23-06-2023 - Boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) roept boeren op donderdag te komen demonstreren in Den Haag. De Tweede Kamer debatteert dan over het klappen van het Landbouwakkoord. Ook wil...
Boerenacties hebben eerder vandaag flinke files veroorzaakt op verschillende snelwegen in Nederland. De boeren blokkeerden met trekkers en vrachtwagens het verkeer op de A50, A1 en de A28.
16 oktober 2019. Op 16 oktober waren er protesten, onder meer in Den Haag, Utrecht en De Bilt, nabij het RIVM. In Den Haag werd het leger ingezet om te voorkomen dat boeren het Binnenhof zouden betreden, en om de veiligheid in de stad te waarborgen.
In de zomer van 2022 vond een groot aantal boerenprotesten plaats. De aanleiding hiervoor was de presentatie van de stikstofplannen door minister Van der Wal op 10 juni, die flinke consequenties hebben voor boeren.
Waarom blokkeren boeren distributiecentra? Boeren protesteren al een tijd tegen de stikstofplannen van het kabinet, die inhouden dat niet alle boeren kunnen doorgaan met hun bedrijf. De afgelopen dagen wilden ze laten zien dat zonder hen de supermarktschappen leeg zijn.
Miryam beantwoordt de webvraag: Wat gebeurt er met je lichaam als je geen boeren en scheten meer kunt laten? Er komt lucht in je darmen doordat bacteriën het voedsel gaan verteren. Wanneer je geen boeren of scheten kunt laten knap je uiteindelijk uit elkaar. Dus boeren en winden moet je maar gewoon laten.
Vanaf april volgend jaar krijgen duizenden boeren een aanbod. Ze kunnen innoveren, verhuizen of stoppen. Als een boer stopt, krijgt hij 120 procent van de waarde van zijn boerderij. De meest betrokken ministers hebben dat vanochtend besproken.
Sinds het vorige kabinet in 2019 besloot de stikstofuitstoot drastisch te reduceren, is het alle hens aan dek voor grote agribedrijven als zuivelgigant Royal A-ware (omzet 2,2 miljard euro), veevoederbedrijf Royal De Heus (3,2 miljard euro) en kalvermesterij Vandrie Group (2,3 miljard euro).
Stichting Agractie Nederland is een Nederlandse belangenorganisatie van boeren opgericht in 2019. Agractie is met Farmers Defence Force één van de organisaties achter de boerenprotesten tegen het stikstofbeleid.
De boeren hebben er genoeg van, en ze hebben gelijk. Te veel nitraten die de waterlopen vervuilen, te veel fijn stof, wat slecht is voor de mens, te veel stikstof die de natuur kapot maakt, te veel methaan waardoor het klimaat opwarmt, ze krijgen van alles de schuld. Maar het is niet de schuld van onze boeren.
StikstofprotestZoals aangekondigd gaan boeren sinds het middaguur opnieuw de weg op uit protest tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Op meerdere snelwegen, zoals de A67, de A28 en de A2, staan tractoren en kan het verkeer niet doorrijden.
Nederland - Ruim honderd personen zijn de afgelopen weken aangehouden vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten. Het gaat hierbij onder meer om snelwegblokkades, brandstichtingen en afvaldumpingen. In totaal schreef de politie ook meer dan zevenhonderd bekeuringen uit.
De acties concentreerden zich in de driehoek Utrecht-Zwolle-Hengelo.Onder meer bij de A1 bij Bathmen, de A12 bij Bunnik, de A30 bij Ede, de A35 bij Hengelo en de A50 bij Apeldoorn was het raak, meldt de ANWB.
Boeren hadden de snelweg eerder vandaag in beide richtingen geblokkeerd. Er is nu alleen nog een wegblokkade op een provinciale weg in Groningen, de N88. Daar is een brug over het Van Starkenborghkanaal in beide richtingen afgesloten, laat de ANWB weten.
Er is geen directe relatie tussen de hoeveelheid eten die we hebben en het eten dat boeren produceren", zegt Lohman van Food Hub. Volgens hoogleraar Candel hebben we wel een probleem als er op de korte termijn helemáál geen boeren meer zijn, maar omdat dat niet snel zal gebeuren is er volgens hem geen reden tot paniek.
Zo sponsort het bedrijf (net als Royal A-Ware en Van Drie) het programma Wie de boer niet kent, dat dit voorjaar bij RTL4 op tv te zien was. Hoe groot de financiële bijdrage van De Heus is wil producent Icare niet zeggen, maar de inhoudelijke bemoeienis van De Heus is onmiskenbaar.
Het gemiddelde Nederlandse landbouwbedrijf genereert per jaar 51.000 euro aan inkomen. Daar komt nog eens 18.400 euro bij die buiten het bedrijf wordt verdiend, bijvoorbeeld door een parttime werkende partner. Overigens zijn de verschillen tussen bedrijven onderling en tussen verschillende sectoren zeer groot.
Boeren willen vooral weten wat ze nu kunnen doen om over twintig jaar nog steeds aan de regels te voldoen en genoeg inkomen te hebben om van te leven.
Strengere milieueisen. Het kabinet kiest daarom voor een vrijwillige uitkoopregeling om snel meer stikstofruimte vrij te maken. Boeren die niet willen stoppen en in de buurt van Natura2000-gebied zitten krijgen te maken met fors strengere milieueisen. Het kabinet hoopt dat daardoor meer boeren bereid zijn om te stoppen ...
Het programma (zie onderaan dit bericht) met sprekers duurt tot 14.30 uur. Afsluitend is er een optreden van de band Mooi Wark.
De eerste uitkoopregeling voor boeren om de stikstofuitstoot te verminderen, is nog geen groot succes. Zeker 750 bedrijven kwamen volgens de provincies in aanmerking voor een vrijwillige uitkoopregeling, maar sinds november 2020 is met slechts 20 boeren effectief een akkoord voor uitkopen gesloten.
Afhankelijk van de omvang van een bedrijf kan uitkoop volgens hem 1 tot 2 miljoen euro opleveren. Dat houden ze er niet per se netto aan over, want veel boeren hebben ook leningen uitstaan bij de bank en die zullen ze moeten aflossen, zegt Hol.
Emissie (uitstoot)
Stikstofoxiden komen vooral vrij bij verbranding van fossiele brandstoffen. De belangrijkste bronnen van stikstofoxiden zijn het verkeer, energiecentrales en de industrie. Ammoniak komt vooral uit de landbouw, maar ook het verkeer en mensen produceren ammoniak.