Wanneer kun je een Labradoodle steriliseren of castreren? Ik adviseer Labradoodle eigenaren om de hond rond de 6 tot 8 maanden te steriliseren of castreren. Hiermee behoudt je het vriendelijke en speelse karakter van de pup en een teefje heeft dan minder kans op op latere leeftijd baarmoederhalskanker te ontwikkelen.
Castratie reu: een reu is vanaf de leeftijd van 7 a 8 maanden geslachtsrijp. Castratie is mogelijk vanaf 6 maanden ouderdom. Bij de reu wordt castratie vaak overwogen bij ongewenst (dominant) gedrag. Hoe ouder de reu is op het tijdstip van castratie, hoe minder de invloed is op zijn gedrag.
Een hond kan vóór de eerste loopsheid gesteriliseerd worden (vanaf 6 maanden). Ondanks dat dit als voordeel heeft dat de kans op melkkliertumoren nóg kleiner is, wordt de kans op incontinentie dus juist groter. Daarnaast neemt de kans op melkkliertumoren pas echt veel meer toe na de tweede loopsheid.
De kosten van de sterilisatie van een hond of is vaak duurder dan de castratie. De ingreep van sterilisatie is namelijk gecompliceerder dan castratie. Ook bij sterilisatie geldt dat de behandeling per hond of kat, maar ook per dierenarts verschilt.
Castratie kan vanaf 6 maanden leeftijd. Er wordt een kleine snede voor het scrotum gemaakt, waarna de testikels verwijderd worden. Uw hond kan dezelfde dag weer naar huis. Wij geven pijnstillers mee voor de dagen na de operatie.
Bij de castratie verwijdert de dierenarts beide zaadballen (testikels) van uw hond. Het verwijderen van beide zaadballen gebeurt onder narcose. Uw hond krijgt hiervoor een combinatie van injectie- en gasnarcose toegediend. Doordat uw hond een buisje in de keel heeft gekregen, kan hij na het ontwaken gaan hoesten.
Wanneer dit moment is verschilt enorm per hond. Zo kan het zijn dat je hond al iets rustiger wordt bij een leeftijd tussen de 6 en 9 maanden. Wanneer je hond volwassen is, dit is tussen de 1 en 2 jaar, zie je vaak dat de grote hoeveelheid puppy energie is verdwenen.
Nadelen van castratie
Het kan leiden tot problemen met poepen en plassen. Als dit gebeurt, zorgt castratie ervoor dat de prostaat weer kleiner wordt. Bij gecastreerde reuen is de kans op prostaattumoren (carcinomen) groter.
Agressief gedrag : De meeste honden worden na castratie een stuk rustiger, het "mannetjesgedrag" is weg, waardoor honden gemoedelijker worden. Weglopen : Omdat de belangstelling voor loopse teefjes nagenoeg weg is, gaat de hond ook niet meer op zoek.
Een gelukkige hond is een gemanierde hond. Hij houdt zich rustig, maakt niets kapot en probeert geen aandacht te trekken door stoute dingen te doen zoals in huis plassen. Als je pup vaak bijt, graaft of meubels en kleren vernielt, probeert hij je te zeggen dat hij zich verveelt, stress heeft of bang is.
De "gekke vijf minuten" is één van de manieren waarop een hond kan omgaan met prikkels uit zijn omgeving. Het is een uiting van dat hij in de loop der tijd een aantal dingen meegemaakt heeft, die ervoor zorgen dat hij overprikkeld is. Zijn spreekwoordelijke stress-emmer zit vol.
Een puppy moet veel slapen, en goed slapen, zonder afleiding en prikkels (denk aan bv. de kinderen). Je kunt een puppy helpen met goed slapen door de bench af te dekken of de positie van de bench/mand/rennetje op een zo rustig mogelijke plek te zetten. Een puppy (t/m 6 maanden) slaapt ongeveer 18 tot 20 uur.
Castratie is echt noodzakelijk! Niet alleen om nageslacht te voorkomen, maar ook om de kans op melkklier- en baarmoedertumoren te voorkomen.
Chemische castratie is een stuk goedkoper om uit te voeren dan echte castratie, maar wordt, omdat het effect maar tijdelijk is, op den duur duurder. Chemische castratie door middel van injectie kost ongeveer 25 tot 45 euro. Chemische castratie door middel van een implantaat kost ongeveer 50 tot 100 euro.
Wanneer dit moment is verschilt enorm per hond. Zo kan het zijn dat je hond al iets rustiger wordt bij een leeftijd tussen de 6 en 9 maanden. Wanneer je hond volwassen is, dit is tussen de 1 en 2 jaar, zie je vaak dat de grote hoeveelheid puppy energie is verdwenen.
De meeste teefjes zullen na de sterilisatie niet van karakter veranderen. Echter door hormoonveranderingen kunnen sommige teefjes na de sterilisatie rustiger en aanhankelijker worden, maar andere juist feller en soms agressiever.
Kosten laparoscopie
De kosten voor deze ingreep zijn vanwege de apparatuur hoger dan de klassieke sterilisatie maar voor alle honden gelijk € 618,-.
Duur en snelheid van de groei
Terwijl kleine hondenrassen reeds met acht maanden volgroeid zijn, groeien middelgrote honden tot een jaar lang. De grote rassen hebben anderhalf jaar nodig en de reuzenrassen zelfs twee jaar om hun uiteindelijke gewicht te bereiken.
Een laparoscopische operatie wordt ook wel een kijkoperatie genoemd. De dierenarts hoeft niet met de handen in de buik en de eierstokken hoeven niet buiten de buikholte worden gebracht. Hierdoor is de ingreep minder pijnlijk, is de kans op complicaties veel kleiner en zal uw hond sneller herstellen van de ingreep.
Vooral bij teven met lang -of krulhaar is er een kans op het ontstaan van een zogenaamde 'puppy coat'. Hierbij wordt de vacht wollig en pluizig. Er is een kans dat uw dier na de operatie gemakkelijker overgewicht krijgt. Over het algemeen kan men beter direct na de sterilisatie minder voer verstrekken.
De meest voorkomende oorzaak van incontinentie bij zowel de reu als de teef is een verminderde sluitingsrespons van de urinebuis, ook wel Sfincter Mechanisme Incompetentie (SMI) genoemd. Dit kan onder andere optreden na castratie/sterilisatie, waardoor de concentraties van testosteron/oestrogeen afnemen.
Bij reuen die op deze manier chemisch gecastreerd worden is het effect na ongeveer twee weken zichtbaar en kan het ongeveer een jaar werken. Als het gedrag van je reu na chemische castratie niet verandert, is het niet 100% zeker dat het gedrag na echte castratie ook niet zal veranderen.
Sterilisatie zorgt ervoor dat uw hond gezonder blijft!
Minder kans op kwaadaardige melkkliertumoren. Onderzoek heeft uitgewezen dat een sterilisatie vóór de eerste loopsheid de kans op melkkliertumoren tot nul reduceert. Na elke loopsheid wordt de kans groter dat uw teef last krijgt van melkklierkanker.