Veruit het grootste deel van de wereldproductie van soja komt uit Brazilië, de Verenigde Staten en Argentinië, waarbij Brazilië de grootste producent is. China is de grootste importeur van soja in de wereld, gevolgd door de Europese Unie (EU).
Sojabonen zijn rijk aan plantaardige eiwitten en daarom worden ze vaak gebruikt als vleesvervangers. Denk maar aan tofu, tempeh, en vegetarische burgers.En je vind soja uiteraard ook terug in sojamelk, soja-ijs, sojakaas, sojayoghurt, sojameel en sojasaus.
Meer dan driekwart (77 procent) van de wereldproductie aan soja is bestemd voor het diervoeder van vee voor vlees- en zuivelproductie. De rest is bestemd voor biobrandstoffen, de industrie of plantaardige oliën. Slechts zeven procent wordt direct gebruikt in humane voedingsmiddelen, zoals tofoe en sojamelk (Ritchie, H.
Daar zorgt de teelt voor allerlei problemen: er wordt bos voor gekapt, de bodem raakt uitgeput en het water wordt vervuild door bestrijdingsmiddelen en kunstmest. De meeste soja wordt verwerkt in veevoer. Maar er wordt ook sojaolie gebruikt in sauzen en snacks, en ook in producten als zeep en biobrandstof.
Een reden om soja uit je dieet te schrappen is dat het phyto-oestrogenen bevat. Ons lichaam beschouwt deze als natuurlijke oestrogenen. Bij mannen kan dit leiden tot een schommelende testosteronspiegel, onvruchtbaarheid, afname van spermacellen en een verhoogde kans op kanker.
De peulvrucht soja is rijk aan tal van componenten die ons kunnen beschermen tegen hart- en vaatziekten. Hij bevat onverzadigde vetten en zit boordevol pectine, een soort voedingsvezel die de slechte cholesterol (LDL) verlaagt. Soja is ook rijk aan plantaardige eiwitten die de cardiovasculaire gezondheid verbeteren.
Soja geeft gezondheidsvoordelen zoals een verbetering van je darmflora en het verlagen van het 'slechte' LDL cholesterol. Het lijkt erop dat de inname van soja een beschermend effect heeft op borstkanker, prostaatkanker, longkanker, darm- en maagkanker.
Soja kan allerlei allergische symptomen veroorzaken, variërend van jeuk en zwelling van mond en keel, gastro-intestinale reacties (misselijkheid, krampen en diarree), ademhalingssymptomen (hooikoorts en astma), huidreacties (netelroos die ook netelroos of urticaria wordt genoemd) tot ernstige levensbedreigende reacties ...
Na het eten van soja kunnen allerlei mogelijke allergische reacties optreden, gaande van huidklachten, angio-oedeem (zwellingen, meestal in gezicht en keel) tot roodheid, jeuk, problemen met de luchtwegen, maagdarmklachten enzovoort. anafylaxie komt veel minder voor.
Sojabonen bevatten alle essentiële aminozuren, zijn rijk aan eiwit, onverzadigd vet en ze bevatten ijzer en vitamine B1. Daarmee zijn sojabonen, tofu en tempeh dé perfecte vleesvervangers. Een normale sojaconsumptie van 2-4 sojaproducten per dag past dus prima binnen een gezond voedingspatroon.
Hoeveel soja mag ik eten? Volgens het Voedingscentrum passen sojaproducten zoals tofu, tempé en sojadrink in een gezond voedingspatroon. Het advies is om maximaal 2-3 porties sojaproducten per dag te eten of drinken.
Zo blijkt uit tal van studies dat een kilogram sojabonen zo'n 0,6 kg CO2-equivalenten uitstoot, terwijl bij de productie van een kilogram tofu in totaal 0,7 kg CO2 vrijkomt. De verwerking van soja tot tofu stoot dus nog eens 0,1 kg CO2 uit.
Plantaardige yoghurt is yoghurt wat niet van koeien-, schapen- of geitenmelk is gemaakt. Plantaardige yoghurt is lactosevrij en is dus een alternatief voor zuivel, geschikt voor mensen die lactose-intolerant of veganist zijn. Plantaardige yoghurt wordt gemaakt op basis van sojabonen, amandelen, kokos of haver.
Lecithine gewonnen uit sojabonen (E322) wordt in brood onder andere gebruikt om de malsheid te verbeteren.
Soja wordt afgeraden
Soja-eiwit is niet hypo-allergeen. Een deel van de zuigelingen met koemelkallergie is ook allergisch voor soja. Op zuigelingenvoeding met soja reageren evenveel zuigelingen allergisch als op koemelk. Daarom wordt soja in de eerste 6 maanden ontraden.
Deze verschijnselen wijzen op een allergische reactie: prikkelingen in de mond en keelholte. een metaalachtige smaak of jeuk in de mond. vlekken, jeuk, roodheid, misselijkheid of braken.
Sojaproducten. Bevatten van nature geen lactose en ook geen calcium en vitamine B2. Bij een aantal merken is de samenstelling gelijkwaardig gemaakt aan koemelk. Of de sojamelk verrijkt is met calcium en vitamine B2 staat op de verpakking vermeld.
De meeste sojaproducten van Alpro zijn arm aan verzadigde vetten, bevatten voldoende onverzadigde vetten, zijn een goede bron van hoogwaardige eiwitten, vitamine B2, B12 en D, en leveren calcium in dezelfde hoeveelheid en met een vergelijkbare biobeschikbaarheid als zuivel.
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Vitamine A is dus niet per se een kritische voedingstof binnen het plantaardig dieet. Soja-drink heeft dubbel zoveel vitamine E. Kortom, soja-drink die is verrijkt met vitamine D, vitamine B2, vitamine B12 en calcium is een gezonder en duurzamer alternatief voor koemelk.
Een vegetarisch dieet is meestal rijk aan voedingsmiddelen die soja bevatten en kan het risico op het ontwikkelen van een trage schildklier verhogen. Voedingsmiddelen die soja bevatten: Soja melk. Edamame boontjes.
De gevaren van soja
'Gezoete sojayoghurt is geen gezonde voeding', zegt ze. Een dieet met grote hoeveelheden producten op basis van bewerkte vormen van soja, is waarschijnlijk ontoereikend en zal hardlopers niet alle voedingsstoffen geven die ze nodig hebben.
Soja is zo'n voorbeeld. Zet dus gefermenteerde sojaproducten zoals sojamelk, sojabonen en tofu op tafel. Ze verhogen het oestrogeengehalte en verminderen je klachten. Bovendien gaan ze osteoporose tegen, want sojaproducten bevatten ook calcium.