Grondwater is water dat via sloten, meren en rivieren in de bodem is gezakt. Ook regenwater infiltreert in de bodem en zakt tot het niet verder kan tot een bodemlaag die geen water doorlaat. Boven deze laag raakt de grond 'verzadigd'.
Grondwater is het water dat zich tussen de vaste deeltjes in de ondergrond (zand, klei, silt, veen, leem) bevindt. Deze ruimten tussen bodemdeeltjes heten poriën. Wanneer poriën zijn gevuld met water, heet dit grondwater. Het hoogste niveau van het grondwater wordt de grondwaterspiegel genoemd.
De eenvoudigste en goedkoopste manier om de grondwaterstand te meten is met behulp van een plopper/dompelklokje. De plopper is een hol buisje dat een “plopgeluid” maakt wanneer deze het grondwater raakt. De plopper hangt aan een meetlint, en kan bij verschillende firma's worden aangeschaft.
Men kan het meten door in een buis in de grond een meetlint te laten zakken tot het meetlint het grondwater bereikt en nat wordt. Onder de grondwaterstand is de grond verzadigd met grondwater. De ruimte tussen de grondkorrels zit dan helemaal vol met grondwater.
De meeste grondwatervoorraden bevinden zich op 50 tot 100 meter diepte. Op sommige plekken, zoals in Noord-Brabant, wordt zelfs tot 250 meter grondwater onttrokken. De diepte hangt af van de bescherming van bovenaf en de beschermende laag aan de onderkant.
Bij voorkeur vul je het zwembad met regenwater of met leidingwater. Het is belangrijk dat je een zwembad nooit vult met grondwater.Dat bevat immers meestal teveel ijzer en veroorzaakt bruine verkleuring van het water.
Het water onder de grondwaterstand noemen we grondwater. De grondwaterstand of het grondwaterpeil is niet overal even hoog. In het westen van Nederland kan de grondwaterstand enkele decimeters onder het maaiveld liggen, terwijl het in andere gebieden tientallen meters diep zit. Het kan dus wisselen in hoogte.
55 procent van het kraanwater maken drinkwaterbedrijven van grondwater. Grondwater is regenwater dat langzaam de ondergrond in heeft gesijpeld. Die reis duurt soms wel honderden tot duizenden jaren. De bodem zuivert het grondwater op een natuurlijke manier.
Kan grondwater door betonvloer? Ja, grondwater kan door een betonvloer sijpelen. Optrekkend vocht kan daarom in kelders voor problemen zorgen. Beton is van nature een beetje poreus, dus het heeft kleine gaatjes waar water doorheen kan.
Voor de gemiddeld hoogste grondwaterstand worden jaarlijks de 3 hoogste grondwaterstanden gemiddeld over de periode van 1 april tot en met 31 maart (hydrolisch jaar), het gemiddelde van deze jaarlijkse waarden over een periode van tenminste 8 jaar, waarin geen ingrepen hebben plaatsgevonden, wordt gebruikt als GHG.
Je eigen waterput slaan
Een grondwaterbron slaan om je tuin te besproeien is toegestaan zolang hij niet dieper gaat dan 10 meter. Je kunt dus water tussen 5 en 10 meter gebruiken om te tuinieren, maar niet om te drinken. Het is ook een goed idee om na te gaan hoe diep je moet gaan in de regio waar je je bevindt.
De kosten voor het boren van een waterput worden bepaald door de gewenste diepte en diameter van de waterput. Daarnaast is het ook afhankelijk van de reisafstand. De minimale kosten voor het boren van een waterput door Daemen Milieutechniek zijn circa €1.830,- exclusief BTW.
In het algemeen zijn de grondwaterstanden normaal tot boven normaal voor de tijd van het jaar. De waterkwaliteit is voldoende om verschillende functies te voorzien. De zoutconcentraties in West- en Noord-Nederland zijn normaal.
Over het algemeen geldt: hoe dieper er wordt geboord, hoe schoner het water wordt. Een ondiepe boring is in Nederland vaak al rond de 6 meter diep. Dit kan dan worden gebruikt voor het beregenen van de tuin. Met een geboorde bron, wordt goed drinkwater gewonnen op gemiddeld 40 à 60 meter.
Omgerekend is dat 1.076.000.000.000 liter grondwater. Dat wordt gebruikt als drinkwater en als koelwater. Met die hoeveelheid kunnen bijna 1,3 miljoen zwembaden van 25 meter worden gevuld. In de loop der jaren is er sprake van een stijging.
Hoewel grondwater door beschermende kleilagen vaak geen chemische verontreinigingen bevat, kunnen er wel te grote hoeveelheden ijzer of zout inzitten. Zelf opgepompt grondwater is dan ook niet zomaar geschikt om te drinken en mag bovendien wettelijk niet aan anderen worden geschonken.
Grondwater stroomt heel langzaam, vaak maar enkele meters per jaar, in de richting waar het waterniveau lager is. Er zitten allerlei stoffen in die ook in de bodem voorkomen.
De balans tussen neerslag en verdamping is van grote invloed op de grondwaterstand. Naarmate er vaker en langduriger een neerslagtekort is, zal de grondwaterstand vaker en verder uitzakken dan nu het geval is. In welke mate de grondwaterstand daalt, is afhankelijk van de hydrologische situatie.
Factoren hoogte grondwaterpeil
De aanwezigheid van beken, sloten en vaarten in de omgeving. Die kunnen zorgen voor de afvoer van grondwater, maar het grondwater ook aanvullen. De waterdruk uit dieper gelegen bodemlagen. Constructies in de bodem zoals tunnels en kelders kunnen het grondwater als het ware omhoog duwen.
Het water van de Ijslandse gletsjers.
Het water in ijsland is uitzonderlijk zuiver.
Dit zijn de landen met het schoonste drinkwater ter wereld: Oostenrijk. Finland. Griekenland.
Een onafhankelijke jury van smaakexperts heeft leidingwater uit verschillende steden en provinciën samen met bekend flessenwater blind geproefd en beoordeeld. Utrecht was de winnaar! In Nederland hebben we een hoge kwaliteit van ons leidingwater.
De droogte neemt af. Hoewel er regionaal nog grote verschillen zijn, is er landelijk geen sprake meer van een grotere vraag dan aanbod van zoet water. Daarom wordt nu overgegaan van het niveau 'feitelijk watertekort' (niveau 2) naar 'dreigend watertekort' (niveau 1).
Er blijkt wel dat de ouderdom vaak honderden tot duizenden jaren bedraagt. In sommige gevallen is echter met opzet naar oud grondwater gezocht. Andere methoden om uitspraken te doen over de ouderdom van het grondwater zijn meer indirect van aard.
Grondwater is al het water onder het grondoppervlak in de ondergrond. Grondwater was ooit regenwater. Als regen op de grond valt, dan zakt het weg tussen de korrels van zand, klei of kiezels. Het regenwater zakt in de grond tot het niet dieper kan.