De hoofdaansluiting vind je meestal in de meterkast of aan de muur in een hoek van de woonkamer. Kun je het niet vinden? Kijk dan ook eens in de gang, onder vensterbanken of in de kelder.
Doorgaans is het ISRA punt te vinden in de meterkast van je woning. Op deze locatie moet het modem van de internet provider aangesloten worden. Mocht je het ISRA punt niet in de meterkast kunnen vinden, kijk dan eens goed in de gang en de woonkamer.
De telefoonaansluiting komt (meestal) binnen in de meterkast en is afgemonteerd in het zogenaamde ISRA-punt. Vindt u in de meterkast geen ISRA aansluiting? Dan heeft u waarschijnlijk een aansluiting via een hoofdstopcontact, dit is een stopcontact met vier gaten dat zich vaak in de woonkamer bevindt.
Het aansluitpunt zit meestal in een hoek van de (woon)kamer aan de straatkant of in de meterkast. Hierop sluit je de KPN apparatuur aan. Er zijn 2 soorten aansluitingen: DSL (koperdraad, ook wel ISRA genoemd)
Zoek dan in je huiskamer naar een wandcontactdoos met 4 gaten (voor 'telefoonstekkers'). Mogelijkheid 3: Gang Ook niet in de woonkamer gevonden? Kijk dan nog eens heel goed in je gang, rondom de meterkast. Het kan zijn dat je daar de aansluiting vindt.
Controleer dit door op het basisstation (hierop is de telefoonlijn aangesloten) de 'Zoek-knop' in te drukken. Deze knop heeft een cirkel met drie lijnen als icoon. Vervolgens moeten alle geregistreerde handsets overgaan.
Tip: het aanvragen van een internetaansluiting kun je ook doen op mijnaansluiting.nl. Op basis van je postcode zie je bij welke partij je moet zijn voor een glasvezel- of kabelaansluiting.
Standaard hebben de meeste mensen een analoge telefoonlijn, wat een gewone telefoonlijn van KPN Telecom is met 1 telefoonnummer. Je kunt ook een ISDN lijn hebben, wat betekent dat je 4 telefoonnummers hebt die je op jouw lijn kunt gebruiken.
Nieuwe kabel nodig? Gebruik bij voorkeur een coaxkabel van Ziggo Geschikt of Kabel Keur. Zo weet je zeker dat het niet aan de coaxkabel ligt. Deze koop je in de webshop van Ziggo.
Een standaard telefoonkabel (Norm 88 voor binnenkabels en Norm 92 voor grondkabels) is opgebouwd uit groepen van vier getwiste aders en een blanke draad. De aders hebben in Nederland dezelfde kleuren als de Nederlandse vlag plus wimpel. Een kabel met één groep wordt aangegeven met 1×4×0,5 + 1×0,5 mm.
Aan een analoge aansluiting koppel je 1 telefoonnummer waarmee je belt. Een voordeel aan analoog bellen is dat de telefoon altijd werkt, zelfs als de stroom uitvalt. Daarentegen is het niet mogelijk om meerdere telefoonnummers te koppelen, waardoor je maar op 1 nummer bereikbaar bent.
Je gebruikt een UTP-kabel direct op het ISRA-punt, en je modem aan de andere kant. Zo kun je het modem overal neerzetten waar je maar wilt.
Meestal is dat in de meterkast. Zodra de glasvezelkabel is doorgetrokken van de straat naar je woning, komt er een glasvezelmonteur langs. Hij installeert de glasvezelaansluiting op het afgesproken punt. Het is belangrijk dat je thuis bent zodra we langskomen.
KPN Netwerk sluit je woning gratis aan op het open glasvezelnetwerk. Het aansluiten kost je dus niets.
ADSL is een digitale verbinding waarbij het downloaden van data sneller gaat dan het uploaden. Bij ADSL gebruik je je telefoonlijn om informatie (data) over het internet te versturen en ontvangen: denk bijvoorbeeld aan een datapakket dat verstuurd wordt zodat je een website kan bekijken.
ISDN oftewel Integrated Services Digital Network is een vorm van digitale telefonie. Je kunt met ISDN gelijktijdig over dezelfde telefoonlijn meerdere telefoongesprekken en datadiensten voeren. ISDN stuurt data digitaal over de lijn waardoor de capaciteit beter wordt benut.
Met de RJ11 (male) kabel verbind je je telefoontoestel met de telefoonaansluiting van de wandcontactdoos. Er zijn ook kabels om een telefoonhoorn te verbinden met een telefoontoestel, RJ10 (male) kabels genoemd.
De plek van de hoofdaansluiting
De hoofdaansluiting vind je meestal in de meterkast of aan de muur in een hoek van de woonkamer. Kun je het niet vinden? Kijk dan ook eens in de gang, onder vensterbanken of in de kelder.
In tegenstelling tot DSL is een coaxkabel steviger en heeft deze een soort 'beschermlaag'. Hierdoor treedt snelheidsverlies amper op. De beloofde snelheid is dus vaak ook de werkelijke snelheid! Internet via kabel is bij veel providers alleen verkrijgbaar in combinatie met een tv-abonnement.
Aansluiten op glasvezel is niet verplicht, maar we raden het zeker aan! Ten eerste natuurlijk omdat glasvezel zorgt voor sneller en stabieler internet. Daarnaast wordt glasvezel op den duur de norm en wordt het oude (koper)netwerk uitgeschakeld.
Doorgaans worden de kabels volgens de NEN-norm NEN 7171-1.1 op een diepte van 60 centimeter in de grond gelegd, maar in sommige gevallen gaat de voorkeur uit naar 40 centimeter, bijvoorbeeld omdat dat goedkoper kan zijn voor de totale prijs van de aanleg.
Een coaxkabel moet op een diepte van 60 centimeter worden gelegd. Deze diepte voldoet aan de wet- en regelgeving voor kabels in de grond.
1. Zoek je hoofdaansluiting. Dat is het punt waar de Ziggo kabel het gebouw binnenkomt. Meestal is dat de meterkast of de woonkamer.