Omdat ze alles onder één dak willen maken, gaan ze op zoek naar een grotere Venz fabriek. In 1930 wordt deze fabriek in Vaassen (Gelderland) geopend. In het begin wordt in deze fabriek alleen suikerwerk, zoals lolly's en borstplaat gemaakt.
Anno 2006 was Venz net zoals De Ruijter, een andere producent van zoet broodbeleg, onderdeel van de voedingsproducent Heinz. De productie vond plaats in Utrecht. In augustus 2013 werd het concern opgekocht door Warren Buffett en partners.
De wereld van hagelslag is dus meer dan alleen de variaties melk en puur. Suiker, cacaopoeder en cacaoboter zijn de drie belangrijkste grondstoffen van pure hagelslag. Voor melkchocolade hagelslag gebruiken we ook melkpoeder en lactose.
Hagelslag is een typisch Hollands product en ook alleen te koop in Nederland, België en voormalige Nederlandse koloniën zoals de Nederlandse Antillen, Suriname en Indonesië.
Rond 1919 bedacht B.E. Dieperink, directeur van de (drop)fabriek Venco, dat witte broze korrels met een anijssmaak misschien als broodbeleg zouden kunnen dienen. Volgens een bericht van het Amsterdams stadsarchief kwam hij op een gure herfstdag, toen het buiten hagelde, op dit idee. Zo ontstond de eerste hagelslag.
In België wordt hagelslag vaak muizenstrontjes genoemd.
Deze heerlijke crispy chocolade bolletjes zijn gemaakt van witte chocolade in de kleuren wit en groen en zijn de perfecte topping voor op de boterham, dessert, taart of een lekker Rotterdams 'gebakkie'.
Chocoladehagelslag werd pas in 1936 bedacht, door chocoladefabrikant Venz. Die werden toen nog 'chocoladehagel' genoemd omdat de naam hagelslag al was gepatenteerd door Venco. Inmiddels is het een soortnaam geworden en is het patent niets meer waard, al zie je op veel verpakkingen nog wel enkel chocoladehagel staan.
doordat goedkope hagelslagvarianten weinig cacaoboter bevatten, kun je ze niet smelten zoals gewone chocolade. in hagelslag zit namelijk een goedkope vet met daarin een poeder dat smaakt naar cacao. maar wanneer je het verhit scheid de boter en de cacao en wordt het korrelig omdat er geen vocht in zit.
Waar komt de naam 'hagelslag' vandaan
Maar waarom heten de kleine chocolade stukjes eigenlijk 'hagelslag'? Dat komt vermoedelijk van het geluid wat de hagelslag maakt als het uit het pak op je boterham valt: het geluid van hagel die valt.
Gemiddeld liggen er zo'n 20 soorten hagelslag in de winkel. Natuurlijk is er de chocoladehagelslag, in de soorten puur, melk en wit en alle mogelijke mengvormen. Met allerlei exotische smaakjes zoals karamel, toffee, koffie et cetera. Ook zijn er de fruit- en vruchtenhagels en de anijshagels.
De vijf landen die vandaag de dag de meeste cacao groeien zijn Ivoorkust, Ghana, Indonesië, Nigeria en Brazilië. In deze landen worden de cacaobonen geoogst, gedroogd. Eenmaal gedroogd zijn de cacaobonen klaar om verscheept te worden naar chocola producerende landen.
Het is daarmee het meest populaire broodbeleg van ons land. In een pak hagelslag van 400 gram zitten ongeveer 18.000 hagelslagjes en een belegde boterham telt ongeveer 700 hagelslagkorrels. Per Nederlander eten we zo jaarlijks ongeveer 1 kilogram chocolade strooibeleg (hagelslag en vlokken).
De pure chocolade hagelslag van het huismerk van Delhaize wint de test. Maar eigenlijk is suiker de grote winnaar. Het is voor elk merk het hoofdingrediënt. Bij Delhaize zit er 65 gram suiker per 100 gram.
Chocoladehagelslag – in Vlaanderen ook bekend als muizenstrontjes – is een typisch Nederlands en Belgisch broodbeleg. Het werd voor het eerst gemaakt in 1936 door Amsterdamse chocoladefabrikant Venz.
Ingrediënten: suiker, magere cacaopoeder°, cacaoboter°, cacaomassa°, emulgator (lecithine [E322]), glansmiddel (arabische gom [E414]). cacaobestanddelen ten minste 32%.
Bewaar je chocolade niet in de koelkast
Chocolade houdt er absoluut niet van om verblijven op een koude en vochtige plaats. Kou en vocht trekken namelijk in de chocola, ook wanneer de chocolade nog in de verpakking zit, en dat tast de structuur en smaak van het product aan.
Bewaar daarom jouw chocolade bij voorkeur op een droge, donkere plek. Bij een constante kamertemperatuur blijft jouw chocola makkelijk anderhalf jaar goed. Is de witte uitslag op chocola een soort van schimmel? Nee, de witte waas is een gekristalliseerd laagje cacaoboter.
Pindakaas, hagelslag, jam
Dan kan het iets eerder bederven. Bewaar het in de koelkast als je het geopend hebt; dan blijft het langer eetbaar.
In 1946 kreeg de firma P. De Ruijter & Zn. een order van het leger om de Nederlandse soldaten in Indonesië te voorzien van haar oer-Hollandse product: Vruchtenhagel.
Als u dit leest, zit u waarschijnlijk op uw poep. Dat is in Vlaanderen minder vies dan het voor Nederlanders klinkt, 'poep' is daar het gewone woord voor billen.
Daar zijn woorden bij die in België wel bekend zijn, maar niet gebruikt worden – zoals doei, hartstikke, nou, onwijs, ouwehoeren – maar ook woorden die in België onbekend zijn, zoals chipknip, kinnesinne, ouwebeppen, sappelen, een wassen neus, de hand met iets lichten.
In Nederland gebruikt men meestal het woord tas – ook wel zak – voor wat men in België altijd een zak noemt.
Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5. Verrassend genoeg bij zo'n broodliefhebbend volk, ligt de daadwerkelijke consumptie dus lager dan geadviseerd. Het aanbevolen aantal sneetjes brood per dag volgens de Schijf van Vijf.