral bij witte chocola is dat het geval.