Het eerdergenoemde ascorbinezuur in groente en fruit bijvoorbeeld, en de toegestane kleurstof caroteen, E160a, die in worteltjes zit. Die kleurstof kun je uit wortelen halen, maar je kunt hem ook synthetisch maken. Caroteen uit wortelen en de synthetische kleurstof caroteen zijn chemisch gezien hetzelfde.
Caroteen (E160a): een oranje kleurstof gewonnen uit de peen en zoete aardappel.
Betekenis. E160a is een oranjerode kleurstof die goedgekeurd is in de EU als additief in voedsel. Bètacaroteen is de kleurstof die voorkomt in onder andere worteltjes / peentjes.
Geen. E160a kan gebruikt worden door alle religies, vegetariërs en veganisten.
Carotenoïden zijn belangrijke kleurstoffen in de natuur die verantwoordelijk zijn voor de oranje, rode en gele kleur van groenten en fruit. Er bestaan vele carotenoïden en allen hebben zij hun unieke eigenschappen. De stof komt voor in diverse groenten en fruit en is zeker nuttig voor het lichaam.
Als je iedere dag een grote hoeveelheid wortels eet, krijg je namelijk een overschot aan vitamine A binnen. Vitamine A maakt ons lichaam uit bètacaroteen dat in wortels zit. Overtollige vitamine C plassen we uit, maar overtollige vitamine A niet. Dat houden we vast en wordt opgeslagen in ons vetweefsel.
Hieronder volgt een opsomming en de reden waarom ze haram zijn. E120: Kan delen van insecten bevatten. E471: Vetzuren die meestal van plantaardige oorsprong zijn, maar er kan in theorie varkensvet in zitten. E472: Vetzuren die meestal van plantaardige oorsprong zijn, maar er kan in theorie varkensvet in zitten.
Schellak (E904) wordt gebruikt in snoepgoed als coatingmiddel om te zorgen voor beglazing en binding. De classificatie van schellak als haram of halal wordt betwist door wetenschappers. De geleerden die schellak als haram classificeren rechtvaardigen dit met het verbod op het eten van uitwerpselen.
Karmijn is ook elders bekend als “echte karmijn”, karmijnzuur of cochenille. Er is controverse onder geleerden over de vraag of karmijn halal of haram is. Vanwege de onrustige vraag en de onzekerheid die daarmee gepaard gaat, verwerpen wij de consumptie van karmijn.
E160(c) Paprika extract.
Paprika's. Oranje-rode kleurstof. Deze is wel verboden in Australië. E160e Beta-apo-8′-carotenal, synthetische groene kleurstof, deze stof wordt als onschuldig beschouwd.
Kunstmatige en natuurlijke E-nummers
Zo staat E300 voor vitamine C en E330 voor citroenzuur. Zowel kunstmatige als natuurlijke E-nummers zijn voor gebruik goedgekeurd door de EFSA en zijn veilig voor onze gezondheid.
E-nummers zijn stoffen die de eigenschappen van voedingsstoffen verbeteren. Het kunnen kleurstoffen, conserveermiddelen en smaakversterkers zijn. E-nummers worden kunstmatig in een fabriek gemaakt of gewonnen uit de natuur. Voordat een stof een label met E-nummer krijgt, moet hij een lang traject doorstaan.
Waar zitten ze in? De kleurstoffen zitten voornamelijk in frisdrank en snoep, maar ook in dressings, bonbons, bakproducten en zelfs in vitaminepillen en medicijnen. Albert Heijn gebruikt sinds 2010 al geen kleurstoffen meer in eigen-merk-producten voor kinderen.
De klassieke Haribo uit de reguliere supermarkt bevat varkensvleesgelatine en is daarom niet geschikt voor moslims. Het bedrijf Haribo heeft echter een aparte variant voor de moslimbevolking op de markt gebracht: Haribo Halal. Deze Haribo Halal worden in Turkije geproduceerd.
Alle soorten chocolade zonder alcohol zijn halal.
Er is een ruime keuze in halal snoep, van zuurstokjes en zure matten tot halal kauwgom. Ook is er snoep dat glutenvrij, vegetarisch of veganistisch is. Hiervan weet je direct dat het ook gelatinevrij is, want ook vegetariërs eten geen gelatine.
Gelatine is een ingrediënt dat wordt bereid uit dierlijk collageen. Dus als er gelatine bij de ingrediënten staat, dan is dit van dierlijke oorsprong. Er hoeft niet vermeld te worden van welk dier. Overigens: gelatine heeft geen E-nummer.
De meeste snoep die halal is, zijn meteen te herkennen aan een logo waarop wordt aangegeven dat het glutenvrij is. Ook als het snoep veganistisch is weet je meteen dat het ook gelatinevrij is. Er komen steeds meer snoep en drop soorten die gelatinevrij zijn. Ook als je vegetarisch bent eet je geen gelatine.
Synthetische vetten, verkregen uit glycerol en natuurlijke vetzuren. De vetzuren kunnen van dierlijke of plantaardige oorsprong zijn. In de praktijk is het vrijwel altijd plantaardig vet. Het gaat hierbij meestal om een mengsel van allerlei producten, vergelijkbaar met deels afgebroken natuurlijk vet.
E621. Veruit het beruchtste E-nummer is smaakversterker E621 (mononatriumglutamaat). Op internet worden er verschillende horrorverhalen over gedeeld. Het zou bijvoorbeeld verslavend zijn of hartkloppingen veroorzaken.
Fruit: boordevol e-nummers
Dat is best gek. Want in 'natuurlijke' producten, zoals bijvoorbeeld een blauwe bes, zitten meer dan 13 e-nummers. Een banaan bevat er minimaal vijf. En een passievrucht bevat alleen al twaalf e-nummers aan kleurstoffen.
Een E-nummer wordt alleen toegevoegd aan een product om een eigenschap te verbeteren, bijvoorbeeld de kleur, smaak of houdbaarheid. Het is dus niet hetzelfde als de ingrediënten zout, suiker, azijn of saffraan, want dit zijn op zichzelf ook voedingsmiddelen.