De glazen staan rechtsboven de borden/bestek. Deze zijn opgesteld in een soort van driehoek. Het waterglas staat linksonder, het rode wijnglas daar iets boven(in het midden) en het witte wijnglas rechtsonder. De rode wijn schenk je altijd in het grotere glas.
Rechts boven het bord zet je de glazen in een schuine lijn naar beneden neer. Bovenaan het waterglas, dan het rode wijnglas en onderaan het witte wijnglas.
Tips om je glazen altijd op de juiste volgorde te plaatsen
De glazen staan altijd aan de rechterkant van je bord, boven je bestek. Het grote champagneglas komt het meest links te staan (als je champagne schenkt bij de maaltijd), gevolgd door het waterglas en de wijnglazen.
Het waterglas is het grootste glas en plaats je altijd links.Daarnaast schik je de wijnglazen van links naar rechts: eerst het rode wijn glas, gevolgd door het witte wijn glas. Stem de hoeveelheid glazen goed af op de hoeveelheid en het type dranken die je gaat serveren.
Het glas dat het eerst wordt gebruikt staat het meest rechts. Het waterglas staat het meest links van het rijtje. De glazen worden over het algemeen wat diagonaal op tafel geplaatst.
Je brengt het in de regel gewoon aan met een kwast of roller, bij nieuwer werk is het beter om het te mengen met beton en specie, waardoor ene waterdicht eindproduct ontstaat. Waterglas vind je ook terug in verschillende schoonmaakmiddelen, waarbij het op de verpakking aangegeven wordt als natriumsilicaat.
Ben je helemaal klaar met eten, dan leg je je bestek recht tegen elkaar, ietsje naar rechts op je bord. Leg je je horizontaal naast elkaar op je bord, dan betekend het dat je zeer tevreden bent over het diner. Wanneer je niet tevreden bent, dan leg je je bestek kruislings met je mes in je vork op je bord.
Bestek. Heel belangrijk: vorken komen aan de linkerkant van het bord, messen en lepels (in die volgorde) aan de rechterkant. Meerdere bestekken schrikken mensen vaak af, maar eigenlijk is het heel gemakkelijk: je legt het bestek gewoon in de volgorde van de gangen, van buiten naar binnen.
Met prachtige servetten, een tafelloper of placemats geef je de tafel een feestelijke look. Het servet leg je links, naast de vorken. Op het bord kan ook (13). Je kunt het servet ook nog op een bijzondere manier vouwen of decoreren met bloemen.
Het bestek
Je werkt als het ware naar je bord toe. Dus als er tijdens de eerste gang soep wordt geserveerd, dan ligt de soeplepel aan de buitenkant. De vorken liggen links van het bord en de messen rechts. De lepels liggen rechts van het mes.
Meestal schenken mensen een wijnglas thuis iets voller dan in een restaurant. Veel horecagelegenheden gaan uit van zo'n 100 ml per glas. In dat geval kun je zo'n 6-7 glazen uit een fles halen. Wel geldt vaak dat grotere glazen vaak iets voller geschonken worden dan kleine glazen.
Broodbord links naast het bestek
Als u een verse chiabatta of foccacia wilt serveren, plaats het broodbord dan links naast het bestek. Het bijpassende broodmes komt aan de rechterrand te liggen.
De servet moet dubbelgevouwen in een driehoek, met de punt naar beneden, op je schoot gelegd worden. Daarmee creëer je een natuurlijk 'gootje' naar beneden. Als je nou echt tijdens het diner naar het toilet moet, leg je servet dan op je stoel. Daarmee geef je aan dat je nog terugkomt.
soeplepel en links van het bord de vork. (indien noodig twee messen en twee vorken naast elkaar). Bij diners wordt vaak de messenlegger weggelaten, daar men toch bij iederen gang weer schoone vorken en messen geeft.
Messen liggen rechts van je bord en vorken links. Daarnaast dient je maaltijd altijd links van je geserveerd te worden. Soep daarentegen wordt vanaf rechts opgediend. Je waterglas staat precies boven je bord.
Je zet drie glazen neer: het waterglas, het witte wijnglas en het rode wijnglas. De glazen komen rechts boven de borden te staan.
Houd je peper en zout bij elkaar met een mooie strooiset. Het peper- en zoutstel zet je gewoon op tafel tijdens het eten, zodat je gemakkelijk extra smaak toe kunt voegen aan je gekookte ei of diner.
Biedt u echter een schotel aan waarvan gasten iets kunnen nemen, dan doet u dit links. De meeste gasten zijn immers rechtshandig en als u rechts serveert dan is het voor de gasten vrij onhandig om iets van de schotel te nemen. Ook het afruimen gebeurt aan de rechterzijde van de gast.
Vorken liggen links van het bord, messen rechts (met de snijkant richting het bord). Soeplepels liggen rechts naast het bord, dessert- en fruitbestek (vaak lepels, maar kan ook een klein vorkje zijn) liggen boven het bord. Je eet van buiten naar binnen.
Dat komt doordat de meeste mensen rechtshandig zijn. Bij het eten van een gebakje zetten rechtshandigen met die kant druk om een stukje af te snijden.Om die reden is de linkertand van de vork ook platter en breder.
Over het algemeen raden we iedereen aan om minimaal vijf stuks bestek van ieder soort bestek per bewoner in huis te hebben. Wanneer je dus met vier mensen in jouw woning eet, dan zou je het over het algemeen moeten redden met twintig stuks van ieder soort bestek. Nu hangt dit wel volledig van jullie thuissituatie af.
Waterglas kan door de specie of mortel gemengt worden waardoor het na uitharden waterdicht is. Dit wordt vaak toegepast bij het metselen of storten van kelders of vloeren. Waterglas als isolator voor nicotine of vochtdoorslag bij boven- en ondergrondse muren.