Diamant is het hardste materiaal op aarde. Diamant wordt vaak gevonden op plekken met gestolde lava. Dit komt doordat vloeibaar diamant houdend gesteente door vulkaanuitbarstingen onder enorme druk naar de oppervlakte worden geperst. Door erosie kan het diamant houdende materiaal worden meegenomen door wind en water.
Volgens Wikipedia ligt de temperatuur van lava tussen 700 en 1200 °C (973 tot 1473 K). Het smeltpunt van diamant bij ongeveer 100.000 atm is 4200 K, wat veel hoger is dan de temperatuur van lava. Het is dus onmogelijk voor lava om een diamant te smelten. Een diamant is koolstof en brandt net als houtskool.
Diamant brandt bij temperaturen boven de 600 graden Celsius. Bij een felle brand in een huis verbranden diamanten juwelen gewoon mee.
Geschiedenis van diamant
2500 v. Chr. zouden in China en India diamanten worden gebruikt om edelstenen te slijpen. In Europa zou de diamant in de 6e tot de 5e eeuw bekend zijn geworden.
Diamant is de hardste grondstof die ooit op aarde is gevonden. Diamant bestaat uit zuivere koolstof die kristalliseert ten gevolge van zeer hoge druk en temperatuur. Deze omstandigheden worden alleen gevonden in een diepte van 150 tot 200 kilometer onder het aardoppervlak!
Het is mogelijk harder dan diamant en nog kneedbaar ook: lonsdaleïet. Dit sterk aan diamant verwante materiaal ontstaat door de hoge druk en temperatuur die het gevolg zijn van een meteorietinslag. Het kan worden gebruikt voor allerlei technologische toepassingen.
Naast het feit dat hoogwaardige diamanten waardevol zijn omdat ze zeldzaam zijn, zijn er meer factoren. Hoogwaardig vakmanschap speelt ook een grote rol. Geslepen diamanten zijn veel meer waard dan ruwe diamanten. U betaalt dus niet alleen voor het materiaal (carbon), maar ook voor het vakmanschap.
Duurste diamant ooit
De duurste diamant die tot nu toe is verkocht is de Pink Star. Die diamant van 59.6 karaat werd gevonden in Zuid-Afrika. In 2017 werd de Pink Star geveild voor een recordbedrag van 71 miljoen dollar in Hong Kong. De grootste diamant ter wereld die ooit werd gevonden is de Cullinan.
Om natuurlijke diamant te creëren worden koolstof deeltjes tot ver onder het aardoppervlak samengeperst. Om een uiteindelijke diamant te kunnen vormen, zullen deze deeltjes miljoenen jaren lang samengeperst moeten worden. Voordat de diamant kan worden gewonnen, moeten er mijnen worden gegraven.
Een lichtblauwe diamant van 0,30 karaat heeft echter al een gemiddelde prijs van $ 15.700. Een 0,50 karaat kost u bijna het dubbele met gemiddeld $ 26.280. Een diepblauwe, levendig gekleurde blauwe diamant kost ongeveer $ 75.000.
De hardheid van de diamant
De Mohs-schaal heeft waarden van 1 tot 10. Diamant heeft de hoogste waarde. Daarom kan u een diamant alleen krassen met een andere diamant.
We raden ook aan om een diamanten ring niet bij zwaar werk te dragen, omdat de punten breekbaar zijn. Verder is het een goed idee om uw juweel af en toe zelf te inspecteren op mogelijke losgekomen onderdelen.
Anders dan de consument veronderstelt kan ook een diamant breken. Hoewel diamant het hardste mineraal is en in dat opzicht buitengemeen duurzaam is, kan er bij een (harde) stoot in de richting van een kristalvlak toch een stukje afspringen/afbreken.
Dit zijn bijvoorbeeld sommige metalen, zoals staal en titanium en kristallen van kwarts of zirkoon.
Het is een soort kringloop, op de ene plaats komt er materiaal uit de aarde, op de andere plaats gaat er materiaal de aarde in. Het gaat dus nooit 'op' en er ontstaan geen holle plekken in de aarde.
Water en lava komen beide veel voor in de natuur, maar wat er gebeurt als ze met elkaar in aanraking komen is lastig te voorspellen. In sommige gevallen doet zich een enorme explosie voor, maar in andere gevallen koelt de lava enkel af en gebeurt er verder niets.
Nee. Diamanten worden onder hoge druk gevormd op een diepte tussen 140 en 190 kilometer in de aardmantel door samenpersing van koolstof. Ze worden aan het aardoppervlak gebracht door snel transport door middel van explosieve vulkanen.
Frost gebruikte vooral gesteente voor zijn experiment. Maar tijdens het onderzoek ontdekte hij ook dat je synthetische diamant kan maken door pindakaas onder extreem hoge druk en temperatuur samen te persen. Na zo'n drie weken verschenen er kleine diamantjes van zo'n twee à drie millimeter groot.
Oorspronkelijk was dat India. Tegenwoordig zijn de meeste diamantmijnen echter te vinden in Rusland, Australië, Canada en de zuidelijke helft van Afrika met Botswana als koploper. Ongeveer de helft van het wereldaanbod diamanten is in handen van De Beers.
Carbonado, zwarte diamant , is een soort in de natuur gevormde polykristallijne diamant afkomstig van alluviale afzettingen in de Centraal-Afrikaanse Republiek en Brazilië en komt ook voor in de vulkaan Kozelski in Kamtsjatka. Hun natuurlijke kleur is zwart of donkergrijs en ze zijn poreuzer dan andere diamanten.
Ongeveer twee keer zo zwaar als de 621 gram wegende Cullinan-diamant: de maandag in Zuid-Afrika gevonden edelsteen is wereldrecordhouder. Het exacte gewicht is wat onduidelijk, maar het staat in elk geval vast dat de diamant veel, heel veel geld waard is. Schattingen lopen op tot 22 miljoen euro.
Aan de universiteit van Hasselt hebben ze de kleinste diamant ter wereld gemaakt. De synthetische diamant is honderdduizend keer kleiner dan de breedte van een menselijk haar.
De prijs van diamant per gram valt dat wat betreft niet te benoemen. Behalve door die om te rekenen vanuit de prijs per karaat. Het gewicht van een diamant duiden we aan in een aantal karaat en een aantal punten, waardoor het eigenlijk nooit gaat om een bepaalde hoeveelheid gram.
Diamanten worden steeds meer waard
Diamanten zijn in tegenstelling tot goud extreem hard. Dit maakt het dan ook tot een gegeerde grondstof. Volgens de laatste cijfers kan een diamant – sinds de jaren 50 – elk jaar tot ruim 15% meer waard zijn.