Je huisdier moet tijdens het volledige bezoek de leiband aan hebben.Daarnaast is het ook ten strengste verboden om te vissen of te zwemmen in bepaalde gebieden van de nationale parken. Maar ondanks deze regels blijven de nationale parken van Kroatië adembenemend.
Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten als je naar Kroatië gaat. Voor Kroatië heb je geen visum nodig, maar heb je wel een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs nodig. Voor het huren van een voertuig is een Nederlands rijbewijs voldoende, je hoeft dus geen internationaal rijbewijs aan te vragen.
Fles Coca Cola (1 liter) – 8 kuna (1.06 euro) Fles bronwater (1 liter) – 4.50 kuna (0.60 euro)
Volgens de ANWB moet je daarom goed oppassen waar je je auto neerzet in het land van de WK-finaleverliezer. Kroatië is een mooi land, met schitterende wegen en vriendelijke mensen. Tenzij je een parkeerboete krijgt. Vooral in het stadje Pula op het schiereiland Istrië moet je oppassen voor overijverige parkeerwachters.
#1 Waterschoenen zijn essentieel in Kroatië
Omdat de stranden van Kroatië vrijwel allemaal kiezelstranden zijn, ga je echt waterschoenen nodig hebben.
Fooi geven wordt in Kroatië gewaardeerd maar het is geen verplichting. De fooi is, in tegenstelling tot in andere landen, echt een bonus. Er zijn geen regels voor het geven van fooi, afhankelijk van hoe goed de maaltijd en de service was geeft u fooi. De norm is ongeveer 10%.
De lunch is de belangrijkste maaltijd en die wordt tussen 10 en 15 uur genuttigd. Restaurants serveren de lunch over het algemeen tussen 12 en 14. De lunch bestaat uit meerdere gangen. Het avondeten bestaat meestal uit een lichte, eenvoudige maaltijd.
Reusachtige zwermen zijn al waargenomen langs de kust van Noord-Kroatië, Slovenië en Italië waar ze letterlijk lagunes vullen. De kamkwal is een zogeheten invasieve soort. Dat wil zeggen, een uitheemse indringer. Eigenlijk woont de kwal in de Atlantische Oceaan, maar hij lift mee met het toenemende scheepvaartverkeer.
Haaienaanvallen zijn zeer zeldzaam in Kroatië omdat er van nature geen gevaarlijke haaiensoorten leven in de Adriatische Zee voor Kroatië. Er zijn in het verleden een aantal gevaarlijke haaien voor de kust gespot, waaronder een witte haai, maar dit zijn altijd 'verdwaalde' haaien die hier niet thuishoren.
Een uitzondering vormt Kroatië, daar is het leidingwater van goede kwaliteit. Het leidingwater in deze landen is niet veilig om te drinken. Drink daarom alleen flessenwater en vermijd groenten of fruit die in ongekookt water zijn gewassen.
Populair eten in Kroatië is bijvoorbeeld ham, schapenkaas en vis- of lamskoteletten. Ook kreeft vind je terug op tafel tijdens de lunch in Kroatië. Als nagerecht wordt er vaak iets zoets gegeten. Denk bijvoorbeeld aan verschillende soorten pannenkoekjes, palancika's, die belegd worden met zoete stropen en fruit.
Je kan in Kroatië betalen met euro, wat wij niet aan raden omdat dit niet voordeliger is. Betalen met de kaart is goedkoper dan eerst geld uit de automaat te halen en dan cash te betalen. De meeste restaurants en winkels accepteren buitenlandse bankkaarten en creditkaarten.
Als je graag lekker wilt eten, ongeacht de lokatie dan kun je in Kroatië voor hele redelijke prijzen uit eten. Een gezin met twee volwassenen en twee kinderen betaalt ongeveer 60 euro voor een maaltijd inclusief drankjes (in een gemiddeld restaurant).
Voor een halve liter bier ben je 2 tot 2,50 euro kwijt. Ook frisdrank en water is minder prijzig dan in Nederland. Je kunt voor een glas frisdrank rekening houden met 1,50 tot 2 euro.
Ook accepteren de meeste winkels en restaurants buitenlandse bankpassen en creditcards, en bij veel banken hoef je hier geen kosten voor te betalen (behalve de wisselkoers en een koersopslag).
Hoewel Kroatië lid is van de Europese Unie, is het land (op het moment dat we dit schrijven-2018) nog niet toegetreden tot de eurozone. Je betaalt er met de Kroatische kuna (HRK), die je ter plaatse kunt verkrijgen in een wisselkantoor, bank en meestal ook in je hotel. De kleinere munten heten geen kuna maar lipa.
Dolfijnen zien en horen tijdens een dolfijnentour
En in Kroatië kun je ze in het wild zien rondzwemmen! De beste plek om dolfijnen te spotten is in de baaien rond Lošinj. Hier leven namelijk zo'n tweehonderd wilde dolfijnen. Met een beetje geluk kun je ze vanaf het strand of vanaf de camping zien zwemmen.
Grotere gevaren liggen op de loer aan land in Kroatië
De warme Kroatische kustlijn, rotsachtig met puimsteenrotsen, is de perfecte plek voor wezens die nog gevaarlijker zijn - slangen, spinnen en schorpioenen. Ze hebben zelfs de onaangename neiging om zich in stedelijke gebieden op te houden.
De vrouw kon de schorpioen vangen en bracht hem naar Opvangcentrum De Maashorst in Schaijk. "Het gaat om de Euscorpius Croaticus", weten ze bij De Maashorst. "Ja, hij is giftig, maar absoluut niet dodelijk voor mensen", meldt het opvangcentrum. "De steek van deze schorpioen kun je vergelijken met een wespensteek."
Kwallen steken met brandharen, die vaak als tentakels onder de kwal langen of op zijn oppervlak zitten. Deze geven een reactie bij aanraking. Op de plaats waar deze brandharen de huid hebben geraakt, treedt een reactie op met roodheid, zwelling en soms blaarvorming. Er is vaak (veel) pijn, een branderig gevoel of jeuk.
Komt de kwal in contact met een vijand, dan schieten de netelcellen als een soort harpoen uit de tentakel. Het gif uit die cellen komt in je huid terecht, met jeuk en pijn tot gevolg. In Nederland is de kans dat je een (zeer) giftige kwal tegenkomt gelukkig niet heel groot.
Het ontbijt in Kroatië is vrij simpel. Meestal worden er broodjes en croissantjes gegeten. Ook zie je nog wel eens invloeden van het ontbijt uit Azië, vanwege de Turkse invloeden die je in Kroatië veel ziet. Als drinken kun je kiezen uit thee, koffie of vruchtensap.
Zo kun je in een rustig, klein kustplaatsje al voor 40 kuna een pizza krijgen op een terras aan de zee, terwijl je in bijvoorbeeld het centrum van Dubrovnik al snel 60 tot 80 kuna voor een pizza betaalt.
Wat is de gemiddelde kosten van de lunch in Kroatië? In Kroatië, een typische fastfoodmaaltijd kost: 5.70 EUR (43 HRK) voor een McMeal bij McDonalds of BurgerKing (of vergelijkbare combo-maaltijd), en 1.70 EUR (13 HRK) voor een cheeseburger.