Teveel kalium kan echter ook de weerstand en algemene gezondheid van de planten ondermijnen. De belangrijkste enkelvoudige meststof van natuurlijke oorsprong die kalium bevat, is Vinasse en houtasse.
Bronnen met een relatief hoog kaliumgehalte zijn: stalmest, en in dit geval vooral de urine in de mest. gesteentemeel. houtas.
Een mild kaliumtekort geeft weinig klachten. Bij een meer ernstig kaliumtekort kan je last hebben van vermoeidheid, spierzwakte, obstipatie, vaak plassen of verlies van eetlust. Wanneer het tekort plots ontstaat kunnen verlammingsverschijnselen optreden.
Kalium komt vooral voor in groente, fruit, aardappelen en vlees, maar ook in brood, melk en noten. U kunt uw kaliuminname dus eenvoudig verhogen door dagelijks ruime porties aardappelen, groente en fruit te eten. Als u producten kookt in ruim water, gaat er kalium verloren.
Veel kalium: aardappelen, groenten, fruit, vruchtensap, gedroogde vruchten, koffie, tomaat, melkproducten, appelstroop, cacao, noten, pinda's, peulvruchten (zoals witte/bruine bonen, kapucijners en linzen), dieetzout en mineralenzout (hierin is natrium vervangen door kalium).
Banaan is een fruitsoort. Bananen bevatten niet veel vitamine C, maar wel veel voedingsvezel, kalium en zetmeel.
Patiënten met chronische nierschade krijgen vaak een kaliumbeperkt dieet om een te hoge kaliumconcentratie in het bloed te voorkomen. Maar recente studies laten zien dat het eten van meer kalium juist zorgt voor minder nierschade.
Een hoog kalium kan tot hartklachten leiden (hartritmestoornissen), kan spierkramp veroorzaken en als het kalium in uw bloed veel te hoog wordt, is er zelfs kans op een hartstilstand.
In Nederland gebrui- ken we per persoon gemiddeld 4 tot 6 gram kalium per dag. Dat is 4.000 tot 6.000 mg. Hoeveel kalium iemand op een dag nodig heeft, verschilt van persoon tot persoon.
De opname van kalium verschilt per persoon, maar bedraagt in ons land 50 tot 125 mmol per dag en is voornamelijk afhankelijk van het dieet. Vlees, fruit en vooral aardappelen bevatten veel kalium. Alleen in extreme gevallen, zoals bij anorexia nervosa, kan de opname tot minder dan 30 mmol per dag dalen.
Kippenmestkorrels bevat de volgende NPK verhouding: 4-3-3, oftewel: 4% Stikstof (N), 3% Fosfaat (P) en 3% Kalium (K). Dus het bevat meer stikstof en meer fosfaat dan koemest en iets minder Kalium. De prijs van kippenmestkorrels is ook lager dan die van koemest. Dus u krijgt meer voedingswaarde voor een lagere prijs!
In de bemestingspraktijk wordt niet gesproken van kalium (K) maar veel meer van kali (K2O). De hoeveelheid kalium die gewassen opnemen, verschilt sterk per gewas. Granen nemen gemiddeld minder dan 100 kg kali (K2O) per ha op.
Die bevat niet alleen voeding, maar ook extra stikstof (goed tegen onkruid), magnesium (voor de groene kleur) fosfor (voor de groei) en kalium (tegen ziektes). Koemest is dus zeker niet slecht, maar gazonmest is net even iets beter.
De voedingswaarde van komkommer komt voor een groot deel voort uit de aanwezige voedingstof kalium. Snackkomkommers bevatten per portie van 80 gram 212,8 milligram kalium. Kalium is een belangrijke voedingstof voor een gezonde bloeddruk, de geleiding van ons zenuwstelsel en een goede werking van de spieren.
De hoge voedingswaarde van tomaat komt vooral door het hoge gehalte kalium. Per 80 gram tomaten krijgt je lichaam bijna 100 milligram kalium binnen. Kalium zorgt voor een goede werking van de spieren, het zenuwstelsel en voorkomt een hoge bloeddruk.
Meer kalium in plaats van minder. Een hogere kalium-inname is gunstig voor een betere controle van de bloeddruk en kan zelfs nierfunctieverlies tegengaan. Eiwit, niet te veel beperken. Het beperken van rood vlees in je voeding en het grotendeels vervangen van dierlijk eiwit door plantaardige eiwit kan je nieren helpen.
Bananen zijn, net als alle andere fruitsoorten, een gezonde keuze. Elke dag een banaan eten kan geen kwaad, maar ons advies is wel om een regenboog aan verschillende fruitsoorten (en groentesoorten!) te eten. Elk stuk fruit bevat namelijk zijn eigen mix aan voedingsstoffen.
Broccoli is naast een goede bron van kalium ook rijk aan vitamine C,. Weet dat 100 g van klaargemaakte broccoli je trouwens al voorziet van 9 % van je dagelijkse hoeveelheid kalium en je de hele dag in feite al genoeg vitamine C hebt ingenomen.
Omdat deze vrucht rijk is aan oxalaat en calcium, wordt het niet gemakkelijk afgebroken als je te veel van deze voedingsstoffen consumeert.
Het heeft ook antioxidante en anti-stollingseigenschappen. Knoflook bevrijdt de nieren bovendien van oxidatieve stress. Door het eten van knoflook(poeder) werken de nieren beter, wat betekent dat afvalstoffen sneller uit het lichaam worden afgescheiden.
Zo heeft cafeïne een positief effect op je nieren, waardoor dagelijkse koffieconsumptie volgens nieuwe onderzoek gekoppeld kan worden aan een lager risico op een chronische nierziekte. Het consumeren van een beetje cafeïne kan het risico op overlijden voor nierziektepatiënten zelfs verlagen.