De lichamen zijn rond de 3.000 tot 3.300 jaar oud en de broeken zijn tot nog toe de oudst ontdekte in hun soort.De broeken behoorden toe aan twee nomaden van rond de veertig jaar, die waarschijnlijk zowel herder als krijger waren.
De broek is een oud kledingstuk, dat vooral populair was bij de Galliërs. De Latijnse term was braccae of bracae. De broek wordt ook in de Bijbel genoemd als onderdeel van de priesterkleding (Exodus (28:42). De Grieken en Romeinen wilden er niet veel van weten en vonden het kledingstuk barbaars.
Voor de eerste spijkerbroeken gaan we terug naar het jaar 1873. Het waren Jacob W. Davis en Levi Strauss die in 1873 octrooi aanvroegen op hun spijkerbroek. Deze broek heeft altijd de oervorm behouden; een model pantalon die – volgens de overlevering – ooit in en rond Genua populair was.
Het woord pantalon komt van de commedia dell'arte-figuur Pantalone, de Venetiaanse koopman die voor het chic in een "deftige broek" rondloopt. De naam verwijst naar Pantaleon van Nicomedia die lijfarts was van keizer Maximianus Hercules en vanwege zijn christelijk geloof eindigde als martelaar.
Bespoke / Tailoring. Op zijn Nederlands zeggen we ook wel 'maatpak'. Een kledingstuk dat helemaal op maat en naar jouw smaak is gemaakt. Je kunt alles kiezen, van stof tot stiksel.
Pantalons zijn meestal gemaakt van een dunnere stof met een wol of een wol-mix. Samen met de vouwlijn, die midden over de broekspijpen loopt, geeft dit vaak een nettere uitstraling. Chino's daarentegen, worden over het algemeen gemaakt van een stevig katoen zonder vouwlijn.
De stof van spijkerbroeken wordt geweven met een schering die indigo gekleurd is, terwijl de draden van de inslag wit zijn. De blauwe verfsoort die werd gebruikt, heette in het Frans "bleu de Gênes" (vertaald vanuit het Italiaanse "blu di Genova", dus eigenlijk "Genuees blauw").
Inderdaad, ja. Waarom heet een spijkerbroek een spijkerbroek? Nou, heel simpel: Dat komt omdat de allereerste spijkerbroeken met spijkers aan elkaar zaten. Halverwege de 19e eeuw werd er in het noordwesten van Amerika goud ontdekt.
De moderne spijkerbroek is in de jaren 1870 ontwikkeld door de kleermaker Jacob Davis in Nevada. Hij maakte broeken met klinknagels om de naden te versterken. Het gerucht over deze slijtvaste broeken ging als een lopend vuurtje door het land, en al snel stonden mijnwerkers en houthakkers in de rij.
Het woord(deel) broek heeft een Oudnederlandse herkomst en heeft als betekenis 'vochtig laagland, moeras'. De meeste plaatsen met het toponiem broek lijken al lang niet meer op een moeras. Sinds de vroege middeleeuwen is de bodemtoestand van de broekgronden verbeterd door drainering.
Pantalon. De pantalon heeft de reputatie van een nette en chique broek. Deze zie je als onderdeel van een pak en gecombineerd voor formele gelegenheden en werk. Een basis pantalon is vaak effen, heeft meestal schuine steekzakken en sluit met een knoop en een schuifknoop.
Met bell bottom (ook wel flares genoemd) wordt een broekstijl aangeduid waarbij de broek vanaf de knieën wijd uitloopt; hierbij lijkt de vorm van een klok (en=bell) te ontstaan.
De eerste kleding bestond uit dierenvellen en -huid. Tenminste: dat vermoeden wetenschappers. De oudste kleding die bewaard is gebleven, is slechts een krappe tienduizend jaar oud. Het enige wat erop wijst dat mensen daarvoor al kleding vervaardigden, zijn gereedschappen die voor dat doeleinde gebruikt konden worden.
Al 200.000 jaar begonnen de verre voorouders van de moderne mens kleding, te dragen. In het begin waren deze kleren niets meer dan een bescherming tegen omgevingsinvloeden zoals regen of kou. In de ijstijd (ongeveer 130.000 jaar geleden) gebruikte de mens dierenhuiden, bont en plantaardig materiaal als kleding.
De vondst stamt uit het graf van een rondtrekkende herder, die rond 3000 jaar geleden in het huidige westen van China leefde; mogelijk werd de broek uitgevonden voor het paardrijden.
Denim verdraagt geen hoge temperaturen. Wanneer je een spijkerbroek te heet wast, vervagen de kleuren snel en bovendien kan het elastaan in stretch en skinny jeans beschadigen. Daarom mag je jeans ook nooit in de droger doen.
Wereldwijd worden er jaarlijks bijna twee miljard stuks verkocht, goed voor een mondiale retailmarkt van 42 miljard dollar in 2017.4 Consumenten bezitten per persoon gemiddeld 5,4 spijkerbroeken.
Ze hadden veel overeenkomsten, maar werden anders geweven: Denim werd gemaakt van een gekleurde en een witte draad, wat je vooral aan de binnenkant van het weefsel goed kunt zien. Jeans werd geweven van twee draden van dezelfde kleur: dus helemaal blauw.
Draag je het om te sporten of als huispak? Lukt dit niet, dan is twee dagen, volgens hem, wel echt het maximum. “Leggings en joggingbroeken kun je zien als ondergoed dat wordt blootgesteld aan lichaamstemperatuur en transpiratie. En als je er ook in sport, moet je het echt na ieder gebruik wassen.
Zakken voor kniebeschermers met insteek onderaan.
Een chino (uitspraak: tsjieno) is een kledingstuk, meestal een broek, oorspronkelijk gemaakt van kepergeweven katoen (Engels: twill). De broek is populair als casual kleding bij mannen en vrouwen.
Wat goed onder jeans staat, kun je ook met chino's dragen. Door het strakke silhouet zal een paar nette schoenen ook niet misstaan. Een stevig paar chukka schoenen staan altijd goed onder een paar chino's. Bruine chukka's passen prima onder traditionele beige of navy chino's.
Je kunt een donkerblauwe broek eindeloos combineren aangezien deze kleur behoort tot het basis kleurenpalet. Met wit, zwart, rood, grijs en neutrale tinten als camel en taupe kun je in combinatie met donkerblauw eigenlijk nooit de mist in gaan.