Wanneer en hoeveel mest? Planten hebben meestal genoeg aan één keer bemesten, vlak voor of tijdens het groeiseizoen (maart/april). Rozen en eenjarige planten doen het beter als je ze nog een tweede keer mest geeft in juni. Ook het gazon kun je het beste twee keer per jaar bemesten.
Het is verstandig om je gazon minimaal 2 keer per jaar te bemesten, in het voorjaar en in het najaar. Wij adviseren je echter om het gazon 3 à 4 keer per jaar te bemesten. In het voorjaar, in de vroege zomer, eventueel in de late zomer en als afsluiter nog een keer voordat de winter aanbreekt.
Ons advies is om je gazon 3 keer per jaar te bemesten. De beste tijd voor het bemesten van je gazon is in het voorjaar (maart/april), in de zomer (mei/juni) en het najaar (september/oktober). Door te bemesten ondersteun je het gras en maak je het beter bestand tegen mos, onkruid in het gazon, koud en grond insecten.
Meng je ook compost, goed verteerde koemest, bladaarde of een gemengde organische mest door de grond dan komt het bodemleven goed op gang. Bij het aanplanten kunt u ook een grond verbeterend middel gebruiken zoals Vivimus waarin voor de eerste 100 dagen voedingsstoffen zitten voor je planten.
Overbemesting kan de wortels van het gras verstikken, waardoor ze niet genoeg zuurstof krijgen en kunnen afsterven. Het is daarom belangrijk om de instructies op de verpakking van de meststof te volgen en de juiste hoeveelheid en frequentie van bemesting te bepalen op basis van de specifieke behoeften van uw gazon.
Planten hebben meestal genoeg aan één keer bemesten, vlak voor of tijdens het groeiseizoen (maart/april). Rozen en eenjarige planten doen het beter als je ze nog een tweede keer mest geeft in juni. Ook het gazon kun je het beste twee keer per jaar bemesten.
Maai pas een paar dagen na het bemesten. Vóór het bemesten moet het gras zo'n vijf centimeter hoog staan.
Koemest bij de aanleg van een gazon
Omdat koemest een organische meststof is, kun je eigenlijk niets fout doen. Bij kunstmest kun je te veel meststof geven, waardoor je juist schade toebrengt aan je planten of gazon. Bij organische meststoffen gebeurt dit niet, je kunt dus niets fout doen in de dosering van koemest!
Koemest kan je het hele jaar door strooien.Heb je een moestuin?In dat geval kan zal twee keer strooien per jaar in de meeste gevallen ook voldoende zijn.
Kippenmestkorrels bevat de volgende NPK verhouding: 4-3-3, oftewel: 4% Stikstof (N), 3% Fosfaat (P) en 3% Kalium (K). Dus het bevat meer stikstof en meer fosfaat dan koemest en iets minder Kalium. De prijs van kippenmestkorrels is ook lager dan die van koemest. Dus u krijgt meer voedingswaarde voor een lagere prijs!
Humus zorgt voor een kruimelstructuur en dit is voor de moestuin de ideale structuur. Daarnaast zorgt humus ervoor dat voedingsstoffen en water makkelijker in de grond worden vastgehouden, waardoor de planten hier meer van kunnen profiteren. Daarom is compost hier vaak een betere keuze dan mest.
Door in de tweede of derde maand van het jaar je gazon te bemesten groeit het gazon weer sneller aan en krijgt het veel eerder de gezonde groene kleur.
Kalk en mest zijn beiden erg belangrijk en vormen de basis voor je gazononderhoud. Strooi kalk ruim voordat je het gazon gaat bemesten, 3 tot 4 weken van tevoren is voldoende. Je gazon heeft tijd nodig om de voedingsstoffen van het kalk op te nemen. Pas dan kan je gazon de mest goed opnemen.
1 keer per jaar is een laagdikte van +/- 1,5cm compost over uw tuin verspreiden voldoende. Standaard wordt gerekend met 10kg compost per m2 tuinoppervlakte. Een big bag van 700kg is dus voldoende voor een tuinoppervlakte van +/- 70m2. Let op, teveel compost toevoegen aan de bodem is niet goed.
Verschil koemest en kunstmest
Koeienmest bevat organische stoffen die de bodem verbeteren. Kunstmest bestaat uit minerale voedingsstoffen die de plant zelf voeden. Koemest zorgt dus voor de bodemkwaliteit. Het is van cruciaal belang dat de bodemstructuur goed is, omdat planten hier anders niet goed op kunnen groeien.
Aangeraden wordt om kunstmest 1x in het voorjaar te strooien (maart) en nog een keer in de zomer (juni). Alhoewel de 12-10-18 mestkorrels chloorarm zijn, willen we je er toch op attenderen dat mestkorrels kunnen verbranden op het gras.
Medio/eind maart, ongeveer een maand na het bekalken strooit u gedroogdekoemest of koemestkorrels uit op uw gazon.
Onze koemestkorrels zijn uitermate geschikt voor gazon, siertuin, border, bol- en knolgewassen, moestuin, rozen, potplanten & fruitbomen. Het verbetert de bodemstructuur en vochtvasthoudend vermogen door het hoge organisch stofgehalte.
Koemest heeft wel degelijk kwaliteit voor de tuin. Paardenmest echter is nóg beter. Dat bevat meer stro en weet de meststoffen beter te binden. Bovendien is een goed opgezette paardenmesthoop rijk aan wormen, die zorgen voor een geweldige structuur- en humusverbetering van de grond.
Dierlijke mest bevat iets meer voedingsstoffen dan compost en verbetert ook de bodemstructuur. Organische mest is een combinatie van dierlijke mest en compost. Het voordeel van deze bodemverbeteraar is dat het voedingsstoffen langzaam afgeeft aan de bodem.
Geef regelmatig mest, maar niet te veel stikstof, want dat zorgt voor veel blad en stelen maar minder vruchtvorming. Gebruik bijvoorbeeld koemestkorrels en wat kali of speciale tomatenmest. Tomaten houden niet van regen. Knip eventueel wat blad weg wanneer een plant te lang nat blijft na een regenbui.
Geef de planten wat speciale langwerkende hortensiamest of 'gewone' organische mest. Organische mest is van dierlijke of plantaardige oorsprong, bijvoorbeeld gedroogde koemest of oude stalmest.Ze bevatten veel voedingsstoffen en sporenelementen. De mest werkt ongeveer drie maanden.
Samen met particulieren, gemeenten en provincies zetten we Nederland in bloei door in mei niet te maaien.
Gras is een levend product, dat groeit. Om goed te groeien heeft gras zonlicht nodig. Lang gras laat minder licht door, waardoor nieuwe grassprieten weinig ruimte krijgen om te groeien. Door het gras regelmatig te maaien krijgen ook de fijnere grassprieten de kans om groot en stevig te worden.
Ingevolge de Nitraatrichtlijn mag aan landbouwgrond jaarlijks maximaal 170 kg N per hectare uit dierlijke mest worden toegediend.