De cv-ketel aftappen. Als er een teveel aan water in je cv-installatie zit, is het noodzakelijk de installatie af te tappen. Dit doe je met behulp van het aftapkraantje. In je cv-installatie zal op één van de radiatoren op de benedenverdieping een aftapkraantje zijn opgenomen (meestal in de (bij-)keuken of hal).
Tip! Het aftappunt is het laagste punt van de cv-installatie: meestal is dit de onderste radiator in huis. Het aftappunt herken je aan de koperen schroefdop waar een kettinkje aan verbonden zit.
Om de cv-ketel druk te verminderen moet je de ketel ontluchten. Het laten ontluchten van je cv-ketel is net zo gemakkelijk als het bijvullen. Je hebt een doekje nodig en een ontluchtingssleuteltje om aan de slag te kunnen.
Een te lage waterdruk kan verschillende oorzaken hebben. Door het opwarmen van het water kan er water verloren gaan. Als er een lekkage is dan zal de druk langzaam afnemen, omdat er water wegloopt uit het verwarmingssysteem. Een kapot expansievat kan er voor zorgen dat de druk afneemt.
Om erachter te komen of uw expansievat kapot is of niet, heeft u enkel een hard voorwerp nodig. Tik met bijvoorbeeld een sleutel of schroevendraaier op de boven- en onderkant van het vat.Wanneer u twee verschillende geluiden hoort, is uw drukvat in orde.
Adviseert Levert Zorgt Draai de ontluchtingsventielen van alle radiatoren in huis één voor één langzaam open met een ontluchtingssleutel totdat er water uit komt. Draai het ventiel direct weer dicht zodra er water uit komt. De CV ketel ontlucht zichzelf automatisch.
Zet de thermostaat dan uit en wacht nog 10 minuten zodat het water tot rust kan komen. Lucht verzamelt zich op het hoogste punt van de installatie.
In 5 minuten uw cv bijvullen
Als de verwarming of water niet meer goed warm wordt is het tijd om uw cv-ketel bij te vullen. Dit is het beste om te doen voor én na het ontluchten van uw cv-installatie.
Bij een lagere druk dan 1,5 bar kan de cv-installatie het water niet goed rondpompen.Bij minder dan 1 bar kan de pomp zelfs kapotgaan.
Wanneer kunt u de CV-ketel beter niet uitzetten? Gaat u op vakantie of bent u voor langere periode niet aanwezig in de woning? Dan is het aangeraden de CV-ketel wel functioneel te laten. Zo loopt u namelijk geen risico dat de pomp van de ketel vast komt te zitten door eventueel magnetisch vuil.
Zet de temperatuur van het water dat naar de kraan gaat op 60 graden in plaats van 80 (nooit lager vanwege risico op legionella).
Een aftapkraan is een kraan in de watermeterput, waarmee de waterleiding in huis kan worden afgetapt. Het aftappen van een waterleiding is nodig wanneer het in de nachten vriest (in de winter, meestal vanaf oktober) en de waterleiding onbeschermd buitenshuis loopt of eindigt in een kraan die buitenshuis is aangelegd.
Vaak koppel je een radiator af, omdat je een andere radiator hebt gekocht, bijvoorbeeld een designradiator of een radiator met meer vermogen. Een radiator afkoppelen kan ook wanneer je achterliggende muur (opnieuw) wilt verven of behangen.
Als koelvloeistof niet vaak genoeg wordt ververst, hopen vervuilingen, metaaldeeltjes en roest zich erin op als gevolg waarvan de leidingen en lamellen van de radiateur verstopt raken.
Met een automatische ontluchter zorgt u ervoor dat uw cv installatie automatische ontlucht wordt. Voorwaarde is wel dat de automatische ontluchter zich op het hoogste punt van de installatie bevindt.
Je thermostaat best niet helemaal uitzetten
Het lijkt misschien zinloos om je verwarming of klimaatregeling te laten aanstaan terwijl jij op je bestemming heerlijk van de rust geniet, maar toch is het aangewezen om bij je vertrek je installatie niet volledig uit te schakelen.
Dan hoor je soms vreemde, borrelende of tikkende geluiden. Meestal komt dat door luchtbellen in de leiding van je verwarming. De oplossing is je verwarming ontluchten. Als er geen lucht in je verwarming zit, is je verwarming sneller warm en gebruik je mogelijk minder gas.
Gebruik je alternatieve hulpmiddel: Steek voorzichtig je schroevendraaier, tang of zelfgemaakt hulpmiddel in het ontluchtingsventiel. Draai het ventiel tegen de klok in om het te openen. Je zult eerst lucht horen ontsnappen. Zodra er water begint uit te druppelen, draai je het ventiel met de klok mee om het te sluiten.
Zet de thermostaat gedurende 10 minuten zo hoog mogelijk. Hierdoor komt de lucht bij de ontluchtingsventielen van de radiatoren. Zet de thermostaat na 10 minuten op een lage stand (ongeveer 15 graden). Wacht nogmaals 10 minuten en draai alle de radiatorknoppen weer dicht.
Gemiddeld kost het vervangen van een expansievat tussen de € 130 en € 200, inclusief arbeidskosten en materialen. Het wordt aanbevolen om het expansievat elke 5 tot 10 jaar te vervangen om problemen te voorkomen.
Een expansievat heeft een gemiddelde levensduur van zo'n zeven jaar. Het kwetsbare onderdeel van een expansievat is het rubberen membraan, dat de stikstof van het water scheidt. Na verloop van tijd wordt dit rubberen materiaal namelijk poreus, waardoor de stikstof gaat lekken en het drukvat niet meer goed werkt.
De levensduur van een expansievat is gemiddeld 7 jaar. Het membraan in het expansievat is geproduceerd uit rubber. Het rubber zal na een aantal jaren poreus worden met als gevolg dat het cv-water uiteindelijk ontsnapt in de gaskamer van het expansievat. Het expansievat zal de druk vervolgens niet meer kunnen opvangen.