De belangrijkste bron van natrium blijft keukenzout. 20% van zout voegen we zelf aan voeding toe en 80% zit in bewerkt voedsel. Natrium krijg je binnen door voedingsmiddelen als kaas, vleesproducten en brood. Je kunt je nu wel voorstellen waarom de kans op een overschot veel groter is dan die op een tekort.
In bijna alle voedingsmiddelen zit van nature een beetje natrium. Keukenzout bestaat uit natrium (en chloor). Keukenzout zit in nagenoeg alle industrieel bereide producten, variërend van soep tot saus en van chips tot koekjes. Ook brood en vleeswaren bevatten keukenzout en dus natrium.
Verse, onbewerkte voedingsmiddelen bevatten maar weinig zout. 'Onbewerkt' wil zeggen ongekookt, niet gemarineerd, zonder dressing, niet verwerkt in een kant-en-klare salade, enz. Onbewerkte groente, fruit, aardappelen, rijst, pasta, vlees, kip, kalkoen en vis kunt u prima gebruiken in uw dieet.
Lichte hyponatriëmie zonder uitdroging kan worden behandeld door een vochtbeperking voor te schrijven of medicijnen aan te passen. Bij een ernstige hyponatriëmie moet de patiënt worden opgenomen in het ziekenhuis. Via een infuus wordt dan natrium en vocht toegediend. Soms wordt dit gecombineerd met een plasmiddel.
De belangrijkste bron van natrium in de voeding is keukenzout. Naar schatting voegen we zo'n 20% van de hoeveelheid zout die we binnenkrijgen zelf toe aan ons eten. Ongeveer 80% komt uit keukenzout dat fabrikanten toevoegen aan producten, zoals aan brood en kant-en-klaarmaaltijden.
Hyponatriëmie is een elektrolytstoornis die veel voorkomt bij ouderen. De stoornis kan lang symptoomloos verlopen, maar heeft uiteindelijk ernstige gevolgen. De belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van hyponatriëmie is het gebruik van een thiazidediureticum.
Natrium is een onderdeel van keukenzout. De scheikundige naam voor keukenzout is natriumchloride (NaCl). 1 gram natriumchloride bevat 400 mg natrium. Als u het advies krijgt minder zout te gebruiken, betekent dat eigenlijk dat uw voeding minder natrium moet bevatten.
Dus, welke voedingsmiddelen zijn goed voor een laag natriumgehalte? Om uw natriumgehalte te verhogen, kunt u overwegen om voedingsmiddelen te eten, zoals gegrild, gerookt vlees en vis; worsten, chorizo's, vlees uit blik, kaas, tonijn in pekel, gezouten noten , etc. U kunt ook zout toevoegen aan uw verse salade, stoofschotels of soepen.
De natrium concentratie mag maximaal 10 mmol/L stijgen in 24 uur en maximaal 18 mmol/L in 48 uur.
- Vruchtensappen zijn vooral geschikt omdat ze bestanddelen als kalium en citraat bevatten, die een remmende werking hebben op kristalvorming in de nier. Drink daarom 1-2 glazen sap van citrusfruit, zoals sinaasappelsap, per dag.
Eet meer natriumrijke voedingsmiddelen
Kaas en andere zuivelproducten. Vlees en gevogelte. Zeevruchten, zoals garnalen en oesters.
Welke groenten en fruit bevatten veel natrium? A. Appels, guaves, avocado, papaja, mango, carambola, ananas, banaan, meloenen en peren bevatten natuurlijk natrium variërend van 1-8 mg per 100 gram. Selderij, spinazie, wortelen en bieten zijn groenten die rijk zijn aan natrium.
Een mild tekort aan kalium geeft weinig klachten. Bij een meer ernstig tekort kan je last hebben van vermoeidheid, spierzwakte, obstipatie, vaak plassen of verlies van eetlust. Ernstig kaliumtekort kan tot hartritmestoornissen leiden.
Natrium komt van nature nauwelijks in voedingsmiddelen voor, maar het wordt wél heel vaak in de vorm van keukenzout toegevoegd aan voedingsmiddelen om de smaak of structuur te verbeteren. Dit is bijvoorbeeld het geval bij brood, soepen, sauzen en koekjes.
Correctiepercentage
Hetzelfde algemene principe wordt gevolgd bij het bepalen van de correctiesnelheid: snel optredende hypernatriëmie kan veilig worden verminderd met een snelheid van 1 mmol/l/uur, met als doel om niet meer dan 10–12 mmol/l/24 uur te overschrijden.
Bijnierinsufficiëntie (ziekte van Addison) beïnvloedt het vermogen van uw bijnieren om hormonen te produceren die helpen de balans van natrium, kalium en water in uw lichaam te behouden. Lage niveaus van schildklierhormoon kunnen ook een laag natriumgehalte in het bloed veroorzaken.
Het tekort aan zouten ontstaat bij warm weer vaak omdat mensen wél veel drinken, maar geen zin hebben om te eten. Dit wordt dan ook wel een 'tea and toast' hyponatriëmie genoemd.
Als er te veel natrium in uw lichaam zit, houdt u vocht vast.Dat leidt weer tot een verhoogde bloeddruk. Een natriumbeperkt dieet helpt uw bloeddruk te verlagen. Bepaalde bloeddrukverlagende medicijnen werken bovendien beter als u minder natrium eet.
Let er dan wel op dat je geen té grote hoeveelheden water drinkt. Wissel af met dranken waaraan zogenaamde elektrolyten of zouten toegevoegd zijn (ORS vloeistof, sportdranken). Contacteer je arts als je klachten hebt die je niet kunt duiden. Wees matig met alcohol.
De belangrijkste bron van natrium blijft keukenzout. 20% van zout voegen we zelf aan voeding toe en 80% zit in bewerkt voedsel. Natrium krijg je binnen door voedingsmiddelen als kaas, vleesproducten en brood. Je kunt je nu wel voorstellen waarom de kans op een overschot veel groter is dan die op een tekort.
Bij gekookte aardappelen kun je smaak toevoegen door bijvoorbeeld nootmuskaat, kervel, peterselie of dille te gebruiken in plaats van zout. Bij gebakken aardappeltjes zijn rozemarijn en tijm lekker voor wat Zuid-Europese smaken, of kerrie en paprikapoeder voor wat afwisseling.
Aangeraden wordt om elektrolyten na het sporten aan te vullen en niet vooraf. Teveel elektrolyten kan tijdens het sporten voor maag of darmproblemen zorgen. Daarbij is een volle maag van (teveel) eten of (teveel) drinken tijdens het sporten nooit fijn. Elektrolyten zijn belangrijke zouten in het lichaam.
Kaliumtekort, bekend als hypokaliëmie, kan ontstaan door diarree, overgeven of plaspillen. Symptomen zijn vaak vaag en niet specifiek in het begin. Ernstige tekorten kunnen leiden tot vermoeidheid, spierzwakte, verminderde eetlust en misselijkheid. Kaliumtabletten alleen gebruiken na overleg met een arts.