Is een chalazion besmettelijk? Nee, een chalazion is niet besmettelijk, behalve als het ontstoken raakt door bacteriën.
Dit gebeurt door de huisarts of de oogarts. Het ooglid wordt eerst verdoofd met oogdruppels en een injectie in het ooglid. De arts pakt het ooglid met het bultje vast met een klemmetje en draait het binnenstebuiten. De arts maakt een sneetje in het bultje en schraapt het bultje leeg.
Een strontje gaat vaak vanzelf over. Raak het bultje niet aan en knijp hem niet uit. Leg enkele keren per dag een warm washandje op uw ooglid. Zodra het puistje doorbreekt, is de pijn over.
Meestal zit het bultje in het bovenste ooglid. Als u aan de binnenkant van het ooglid kijkt, kan het bultje er grijs uitzien. Heel soms gaat het knobbeltje open aan de binnenkant van het ooglid. De inhoud die dan naar buiten komt, is wit of gelei-achtig.
Soms is het knobbeltje zo groot dat het bovenooglid naar beneden zakt. Ook is het mogelijk dat het chalazion op het oog drukt en het hoornvlies iets vervormt, waardoor het zicht van dat oog wat waziger wordt. Soms breekt de zwelling spontaan door naar de binnen- of buitenzijde van het ooglid.
Een chalazion ontstaat door een verstopte talgklier in de ooglidrand of aan de binnenkant van het ooglid. Het talgkliertje raakt dan ontstoken en de talg verzamelt zich onder de huid. Soms gebeurt dit door een ontsteking van de ooglidranden. Dan is een bacterie in de oogleden de oorzaak.
Aan de binnenkant van het ooglid ziet een chalazion er grijs uit. Soms barst een hagelkorreltje vanzelf open. De inhoud die dan naar buiten vloeit, is wit en gelei-achtig. Een chalazion kan geen kwaad, maar het kan wel op je oog drukken, je zicht belemmeren en irritatie veroorzaken.
Oog doet pijn tijdens het knipperen, maar er zit niets in
Misschien is het iets eenvoudigs als een wimperhaar die naar binnen is gekeerd en zo je oog irriteert. Wellicht heb je last van een allergische reactie. Probeer ook in die gevallen te spoelen om te kijken of er verlichting optreedt.
Meestal verdwijnt het binnen een paar weken vanzelf. Het is dan ook niet verstandig om het zelf te verwijderen. Soms helpt het om een beginnende chalazion zelf te behandelen met warme kompressen of het ooglid te poetsen met een wattenstokje of gaasje gedoopt in lauw water.
Een hordeolum veroorzaakt een lokale zwelling, roodheid en pijn bij knipperen en kan op het ooglid drukken. Een uitwendig hordeolum zit ter hoogte van de ooglidrand op het oog en bevat gele etter. Een inwendig hordeolum kan evolueren tot een hard, stevig onderhuids knobbeltje in het bovenste ooglid (chalazion).
Meestal ziet de afwijking er uit als een ronde glazige zwelling op de lidrand, soms bevindt zich in het midden een zweertje dat makkelijk bloedt. Van alle kwaadaardige tumoren is dit de meest goedaardige: de tumor zaait niet uit en groeit traag.
Soms is het knobbeltje zo groot dat het bovenooglid naar beneden zakt. Ook is het mogelijk dat het chalazion op het oog drukt en het hoornvlies iets vervormd, waardoor het zicht met dat oog iets waziger is. Een chalazion kan éénmalig voorkomen, het kan echter ook op een andere plaats in het ooglid opnieuw ontstaan.
Een chalazion is een verstopt geraakt talgkliertje aan de binnenkant van uw ooglid. Het bultje doet geen pijn. Het ontstaat langzaam, in de loop van enkele weken tot maanden. Het gaat meestal vanzelf weg.
Een chalazion (een verstopt talgkliertje) is een pijnloze zwelling en verstopping van een of meerdere klieren van het ooglid. De naam van de verstopte klier, is de klier van Meibom. Een chalazion kan voorkomen op zowel het boven- als onderooglid, en aan de binnenkant of buitenkant van het ooglid.
Hordeolum (strontje of pijnlijke infectie van het ooglid)
Het ooglid wordt rood, dik en vaak heftig pijnlijk. Soms hoopt zich pus op in de zwelling; er is een puskop zichtbaar. Wanneer de zwelling vanzelf opengaat zodat de pus eruit kan, verdwijnt de pijn en geneest de afwijking in een aantal weken.
Warm water. Een beginnend chalazion kan het best behandeld worden met warme kompressen. Leg minimaal twee keer per dag gedurende 15 minuten een in heet water gedrenkte schone zakdoek/ washand op het gezwollen ooglid. U kunt ook de warme douche op uw gesloten oog richten.
Wat wel helpt is om producten te gebruiken die de poriën openzet en de verstopte klier reinigt. Zo helpt het gebruik van een exfoliant bijvoorbeeld bij het verwijderen van de dode huidcellen, wat de verstopping voorkomt en oplost. Onze Pure Balance Skin Renewing Cleansing Mousse heeft een exfoliërende werking.
Gerstekorrels voorkomen
Exfolieer regelmatig met glycolzuur of salicylzuur of behandel je huid met een vitamine A-zuur zodat zich geen nieuwe milia kan vormen. Gerstekorrels op het ooglid of onder de ogen kun je weliswaar niet zomaar met dit soort ingrediënten behandelen.
Wanneer je je gestresst voelt reageert je lichaam op deze gevoelens. Deze reactie kan op verschillende manieren tot uiting komen: zo kan stress zorgen voor problemen met je ogen. Enkele van de symptomen die op kunnen treden door stress zijn vermoeide ogen, dubbelzien, een wazig zicht en andere oogklachten.
Stress Stress verhoogt de oogdruk niet. Wel kan men natuurlijk in stressvolle perioden vergeten om de oogdruk verlagende oogdruppels te gebruiken en dan stijgt de oogdruk. Familie Wanneer u glaucoom heeft, hebben al uw bloedverwanten, maar vooral uw kinderen, broers en zusters een hogere kans om ook glaucoom te hebben.
De oogdruk is opeens heel hoog. Dit geeft heftige klachten, zoals hoofdpijn, misselijkheid en braken, een rood en pijnlijk oog en wazig zien.
Behandeling van een gerstekorrel is niet noodzakelijk, tenzij je het als cosmetisch onwenselijk ervaart. Indien een gerstekorrel ontstoken is kun je het best even naar de huisarts te gaan. De huisarts geeft je dan antibiotische zalf voor het oog en raadt je waarschijnlijk aan om warme kompressen te gebruiken.
Behandeling van strontjes
Je kunt strontjes voorkomen door te proberen zo min mogelijk in je ogen te wrijven en je oogleden schoon te houden. Als strontjes een punt van zorg zijn of vaker voorkomen, is het belangrijk je oogleden vrij te houden van bacteriën en je contactlensspecialist te raadplegen.
Door de verhoogde hersendruk krijg je last van hoofdpijn, misselijkheid en overgeven. Je oogzenuw kan door de druk in de hersenen ook opzwellen, dat noemen we papiloedeem. De oogarts kan dat zien. Je kunt ook prikkelbaar worden en je gedrag en je ontwikkeling kunnen veranderen.