De baby blijft bij de ouders op schoot zitten. Als je je kind/baby in zijn/haar eigen zitje mee wilt nemen dan moet je een aparte stoel reserveren en betalen. Hoeveel je betaalt hangt af van de vliegmaatschappij. Soms helemaal niets, soms een klein bedrag tot 10% van een gewoon ticket.
Vanaf twee jaar dient een kind een eigen stoel te hebben. Ook mag je bij sommige maatschappijen i.v.m. veiligheidsvoorschriften met maximaal twee baby's/peuters per persoon reizen. In het geval van twee baby's/peuters, dient er voor één baby/peuter een aparte stoel geboekt te worden.
Neem een buggy of draagzak mee.
Zodra je baby groter (en zwaarder) wordt, is het niet meer zo fijn om hem de hele tijd op je arm te dragen. Zorg er daarom voor dat je een draagzak (of draagdoek) meeneemt. Als je kindje al wat ouder is, is een buggy ideaal.
Pas geboren baby's kan je makkelijk mee op reis nemen. Baby's raken snel gewend aan een andere omgeving. Toch raden artsen aan om pas na 6 weken te vliegen met de baby en voor lange afstandsvluchten raden de artsen zelfs aan om te wachten tot de baby 10 maanden oud is.
De vliegmaatschappij
Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen mag je gratis een buggy of kinderwagen mee in het vliegtuig nemen. Dit geldt echter niet overal. Het kan ook zo zijn dat je baby geen eigen koffer mag meenemen wanneer je een buggy, een dubbele buggy, kinderwagen of maxi-cosi meeneemt in het vliegtuig.
De vliegmaatschappij
Wanneer de buggy niet onder de stoel of in het bagagevak past, mag je 'm gratis inchecken als ruimbagage, of bij de gate afgeven. Is je kinderwagen te groot, dan staat bij de bagagedetails op je ticket of je de kinderwagen gratis kunt inchecken bij de incheckbalie of af kan geven bij de gate.
De Maxi-Cosi mag alleen aan boord gebruikt worden als deze aan speciale eisen voldoet. Dit kan per maatschappij verschillen dus check het van tevoren goed. Van de groep 0+stoelen zijn alleen de Maxi-Cosi Pebble, Pebble Plus en City SPS wettelijk goedgekeurd om mee te nemen in het vliegtuig.
Handbagage: stuk handbagage van maximaal 10 kilo Let op: alleen als je baby een eigen geboekte stoel heeft. Buggy en Kinderwagen: een buggy (max. 10 kilo) tot de gate. Kinderwagen word bij de check-in balie ingenomen.
Op lange vluchten van grote luchtvaartmaatschappijen kun je vaak gebruikmaken van een bassinet (Engels voor wieg). Dat is een klein bedje voor je baby dat uit de muur voor je eigen zitplaats klapt. Daarin kan je baby tijdens de vlucht heerlijk slapen. Bovendien is het erg handig bij het verschonen.
“Eén van de belangrijkste redenen waarom baby's in vliegtuigen huilen, is omdat ze niet goed zijn in drukvereffening in het middenoor, omdat de buis van Eustachius nog niet zo goed functioneert als bij volwassenen”, aldus Baer. De KNO-arts voegt daaraan toe dat het dalen problematischer is dan het opstijgen.
De beste plaats in economyclass: zo ver mogelijk vooraan, maar idealiter niét bij de (lawaaierige) keuken/toiletten. Hou er ook rekening mee dat je vooraan in economy aan of bovenop de vleugel kunt zitten. Dat wil zeggen dat het zicht naar buiten belemmerd wordt, gesteld dat je aan het raam zit.
Over het algemeen mag u tien kilo bagage meenemen voor een baby tot twee jaar (zonder stoel). Baby's tot twee jaar hebben geen recht op een eigen stoel. Daarnaast mag er maximaal 1 buggy, kinderwagen of maxicosi per kind gratis worden meegenomen.
In de meeste gevallen vliegt je baby gratis tot hij twee jaar oud is. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen hoef je slechts een klein bedrag te betalen. Tot twee jaar oud mag je baby nog bij jou op schoot zitten en hoef je geen extra stoel bij te boeken.
Vlieg je met één of meerdere kinderen? Kinderen vanaf 2 jaar hebben een eigen stoel in het vliegtuig nodig. Je betaalt dan hetzelfde tarief als voor een volwassene.
Een buggy is handig mee te nemen op de fiets, in de auto of in het vliegtuig; hij is lekker compact en licht.
Over het algemeen zit je op een stoel achterin de cabine het meest veilig en dan ook nog in de buurt van een nooduitgang. Ook de plekken aan het gangpad zijn wat veiliger als er iets gebeurt, omdat je dan eerder het toestel kunt verlaten.
Achterin heb je mogelijk beperkte keuze en voorin is de keuze reuze. Als je dus nog uit alles wil kiezen, ga dan vooral voorin zitten! Sommige luchtvaartmaatschappijen beginnen vooraan én achteraan met de trolleys. In dit geval zijn de stoelen vooraan en achteraan dus de beste zitplaatsen in het vliegtuig.
Je kunt de klantenservice van een airline bellen om te overleggen of je behoefte hebt aan een tweede stoel. Elke airline heeft daarvoor eigen regels en kosten. Bij sommige airlines mag je dan ook extra bagage meenemen en sommige niet, check dus altijd alle voorwaarden.
Je kan het kleed als hangmat gebruiken in de eerste paar maanden, totdat je kindje zichzelf kan omrollen. Wanneer dit is, verschilt per kind. Je kan de Hangloose Baby nog wel blijven gebruiken als boxkleed en later als speel- en picknickkleed.
Denk bijvoorbeeld aan wat snacks, een (rietjes)beker, een dekentje, een knuffel, wat speelgoed en een speentje. Zet de tassen daarna weg, of in het ruim boven je stoel of onder de stoel voor je. Hoewel je peuter een eigen stoel heeft, moet hij bij het opstijgen en landen (tot een bepaalde leeftijd) op schoot zitten.
Pyjama aan doen, verhaaltje voorlezen en de favoriete knuffel erbij pakken als je wil dat je kind lang gaat slapen. Voor het middagdutje doen we dit juist bewust allemaal niet en doen juist hetzelfde als slapen in de auto. Kleertjes aanhouden maar wel een liedje zingen.
Veiligheid staat op nummer één bij het Doomoo babynestje, wat hem duidelijk anders maakt dan overige nestjes uit dit overzicht. Zo kan je een baby veilig in dit babynestje laten slapen. Er zit namelijk een (afneembare) gordel op de Cocoon. Deze kun je om het kindje doen om hem veilig op zijn rug te laten liggen.