Wat zit er in billendoekjes? Billendoekjes zijn meestal gemaakt van een textielvezels, zoals viscose en/of polyester. De vezels nemen goed water en vocht op. In het vocht van de doekjes zit bijna altijd water om schoon te maken en vette stoffen om de huid te verzorgen.
Wat zit er in hygiënische schoonmaakdoekjes? Hygiënische schoonmaakdoekjes zijn meestal gemaakt van een textiel. Omdat je de schoonmaakdoekjes na gebruik weggooit, bestaat het textiel vaak uit de goedkope grondstoffen, cellulosevezels en polyolefinevezels. Cellulosevezels nemen goed water en vocht op.
Samenstelling. Ingrediënten: Aqua, Propylene Glycol, Benzyl Alcohol, Dimethicone, Polysorbate 20, Potassium Sorbate, Chlorphenesin, Parfum, Xanthan Gum, Citric Acid, Glycerin, Disodium EDTA, Limonene, Citral, Linalool.
Alleen toiletpapier en doorspoelbare vochtige doekjes die bedoeld zijn voor persoonlijk gebruik op het toilet mogen worden gespoeld. Alle andere doekjes horen in de afvalbak. Doekjes die niet geschikt zijn voor doorspoelen en toch in het toilet gegooid worden, veroorzaken verstoppingen in het riool.
Billendoekjes in WC
Waarom billendoekjes niet in WC? Ondanks het feit dat billendoekjes doorspoelbaar zijn, betekent het niet dat het goed is. Het doorspoelen kan namelijk verstoppingen van je leidingen veroorzaken en dat wil je echt niet.
In veel landen is het wassen na de toiletgang de normaalste zaak van de wereld. Vochtig WC-papier of reinigingsdoekjes zijn echter geen goed idee. Ten eerste bevatten ze stoffen die de huid kunnen uitdrogen en irritaties kunnen veroorzaken en bij gevoelige mensen zelfs allergische reacties kunnen uitlokken.
Dat een product doorgespoeld kan worden, betekent niet gelijk dat dat het een goed idee is om dat te doen. Doorgespoelde sanitaire producten komen in het riool terecht, waar ze verstoppingen veroorzaken. De kosten van het deblokkeren van het riool zijn natuurlijk hoog (waardoor onze belasting ook hoger wordt!).
Stichting Rioned raadt aan alle doekjes in een prullenbakje te doen en niet door de wc te spoelen. Ook de vochtige doekjes waar op staat dat ze door de wc mogen, aangegeven met een etiket op de verpakking. Staat er een plaatje van een open wc, dan mag het doorgespoeld worden.
Let op: je mag keukenrol en papieren zakdoekjes niet zomaar door de wc spoelen. Dit kan voor nare verstoppingen zorgen en dat wil je natuurlijk niet. Dit kun je oplossen door een prullenbakje naast de wc te plaatsen, waar je het papier in kunt doen na het afvegen.
Het keukenpapier is een volgende.” Het advies is dus: niet door de toilet spoelen die keukenrol en servetten. Ook als je écht geen toiletpapier hebt. Gooi het gewoon in de vuilnisbak.
Gekleurde schoonmaakdoekjes
Het handigst is het om voor dezelfde kleur aan te houden als de emmer, dus het blauwe doekje voor de woonkamer of het kantoor, het rode doekje voor toiletpotten en urinoirs, het gele doekje voor de overige oppervlakten in de badkamer en WC en het groene doekje voor keuken.
Let op met het gebruik van microvezel op gevoelige oppervlakken, het opgenomen vuil kan krassen veroorzaken.
Viscose is een bijzondere stof. Het draagt net zo prettig als katoen en voelt net zo zacht aan als zijde. Niet voor niets werd viscose vroeger vaak 'kunstzijde' genoemd.
De kleur geel staat dus voor 'allerlei'. Deze 'kleurafspraak' is gemaakt tussen schoonmaakbedrijven om kruisbesmetting van bacteriën te voorkomen. Hetzelfde doekje gebruiken voor het toilet én het aanrecht is nou eenmaal geen hygiënisch idee.
Gebruik dan wel even koud water want zoals eerder gezegd gaat sperma stollen van warm water. De wc. Je kan zittend gaan fappen en rechtstreeks in de pot mikken. Of je blijft lekker staan en doet het vanaf daar.
Dunne zuivelresten (zoals melk) kun je, om viezigheid te voorkomen, beter door de gootsteen spoelen. Dikke zuivelresten, zoals yoghurt en vla, kunnen ook met verpakking en al in de vuilnisbak bij het restafval.
Spoel olie en frituurvet niet door de wc of de gootsteen, maar lever het gescheiden in. Een lege plastic fles of melkpak met dop is daarvoor heel handig. De restjes uit de pan kun je met keukenpapier verwijderen en dan in de groene bak doen.
Terwijl wc-papier in het toilet uit elkaar valt, zwellen tampons juist op als ze nat worden. Ook tampons in de wc kunnen dus voor verstoppingen zorgen in je toilet of in de riolering. Dus mocht iemand je ooit vragen: 'kun je tampons door de wc spoelen? ', dan kun je duidelijk zijn – nee!
Een bedrijf gaat het uit het riool halen om te recyclen. We spoelen ieder jaar 180.000.000 kilo wc-papier door het toilet. Nu wordt dat uiteindelijk verbrand, maar je kan het ook weer gebruiken. Bijvoorbeeld in asfalt, kunststof kozijnen en gevelplaten.
Waarom zou je vochtig toiletpapier gebruiken? Veel mensen voelen zich niet altijd even fris nadat ze naar het toilet zijn geweest om daar een grote boodschap te doen. Vochtig toiletpapier geeft je de zekerheid van een heerlijk schoon, gehydrateerd en hygiënisch gevoel.
Het maandverband bestaat namelijk volledig uit plantaardige vezels, die afbreken van zodra er vocht aan de onderkant van het verband komt. Dat betekent dat je je dus geen zorgen hoeft te maken wanneer je het maandverband in hebt, want dan komt er alleen vocht langs de bovenkant.
Tampon kwijt
Je kunt bij de tampon komen door in hurkhouding te gaan zitten en je duim en vinger te gebruiken om hem in je vagina te vinden en dan te verwijderen. Mocht dit lastig gaan dan kun je ook glijmiddel gebruiken, zodat je er beter in komt met je vingers.