Waar zit de afsluitkraan of stopkraan? De afsluitkraan of stopkraan zit tussen de hoofdkraan en de buitenkraan. Bij ieder huis zit hij op een andere plek: in de garage, in de meterkast, in de kelder of kruipruimte zijn veelvoorkomende plekken. Anders dicht in de buurt van de buitenkraan.
Een stopkraan is een kraan in een waterleidingtoevoer om de waterdoorlaat in deze leiding af te kunnen sluiten.
Buitenkraan afsluiten
Draai de afsluitkraan tussen de buitenkraan en de hoofdkraan dicht. Meestal zit deze in een kruipluik, aanrechtkastje of kelder.
Een stopkraan is een soort kraan om de waterdoorlaat in een leiding mee af te sluiten. Het is een soort van afsluiter die in de waterleiding toevoer is aangebracht. Een stopkraan kan erg handig zijn bij het verrichten van werkzaamheden aan leidingen, leidingdelen en toestellen.
Bij een stopkraan begin je door het bovenste deel los te draaien. Je kunt hierna het leertje losmaken. Bij sommige kranen moet je hem gewoon lostrekken en bij een andere kraan moet er een moertje losgedraaid worden. Het leertje kun je vervolgens vervangen.
Oorzaken lekkage
Zo kan het kraanleertje in sommige gevallen versleten zijn en is het nodig om deze te vervangen. Een andere reden kan zijn dat het binnengedeelte of de kraankop verkalkt is. Dit komt meestal voor bij kranen die veel warm water gebruiken, denk hierbij aan een mengkraan in de badkamer.
Deblokkeer een vastzittende kraan.
Het deblokkeren van een vastgeroeste kraan is niet moeilijk. Spuit wat WD-40 Multi-Use Product op de knoppen van de kraan. Laat dit daarna een paar minuutjes inwerken. Vervolgens draai je de kraan open en dicht.
Let op: bovendeel is passend op een kraan in mm of inch " De inch maat achter de bovendelen slaat dus op de inch maat van de kraan, niet op het buitendraad van het bovendeel.
De afsluitkraan of stopkraan zit tussen de hoofdkraan en de buitenkraan. Bij ieder huis zit hij op een andere plek: in de garage, in de meterkast, in de kelder of kruipruimte zijn veelvoorkomende plekken. Anders dicht in de buurt van de buitenkraan.
Hoe tap ik mijn buitenkraan af? Draai eerst de stopkraan dicht en draai daarna het groene, blauwe of zwarte kraantje dat eronder zit open. Er loopt nu al een klein beetje water uit. Tot slot draai je de buitenkraan of de kraan in je schuur of kelder helemaal open: de rest van het water loopt er dan uit.
Hoofdkraan afsluiten:
De hoofdkraan afsluiten doet u door aan de blauwe hendel een kwartslag te draaien zodat deze haaks op de waterleiding staat. Op deze foto is de hoofdkraan dicht. De blauwe hendel staat haaks op de waterleiding. Bij oude hoofdkranen kunt u de messing / zwarte of rode knop rechtsom draaien.
In de neutrale stand stop je de waterstraal en zet je de douche uit. Draai je de ene kant op dan gaat de hoofddouche aan, draai je de andere kant op dan gaat de handdouche aan. Hoe verder je de knop open draait, hoe krachtiger de straal wordt.
of 1/2 die mag je zelf opzoeken. in je keuken keuken zit een hoekstopkraantje met 1/2 naar 3/8 haaks. maar het kan ook 3/8 naar 3/8 zijn of 1/2 x 1/2 kwestie van meten. in uw wc zit een reservior hoekstop kraantje.
Bij een appartement bevindt de hoofdkraan zich vaak in de keuken, daar waar dit bij reguliere woningen vaak de meterkast is. U herkent de hoofdkraan aan de watermeter die zich vaak rond de hoofdkraan bevindt. In de meeste gevallen is de hoofdkraan voorzien van een blauwe hendel.
Een kraan gaat altijd rechtsom dicht (met de klok mee) en linksom open. De letters: DROL is hierbij een handig ezelsbruggetje. Dicht Rechtsom. Open Linksom.
Per kraan verschilt het verwijderen van de knop. Vaak zit er een afdek knopje op het bedieningspaneel, dat je met een schroevendraaier eruit kunt wippen. Hierachter is dan een schroef die zichtbaar is, die je gewoon losdraait. Als dit is gedaan, kan je de knop van de kraan voorzichtig eraf halen.
Door de kapotte slang komt er langzamerhand steeds meer water vrij en ontstaat een lekkage. Een lekkende vulkraan is meestal erg onschuldig, maar niet minder vervelend. Na het bijvullen van de ketel laten mensen de vulslang soms zitten en vergeten ze de kraan dicht te draaien.
Vaak ligt het aan de rubberen afdichting waar in de loop der tijd kalkaanslag op wordt afgezet of die vanwege vermoeid materiaal ondicht wordt. Deze O-ringen of leertjes zijn snel en moeiteloos te vervangen. Bij moderne eengreepskranen kan ook de cartouche binnenin de kraan een druppelend lek veroorzaken.
Lekken zijn echte watervreters: Een kraan die 10 druppels per minuut lekt, zorgt voor een jaarlijks verlies van bijna 2000 liter. Een kraan die constant lekt (enkele druppels per seconde) kost zowat 35.000 liter per jaar.
Lek in het sanitair
Zorg ervoor dat het zo snel mogelijk hersteld wordt. Bij een lekkende kraan loopt 4 liter water per uur weg of 35 kubieke meter per jaar. (1 kubieke meter = 1000 liter.) Een dun waterstraaltje is goed voor 16 liter per uur of 140 kubieke meter water per jaar.
De huurder is verplicht om de zogenaamde huurdersherstellingen uitvoeren. Het gaat hier om minder grote, vaak voorkomende herstellingen die ontstaan door het gebruik van de woning, zoals het herstellen van een lekkende kraan of een losgekomen tegel.
In een stopkraan met spindel zit een spindel die omhoog en omlaag draait in het kraanhuis. Aan het einde van deze spindel zit een vlak schijfje gemaakt van metaal waarop een kraanschijfje (ook wel kraanleertje genoemd) gemonteerd is.