Paarden, mensen en andere zoogdieren kunnen biotine niet zelf aanmaken, maar moeten deze vitamine binnenkrijgen via de voeding of via opname van biotine die door darmbacteriën wordt samengesteld. Via vers gras krijgen paarden de meeste biotine binnen.Daarnaast zit er in luzerne ook relatief veel biotine.
Biotine zit in eieren, lever, melk, noten en pinda's. Te weinig biotine kan huidafwijkingen, bloedarmoede en depressie veroorzaken. Tekorten aan deze vitamine komen bijna niet voor, alleen als je veel rauwe eieren eet.
Biotine is een stofje dat vooral bekend staat als bevorderend voor de groei van paardenhoeven. Maar biotine zorgt bijvoorbeeld ook voor een gezonde huid en een stevige en sterke vacht. Het is een stof waarvan paarden normaal gesproken voldoende binnen krijgen uit hun voeding.
Uit onderzoek is gebleken dat de toevoeging van 15mg biotine per dag een positief effect heeft op de groei en de soepelheid van het hoorn. Biotine is belangrijk voor het oppervlakte hoorn van de hoef, de laag die zorgt voor een goede vochtregulering van de hoef en die snel beschadigt tijdens het werk.
Bij regelmatig gebruik kunnen biotine supplementen de textuur, glans en veerkracht van het haar verbeteren. Bovendien wordt biotine vaak genomen om de haargroei te stimuleren, en zien veel mensen al na slechts een maand resultaat!
Vitamine B8- tekort: symptomen en gevolgen
Omdat in veel voedingsmiddelen vitamine B8 zit, komt een tekort aan deze vitamine vrij weinig voor. Mensen die toch een tekort hebben opgelopen, merken dit aan klachten als spierpijn, moeheid, bloedarmoede, depressie, minder zin in eten, ontsteking van tong en huidafwijkingen.
Biotine, ook wel vitamine B8 genoemd, heeft in het lichaam een sterke synergie met vitamine B5, B6, folaat en vitamine B12. Het is dus altijd aan te raden om naast biotine een B-complex of multivitamine te slikken.
Lijnzaad ondersteunt de slijmlaag in de maag- en darmwand en helpt de darmwand beschermen. Lijnzaadolie bevat een hoge concentratie omega 3 en 6 vetzuren wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering. Deze vetzuren kan je paard zelf niet aanmaken en halen ze in de natuur uit voornamelijk gras.
Bij paarden wordt MSM vooral ingezet voor het gezond houden van hoorn (de hoeven), de huid, spieren (spierstofwisseling), pezen en banden (aanhechting) en ter ondersteuning van lichamelijk herstel.
Om te weten of een supplement op basis van glucosamine werkt moet je het daarom eerst twee tot drie maanden de tijd geven. Door een kwalitatief hoogwaardig supplement te kiezen dat een complex aan stoffen bevat is er vaak al eerder een verbetering zichtbaar.
Een volwassen paard geef je 100 gram Pavo Vital per dag, een pony heeft al genoeg aan 50 gram per dag. Om de juiste hoeveelheid goed te kunnen afmeten, zit in de emmer Pavo Vital (8) een handig maatbekertje. Daarnaast is Pavo Vital ook verkrijgbaar in een navulverpakking (8 kg) en een grootverpakking (20 kg).
Vitamine B8 en eiwitten zijn aan elkaar gebonden. Daarom krijg je vitamine B8 binnen via voedingsmiddelen die eiwitten bevatten. Biotine zit in eieren, lever, melk, noten en pinda's. Per 100 gram bevat ei 21 mcg, lever 42 mcg en noten gemiddeld 27 mcg.
Biotine. Biotine speelt een belangrijke rol in de synthese van een gezonde huid, haar en nagels en is daarom een van de beste vitamines tegen haaruitval. Een laag biotinegehalte, ook wel bekend als vitamine B7, wordt ook in verband gebracht met haaruitval.
Bij paarden wordt kurkuma vaak ingezet ter verlichting en ondersteuning. Je kunt kurkuma ook gebruiken ter verlichting van de spieren door een kompres met kurkuma, citroen en zout aan te brengen bij je paard.
Zinktekort paard
Zink zit namelijk in gras en hooi. Daarnaast heeft een teveel aan eiwitten een negatief effect op de zinkbalans in het lichaam. Teveel eiwitten brengen de darmbacteriën uit balans waardoor de opname van zink minder is.
Glucosamine helpt om pijn in de gewrichten van je paard te verlichten en stimuleert herstel van kraakbeen. Het wordt vaak preventief gegeven aan sportpaarden als er veel van de gewrichten wordt gevraagd.
Olie is een goede bron van energie. Plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie, olijfolie en lijnzaadolie, zijn ook geschikt voor het paard. Een dopje olie per dag helptde vacht mooi glanzend te houden.
Geef je paard (meer) weidegang
Van weidegang komen paarden vaak het snelst op gewicht. Vers gras bevat meer energie en eiwit dan hooi en kuil. Zorg daarom dat je paard, als dit mogelijk is, lekker veel gras kan eten. Veel paarden staan in de winter minder in de wei dan in de zomer.
Als je de vacht van je paard wilt laten glanzen kun je een scheutje zonnebloemolie over het voer geven. Zonnebloemolie helpt echter alleen bij een glanzende vacht en zal je paard geen extra energie geven.
Voeding is belangrijk voor een gezonde hoofdhuid en haar. Een tekort of teveel aan vitamines en mineralen kan leiden tot haaruitval. Dit is van toepassing bij biotine (vitamine B8), pantotheenzuur (vitamine B5) en ijzer. Bij een tekort kan je overwegen een supplement te slikken om het aan te vullen.
De kosten van extra biotine in het rantsoen variëren van 0.04 tot 0.08 euro per dier per dag.
Naast de specifieke B-vitamines B8 (Biotine) en B11 (Foliumzuur) zijn vrijwel alle B-vitaminen van groot belang voor gezond haar. Ze spelen een essentiële rol in de stofwisseling in de cellen. Zo kan een tekort aan Vitamine B2 (Riboflavine) bijdragen aan haaruitval.
Het beste nieuwe, natuurlijke haargroeimiddel: Esthecin? De nieuwste kandidaat voor het beste haargroeimiddel is Esthecin. Dit cosmetisch product is gebaseerd op natuurlijke ingrediënten en is getest bij androgeen en telogeen haarverlies, bij zowel mannen als vrouwen.
In Nederland hebben ongeveer 3 op de 10 mensen een vorm van vitamine D tekort. Klachten als spierpijn, gewrichtsproblemen, vermoeidheid en lusteloosheid kunnen hierdoor ontstaan. Op de langere termijn zelfs botontkalking. Vitamine D tekort kan door een bloedonderzoek aangetoond worden.