Vitamine B12 zit in dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren. Ook in plantaardige producten kan vitamine B12 voorkomen, bijvoorbeeld in gedroogd zeewier en algen. Maar een groot deel hiervan is een variant die niet actief is en het lichaam niet goed opneemt.
In welke groenten en fruit zit B12? Vitamine B12 is niet te vinden in groente en fruit. Er is, vooral bij veganisten, regelmatig interesse naar bronnen van B12 die niet te maken hebben met dierlijke voeding zoals eieren, vlees, vis of kip.
De huisarts kan zo nodig uw bloed onderzoeken. Komt daaruit dat u te weinig vitamine B12 in uw bloed heeft, slik dan elke dag een tablet met 1000 microgram B12. Soms zijn prikken met vitamine B12 nodig.
Boordevol vitaminen en mineralen
Ook bevatten hazelnoten veel vitamine E, koper, en mangaan. Net als amandelen, maar als extraatje vinden we in amandelen ook magnesium, vitamine b12, en fosfor. Walnoten daarentegen bevatten veel omega-3 vetzuren, en pistache noten zijn de beste noten om je LDL-cholesterol te verlagen.
Hoe kan ik een vitamine B12 tekort voorkomen? Het voorkomen van een vitamine B12 tekort kan door voldoende dierlijke producten te eten, zoals vlees, eieren en zuivel. Als je vegetariër of veganist bent of vanwege andere redenen niet genoeg vitaminen binnenkrijgt, kun je overwegen om een multi-supplement te gebruiken.
Op den duur heeft een vitamine B12 tekort neurologische gevolgen omdat het zenuwstelsel wordt aangetast. Patiënten klagen over tintelingen en een dof gevoel in handen en voeten. Dit kan overgaan in een zwaar gevoel en moeilijkheden met lopen. Ook kunnen er coördinatieproblemen en psychische stoornissen optreden.
Herstel bij B12-tekort duurt vaak lang.
Sommigen merken direct een kleine verbetering, anderen pas later. Verbetering wil nog niet zeggen: beter. Sommigen doen er jaren over om te herstellen en redelijk klachtenvrij door het leven te gaan.
Walnoten zijn dus prima als snack, maar let erop dat je niet overdrijft: neem niet meer dan een handjevol (9 stuks) walnoten per dag. Dit is een gezonde hoeveelheid.
Koken & etenEen tekort aan vitamine B12 zorgt voor verschillende klachten en steeds meer mensen slikken supplementen. Want: baat het niet, dan schaadt het niet. Maar nu waarschuwt het UMCG in Groningen in sommige gevallen voor een overdaad aan de vitamine.
Een gebrek aan vitamine B5 komt enkel voor bij ernstige ondervoeding. Hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid zijn de symptomen. Een tekort aan vitamine B6 wordt vooral vastgesteld bij ouderen en mensen met veel stress.
Er zijn geen nadelige effecten bekend als je te veel vitamine B12 inneemt, er is geen exacte bovengrens. Daarom gaan we uit van maximaal 5 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per dag: 14 mcg per dag voor een volwassene.
Drink liever geen melk(producten), koffie en zwarte thee bij de maaltijd. Dat kan de opname van ijzer namelijk remmen. Foliumzuur zit vooral in: ■ lever; ■ asperges; ■ spinazie; ■ volkoren producten; ■ peulvruchten. Vitamine B12 zit uitsluitend in dierlijk voedsel, zoals vlees, vis en melkproducten.
Bij een portie van 150 gram bevat Campina magere milde kwark (naturel) 0,7 microgram vitamine B12. Met één schaaltje krijg je een kwart van de dagelijkse behoefte binnen!
Walnoten zijn gezond, maar we kunnen niet zeggen dat walnoten gezonder zijn dan bijvoorbeeld amandelen. Alle ongezouten noten en pinda's hebben positieve effecten op onze gezondheid. Doordat alle noten net een andere samenstelling van voedingsstoffen bevatten, kunnen we niet zeggen dat de een beter is dan de ander.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Paranoten. Deze Braziliaanse noten bevatten namelijk ook seleen. Dit stofje kan een giftige werking hebben wanneer je er te veel van binnen krijgt. In 100 gram paranoten zit ongeveer 1917 microgram selenium.
Met vitamine B12
Als vegetariër kun je 3-4 eieren per week eten. Eet je wel wat vlees, houd het dan op 2-3 per week.
Omdat de B-vitamines, net als vitamine C allemaal wateroplosbaar zijn, kan een vitamine B complex het beste in de ochtend of bij de (vroege) lunch worden ingenomen, tijdens of net na het eten.
Het grootste voordeel van een injectie is dat er een hele hoge dosering in één keer in het lichaam wordt gebracht. Gaat de opname vanuit de voeding minder goed, dan kan met een injectie voor weken aan B12 ingespoten worden.
Greger adviseert volwassenen om dagelijks 3,5 microgram vitamine B12 binnen te krijgen. Dat is drie tot vier keer zoveel als wat de Gezondheidsraad wilt dat je binnenkrijgt (1 microgram).
De Gezondheidsraad adviseert een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B12 voor volwassenen (19-50 jaar) van 2,8 microgram. Er is geen bovengrens bepaald omdat er geen nadelige effecten bekend van een te hoge inname van vitamine B12.