Feta is witte kaas van schapen- en geitenmelk uit Griekenland. Alleen witte kaas gemaakt op het Griekse vasteland of het eiland Lesbos mag Feta heten. Bovendien moet Feta gemaakt worden volgens bepaalde regels, waaronder het bewaren in pekel oftewel zout water.
Echte feta is gemaakt van schapen- en maximaal 30% geitenmelk, 'witte kazen' zijn van koemelk. Verder worden er aan feta nog allerlei extra eisen gesteld door de Griekse wet. Zo moet de kaas bijvoorbeeld 60 dagen rijpen en er mag niet meer dan 56% vocht in zitten.
De schapenmelk (en soms een beetje geitenmelk) die wordt gebruikt in de originele Griekse feta wordt gepasteuriseerd. Mocht je toch twijfelen, en meteen je Grieks willen oefenen, vraag dan of de kaas van gepasteuriseerde melk is gemaakt.
Volgens voedingsdeskundige Celine Dejaeghere is mozzarella de gezondste optie. “Als je puur afgaat op de voedingswaarde kan je zeggen dat feta iets minder goed scoort dan mozzarella.” Die voedingswaarden zijn dan vooral de calorieën en het vetgehalte.
Deze was nog net iets te zuur, maar smaakte al wel veel beter. Stukken beter was de feta van de Lidl, volgens onze Grieken lekker zacht en fris. De allerbeste feta kopen we het beste bij de natuurwinkel van het merk Oma Der Grieche feta. Deze kaas smaakte precies zoals een goede fetakaas moet smaken.
Is dit hetzelfde als feta? Door de Europese regelgeving mag alleen kaas die is geproduceerd in Griekenland en gemaakt is van minimaal 70% schapenmelk en maximaal 30% geitenmelk feta heten. Veel producenten die feta-achtige kaas maken, bijvoorbeeld van koemelk, noemen het daarom 'mediterrane kaasblokjes of 'witte kaas'.
Een 10+, 20+ of 30+ kaas, waar niet teveel zout in zit, past prima in een gezond eetpatroon en zal het afvallen niet in de weg zitten. Het vetgehalte in kaas wordt aangegeven met bijvoorbeeld 45+. De minder vette kazen bevatten meer calcium.
In kaas, melk en andere melkproducten zit verzadigd vet, wat het LDL-cholesterol verhoogt. Toch zijn het producten die goed zijn voor je gezondheid. Kies daarom voor producten met minder vet, zoals 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread en voor halfvolle en magere melk(producten).
En dat is een van de redenen dat bijvoorbeeld het Voedingscentrum adviseert om soorten te kiezen met minder zout. Hüttenkäse, mozzarella en verse geitenkaas staan in de Schijf van Vijf. Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten.
Feta: Feta is over het algemeen gemaakt van gepasteuriseerde melk waardoor je het haast altijd kunt eten. Als het niet gepasteuriseerd is, staat dit altijd op de verpakkingen kun je het beter laten staan. Haast alle feta in de supermarkt is echter gemaakt van gepasteuriseerde melk.
Listeria. Omdat voorverpakte gerookte vis lang bewaard kan worden, kan de listeria-bacterie zich daar makkelijk in vermenigvuldigen tot schadelijke hoeveelheden. De listeria-bacterie kan gevaarlijk zijn voor je baby.
Controleer of de mozzarella gemaakt is van verhitte melk. Kazen die gemaakt zijn van gepasteuriseerde of verhitte melk zijn veilig om te eten. Eet geen mozzarella gemaakt van rauwe melk ('rauwe melk' of 'au lait cru' op de verpakking). Er kunnen schadelijke bacteriën in zitten, zoals listeria.
De originele Griekse Feta wordt gemaakt uit schapen- en/of geitenmelk en is herkenbaar aan de witte kleur en brokkelige structuur. De smaak is zeer rijk, licht kruidig, iets zuur en tegelijk romig.
Feta is witte kaas van schapen- en geitenmelk uit Griekenland. Alleen witte kaas gemaakt op het Griekse vasteland of het eiland Lesbos mag Feta heten. Bovendien moet Feta gemaakt worden volgens bepaalde regels, waaronder het bewaren in pekel oftewel zout water.
Feta wordt namelijk bijna altijd gemaakt van verhitte melk. Door het verhitten worden eventuele schadelijke bacteriën gedood. Als op de verpakking 'au lait cru' staat, is de kaas gemaakt van onverhitte (rauwe) melk.
Haver, peulvruchten en fruit die pectine bevatten (zoals citrusvruchten, appels en grapefruits) helpen om je cholesterol te verlagen. In je darmen gaan de pectinevezels een verbinding met gal aan. Daardoor worden er minder vetten door je lichaam opgenomen.
Het probleem ontstaat echter wanneer er teveel cholesterol is dat opgehoopt blijft in de vaatwand. Dit zorgt voor een vernauwing wat bloed en zuurstoftoevoer verslechterd. Dit zorgt voor bijvoorbeeld het hebben van etalagebenen, sneller moe worden of andere doorbloedingsklachten.
Vetgehalte. Brie is een van de vetste kazen die er zijn. Brie is namelijk 50+ of 60+, dit betekent dat 50% à 60% van de kaas uit vet bestaat als je het water uit de kaas weghaalt. Brie heeft dus erg veel vet, en daarvan is ook een hoop vet verzadigd vet.
Oude kaas bevat namelijk zo'n tien procent meer vet en dus ook meer calorieën dan jonge kaas. In de lang gerijpte kaas zit minder vocht, maar meer droge stof. Het meeste daarvan is verzadigd vet en daar kun je beter niet te veel van eten.
Kaas levert niet dezelfde voedingsstoffen als vlees. Kaas levert weliswaar evenveel eiwit als vlees en vitamine B12, maar bevat maar heel weinig ijzer, zo'n 0,1 milligram per 100 gram. Bovendien bevat kaas vaak veel verzadigd vet, zeker de vette (48+) varianten en veel zout.
'Normale' Feta is daarentegen zeker niet ongezond! Het bevat diverse nuttige voedingsstoffen zoals calcium, vitamine B12, vitamine D en aminozuren. Feta is daarom goed voor je botten en darmen. Het bevat van nature ook een heel stuk minder vet dan andere kazen zoals oude Goudse of Cheddar.
Achtergrond informatie: Feta is een van oorsprong Griekse schapenkaas. de Dodoni Feta wordt bereid uit 80% schapen- en 20% geitenmelk. Deze kaas wordt traditioneel gemaakt- en ontleent zijn zuivere rijke smaak aan de ecologische en natuurlijke omstandigheden.