Grijs water is een verzamelnaam voor licht verontreinigd afvalwater dat afkomstig is van huishoudelijke handelingen. De naam "grijs water" slaat op de kleur die dit water krijgt na verloop van tijd door de zeepresten die dit water bevat.
Wat is grijs water? Grijs water bestaat uit het verzamelde badwater, douchewater, water na handenwassen, water van (af)wasmachines en water uit de keukengootsteen. Alles wat in huis wordt weggespoeld dus, behalve wat uit de wc komt.
Nadelen zijn de meervoudige leidingenstructuur waardoor grijs water per abuis op het normale drinkwaterleidingsysteem kan worden aangesloten (meermalen is dit voorgekomen met ernstige schade aan de gezondheid van de burgers!) en de hoge extra kosten die een lange terugverdienperiode hebben.
Het is slechts licht verontreinigd en daarom heel geschikt om nog een keer te gebruiken. Bijvoorbeeld voor toiletspoeling, wasmachine, schoonmaak en buitengebruik.
In het grijze water zitten soms ook haren en huidschilfers. De term 'grijs water' wordt ook wel gebruikt voor water van andere kwaliteit (minder zuiver) dan drinkwater, zoals bijvoorbeeld regenwater, dat je kunt gebruiken voor het toilet en de was. Dit noemen we ook wel 'huishoudwater'. Dit water kun je niet drinken.
Zwart afvalwater is afgevoerd van het toilet. Het is verontreinigd met uitwerpselen. Grijs afvalwater omvat al het andere huishoudelijk afvalwater, zoals water van de wasmachine, bad, douche, lavabo, enz.
Het grijze water (van badkamer en keuken) wordt met een gescheiden leidingstelsel ingezameld. Via een vetvang wordt het in een helofytenfilter gezuiverd en teruggeleid naar de woning. Eventueel zorgt een zandfilter voor een extra zuivering.
Tip 2: Douchewater hergebruiken
Gelukkig zijn er duurzame opties om douchewater te besparen. Zo kun je douchewater hergebruiken met speciale douchecabines en waterfilters. Deze cabines vangen het douchewater op en filteren het water waardoor jij het douchewater weer kunt hergebruiken.
Bij het volledig doorspoelen gaat het gemiddeld om 6,7 liter per keer en bij het gedeeltelijk doorspoelen om 3,7 liter per keer. Het totale watergebruik voor het toilet is gemiddeld 30,2 liter per persoon per dag.
Welk landen hebben het schoonste drinkwater? Voor schoon en lekker kraanwater hoef je Nederland eigenlijk niet te verlaten. Het beste kraanwater vind je volgens Vitens in Oostenrijk, Zwitserland of Scandinavië. In Oostenrijk en Zwitserland vind je op wandelroutes in de bergen en in dorpen fonteinen met drinkbaar water.
Het is onvoorstelbaar en ook bij niet veel mensen bekend hoeveel water voor ons lichaam doet en hoe belangrijk het is om zuiver water tot ons te nemen. Water wat op natuurlijke wijze gezuiverd is, zonder chemicaliën en organismen, is één van de grootste hoekstenen van een gezond en vitaal leven.
Zwart water is toiletwater bestaand uit voornamelijk spoelwater, urine en fecaliën.
Op de Aarde bestaat het water in verschillende vormen: het kan vloeibaar zijn, vast, en zelfs gasvormig! Dat komt omdat het deel uitmaakt van een continue cyclus tussen de Aarde en de at- mosfeer, waarbij de toestand van het water telkens verandert.
De bruine kleur is afkomstig van roestvorming op de binnenkant van de waterleiding. Als het water op een constante snelheid door de leidingen stroomt, blijft het roest aan de leiding vastzitten.
Bewaar het water op een donkere, koele plek. Zo krijgen algen en bacteriën geen kans en kun je het water tot wel zes maanden lang bewaren.
Een waterbesparende douchekop in Klasse Z is het zuinigst en laat maar 4 tot 7 liter water per minuut door. Klasse D is het minst zuinig en telt 17 tot 22 liter per minuut. Met een douchekop uit klasse Z verbruik je dus 40% minder water dan met een douchekop uit klasse D.
Water dat wegloopt door de gootsteen, toilet en douche komt in het riool terecht, en vervolgens via het riool bij de zuivering van het waterschap. Ook regenwater loopt via de regenpijp het riool in, in een gemend riool samen met afvalwater en in een gescheiden riool via een aparte buis.
Water lozen
Vuil water, ook wel grijs water genoemd, moet gedumpt worden in speciale putten die aangesloten zijn op het riool. Je kunt niet zomaar een willekeurige regenput gebruiken, omdat veel van dergelijke putten het hemelwater direct in het oppervlaktewater lozen.
Je eigen leidingwater zuiveren
De gemakkelijkste en goedkoopste manier om thuis water te zuiveren, is door het kraanwater te filteren. Je maakt hierbij gebruik van bijvoorbeeld een waterfilterkan van ZeroWater. De 5-trapsfilter van ZeroWater filtert alle vaste opgeloste stoffen uit het water.
Bedenker Arthur Valkieser wilde een systeem zonder filters, om zo het onderhoud tot een minimum te kunnen beperken. Door de hoge aanschafkosten (de consumentenprijs bedraagt €3475) wordt de Hydraloop tot nu toe wereldwijd alleen in het hogere prijssegment toegepast.
Septische put ledigen: om de hoeveel jaar? Om ongemakken te voorkomen, vermijd je best dat je septische put helemaal vol raakt. Voor een optimaal gebruik maak je je septische put gemiddeld om de 3 à 5 jaar leeg.
Al het afvalwater moet op deze septische put aangesloten zijn: zowel zwart (toilet) als grijs water (douche, keuken,…). Daarom moet de septische put een minimum inhoud van 3000 liter hebben. Zodra er riolering aangelegd is in jouw straat, zal de gemeente je laten weten of je de septische put al dan niet moet behouden.