Erwtjes bevatten erg veel vezels, ruim voldoende vitamine C en daarnaast ook nog is kalium en foliumzuur. Al deze voedingswaarden leiden onder andere tot een lagere kans op darmkanker en daarnaast levert het een goede stofwisseling op. Erwtjes zijn dus eigenlijk een soort superfood die passen in ieder soort dieet.
Waarom zijn doperwten goed voor je gezondheid:
Ook vitamine C, vitamine K en folaat (vitamine B11) zijn volop aanwezig.Daarnaast bevatten doperwten kalium, een mineraal dat onder andere betrokken is bij de regulatie van je bloeddruk.
Doperwten zijn goed voor je botten. Dit komt met name door de relatief hoge hoeveelheid vitamine K in de groene erwtjes.
Er zit relatief het meeste vitamine K en vitamine C in de erwt. Vitamine A, B1, B2, B3, B6, B11 en E worden ook in ruime hoeveelheden aangetroffen in deze kleine gezonde peulvrucht. Voorts bevat het een grote verscheidenheid aan mineralen. Kalium, fosfor, zink, magnesium, koper en ijzer zitten er in de groene erwt.
Reken 500 gram verse doperwten per persoon om ongeveer 175 gram over te houden op je bord. Dat is al een prima bijdrage aan je dagelijkse portie groenten van 250 gram! Gebruik je diepvries doperwten, dan kun je prima 250 gram per persoon rekenen. Wel zo makkelijk, dan heb je meteen al je groente voor die dag binnen.
Volgens Greger hebben we twee porties bladgroenten nodig per dag en hoe donkergroener ze zijn, hoe beter. Een voorbeeld hiervan is dus spinazie, maar ook rucola, bietenbladeren, boerenkool en postelein.
Erwtjes bevatten erg veel vezels, ruim voldoende vitamine C en daarnaast ook nog is kalium en foliumzuur. Al deze voedingswaarden leiden onder andere tot een lagere kans op darmkanker en daarnaast levert het een goede stofwisseling op. Erwtjes zijn dus eigenlijk een soort superfood die passen in ieder soort dieet.
Het maakt in principe niet uit of je verse groente of groente uit blik, pot of uit de diepvries eet. Groente uit blik, pot en diepvries bevatten namelijk dezelfde voedingsstoffen als verse groente. Let wel op: er kan aan groente in blik of pot suiker en/of zout zijn toegevoegd. Kijk daarom altijd goed op het etiket.
Erwtensoep is in de koude wintermaanden natuurlijk erg lekker, maar wist je dat deze soep daarnaast ook erg gezond is? Zo zit er in deze soep vitamine A, B en C en allerlei mineralen. Denk bijvoorbeeld aan fosfor, kalium en magnesium. Daarnaast bevat erwtensoep veel eiwitten die licht verteerbaar zijn.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Spliterwten zijn halve erwten. Spliterwten zijn halve erwten en laten (vooral aan het platte oppervlak) gemakkelijk eiwitten los. Als je spliterwten ongewassen kookt, ontstaat er veel schuim op het kookvocht.
Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A en is net als vitamine A goed voor je immuunsysteem. Ook bevat broccoli het gezonde foliumzuur en kalium.
Om de erwtjes uit de peul te krijgen, druk je met beide duimen op de onderkant van de peul tot hij openspringt.Rits nu beide helften open en haal de erwtjes los.Spoel af met koud water. Tip: om te voorkomen dat de erwtjes melig worden, maak je de doperwten zo kort mogelijk voor het bereiden schoon.
De ene erwt is de andere niet. Is hij vers en groot, dan heet deze een doperwt.Komen de groene bolletjes uit de vriezer, dan heten ze gewoon tuinerwten of groene erwten.
Eiwitten zijn van belang voor je lichaam
Ook kan het nemen van erwten proteïne poeder bijdragen aan een gezond gewicht doordat het lang een verzadigd gevoel geeft. Erwten-eiwit poeder heeft een zeer goed aminozuurprofiel, doordat het alle aminozuren bevat die je lichaam nodig heeft.
' En ook voor de gezondheid maakt het niet uit: groente uit blik, vriezer of pot bevat evenveel voedingsstoffen als verse groente. Wel kan er zout en/of suiker zijn toegevoegd aan de blikken of potten. Het Voedingscentrum adviseert dan ook te kiezen voor de varianten zonder toevoegingen.
Groente uit blik of pot en diepvriesgroente bevatten evenveel voedingsstoffen als onbewerkte groente. In groente zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium. De hoeveelheden voedingsstoffen zijn bij elke soort anders, maar zelfs binnen dezelfde soort kunnen verschillen bestaan.
Uit talloze wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat tomaten een sterk gezondheidseffect hebben. Tomaten zijn verzadigd met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen. Deze stof heeft bewezen te werken tegen kanker.
Zetmeelachtige en bepaalde wortelachtige groenten zouden op lange termijn bijdragen tot een zwaarder gewicht. Daaronder vallen onder andere erwten, maïs, wortelen, pompoen, pastinaak en – no surprise there – aardappelen.
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
Het gezondste voedsel uit het onderzoek
Met een totaal van 100 punten verslaat de winnaar in de ranglijst van gezondste voedingsmiddelen zelfs Chinese kool (91,99 punten), snijbiet (89,27 punten), rode bieten (87,08 punten) en spinazie (86,43 punten). Wat is er dan nóg gezonder dan deze groenten? Waterkers.
Uit haar onderzoek blijkt namelijk dat vaak maaltijden nuttigen per dag én een calorierijk voedingspatroon leververvetting en ontwikkeling van buikvet als gevolg heeft. Daarnaast is het eten van meerdere maaltijden per dag ook niet gunstig voor je suikerstofwisseling.
Peulvruchten. In bonen, erwten, linzen en andere peulvruchten zit de natuurlijke gifstof lectine. Onschadelijk als het verhit wordt, maar niet wanneer je ze rauw zou eten. Vooral de werking van de darmen kan erdoor ontregeld worden, met buikpijn, diarree en misselijkheid als gevolg.