Relatief grootste populatie Molukkers in Leerdam
1 Behalve Leerdam gaat het verder om: Vught, Assen, Culemborg, Doesburg, Krimpen aan de IJssel, Appingedam, Tiel, Zuidplas en Middelburg. In deze gemeenten ligt het aandeel Molukse inwoners tussen de 2 en 3 procent.
Van de 71 Molukse wijken in Nederland zijn er nu nog 45 over. De enclaves werden in de jaren 60 gebouwd aan de rand van steden en dorpen, langs een snelweg, bij een begraafplaats of grenzend aan een industrieterrein.
Met 171 woningen is de Molukse wijk in Assen de grootste van Nederland. Officieel bestaat de wijk uit drie wijken naast elkaar, aangezien de bewoners in fasen naar de wijk verhuisden. 'Wijk 1' is de grootste, waar gezinnen afkomstig waren uit kamp Schattenberg (voormalig kamp Westerbork).
De Molukken (Maluku) is een eilandengroep in het oosten van de Indische Archipel, gelegen tussen (met de klok mee) Celebes, de Filipijnen, Nieuw-Guinea en Timor. De Molukken behoren geografisch tot Melanesië, maar politiek tot Indonesië.
Indonesiers komen uit indonesie, in het algemeen. Molukkers van de molukken, een specifiek deel: De Molukken (Maluku) is een eilandengroep in het oosten van de Indische Archipel, gelegen tussen (met de klok mee) Celebes, de Filipijnen, Nieuw-Guinea en Timor.
De Molukkers hadden op 25 april 1950 hun eigen republiek (RMS) uitgeroepen, maar Indonesië had inmiddels het gezag hersteld. Omdat de KNIL-soldaten en hun families daar niet langer veilig waren zag de Nederlandse regering geen andere optie dan de Molukkers tijdelijk naar Nederland te brengen.
Bekijk ook de tabel met het aantal inwoners per buurt in de gemeente Assen. Inwoners in de Zuid Molukse Buurt, 2013 tot en met 2021. Het aantal inwoners in de Zuid Molukse Buurt is met 45 personen afgenomen van 500 in 2013 tot 455 in 2021 (dat is 9%).
Inclusief hun afstammelingen bestaat de groep Molukkers die na de oorlog naar Nederland is gekomen momenteel uit 42,3 duizend personen. Een vooralsnog onbekend deel daarvan woont niet meer in Nederland.
Conclusie. De Molukse migranten in Nederland zijn vrijwel allemaal in dezelfde periode geïmmigreerd. De overgrote meerderheid kwam in 1951 naar Nederland. Van de Molukse migranten die voor 1963 naar Nederland kwamen, waren er op 1 januari 2018 nog iets minder dan 8 duizend in leven en woonachtig in Nederland.
De Molukkers worden opgevangen in woonoorden, meestal barakkenkampen, waar zij ca. 10 jaar verblijven tot voor hen Molukse wijken worden gebouwd. De Molukse gemeenschap is inmiddels uitgegroeid van ca. 12.900 personen bij aankomst tot ca.
Op veel plekken in Nederland hangt vandaag de Molukse vlag uit. Daarmee vieren Molukkers dat 70 jaar geleden de eilandengroep de Molukken onafhankelijk werd. De Republiek der Zuid-Molukken (RMS) heet het vanaf toen. De Molukken is een eilandengroep in de buurt van Indonesië, in Azië.
De Nederlanders gingen terug naar hun vaderland, maar de grote groep Molukse KNIL-soldaten konden nergens naar toe. Ze konden niet terug naar de Molukken, omdat de RMS, de onafhankelijke Zuid-Molukse staat, in oorlog was met Soekarno.
Mena Muria! Mena Muria! De wapenspreuk van de Republik Maluku Selatan klinkt deze vrijdagavond luid door de straten van Elst. De oeroude kreet, die letterlijk voor-achter betekent en verwijst naar samen één, lijkt meteen vat te krijgen op de gedachten van de aanwezigen.
Vlag molukken is officieel de vlag van de Republiek der Zuid-Molukken, (in het Maleisisch Republik Maluku Selatan RMS ), is een in 1950 op Ambon uitgeroepen staat. Echter is hun land bezet door Indonesië. RMS vlag van de Molukken als teken dat men nog steeds voor de Molukse staat is. De vlag voor alle Molukkers.
Zij streven naar een eigen Republiek der Zuid-Molukken. Na de Tweede Wereldoorlog wil Nederland zijn heerschappij over de kolonie Nederlands-Indië herstellen. Inheemse Indonesiërs komen daar onder leiding van Soekarno tegen in opstand.
De tegenwoordig meest gebruikte is "Molukker", de term voor de oorspronkelijke inwoners van de eilandengroep de Molukken. Een van de eilanden in deze eilandengroep is Ambon. Voor 1970 werden de Molukkers dan ook vaak met "Ambonezen" aangeduid.
Religie. De Molukkers in de noordelijke Molukken (huidige provincie Noord-Molukken) zijn vooral moslim en de Molukkers in de centrale en zuidelijke Molukken (huidige provincie Maluku) zijn vooral christelijk. De meeste katholieken van de Molukken leven op de Tanimbar-eilanden en de Kei-eilanden.
Het Ambonees of het Ambonees Maleis is een op Maleis gebaseerde Creoolse taal die gesproken wordt op de Molukse eilanden Ambon en Ceram en enkele andere Molukse eilanden. Het is een lingua franca in het centrale deel van de Molukken en wordt door veel mensen daarom ook als een tweede taal gesproken.
Molukkers waren de eerste etnische groep die in 1951 onvrijwillig naar Nederland werd gebracht door de Nederlandse overheid. In Indonesië waren ze niet langer meer veilig. Voor die tijd deelde Nederland ruim 350 jaar aan koloniale geschiedenis met de Molukken.
In de vroege zevende eeuw werd de Molukken al bezocht door Chinese zeelieden. Zij kwamen af op verschillende specerijen die alleen hier groeiden. In de negende eeuw kwamen Arabische handelaren naar de Molukken. Ze introduceerden tussen 1300 en 1400 de islam in het gebied.
In 1814 werd de term Nederlands-Indië ingevoerd. In 1922 werd het begrip Indonesië geïntroduceerd. Deze term werd gebruikt door Indonesische nationalisten, die wilden laten zien dat Nederlands-Indië een natie was die onafhankelijk diende te zijn.
De Nederlandse regering besloot de Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen - onvrijwillig - naar Nederland te halen. Dat zou voor hun eigen veiligheid zijn. Hun verblijf zou tijdelijk zijn, een paar maanden, omdat hen een eigen Molukse staat was beloofd.