In april kan je de winter prei gewoon buiten zaaien. Zaai ongeveer een halve tot één centimeter diep, en bedek de zaden met een dun laagje zaaigrond. Na drie maanden kan je de zaailingen uitdunnen op ongeveer 15 centimeter. Je laat de dikste en sterkste planten staan en verplant de andere plantjes op een andere plaats.
Zoals elke plant heeft prei water nodig. De beste tactiek voor een sterke prei is water geven na het planten, liefst door middel van aangieten. Zo heeft de plant optimaal contact met de omliggende grond. Daarna liefst geen water meer geven.
Geplante prei water geven is heel belangrijk
prei heeft over de hele groeiperiode 380-400 mm water nodig. Water geven is dus meestal nodig.
Een onregelmatige gewasstand en verzwakte groei bij prei kan eventueel een gevolg zijn van een aantasting door de schimmel “rozerot” (Fusarium culmorum). Alhoewel je bij rotting meestal het verband legt met te natte grond hoeft dit niet altijd zo te zijn. Rozerot slaat toe als de plant (tijdelijk) verzwakt is.
Ze heeft veel voeding nodig, vooral stikstof (voor bladgroei), maar pas op met overbemesten. Naast de algemene voorbereiding van het onderspitten van oude stalmest geven we een week of 3 voor het planten wat bloedmeel of een andere stikstofrijke organische meststof.
Prei houd van een vruchtbare vochtige bodem, en kan ook goed grote hoeveelheden stalmest verdragen. Vaak zal het nodig zijn om ook tijdens het groeiseizoen nog een keer te bemesten. Gebruik koemestkorrel of rijke compost als we geen stalmest hebben.
Prei kan wel 9 maanden lang worden geoogst! Er zijn twee soorten prei: zomer- en winterprei. De zomerprei groeit goed bij warmere temperaturen en kan minder goed tegen vorst als winterprei. In de zomer is de prei dan klaar om geoogst te worden.
Een bijzonder feitje over de prei, is dat het een tweejarige plant is die als eenjarige groente wordt geteeld. Zowel de dikke witte schacht als het groene deel van de bladeren en de wortels van de prei zijn geschikt voor consumptie.
Prei kweken onder insectengaas
Tegen preivlieg volstaat het gewone insectengaas met maaswijdte van 1.35 x 1.35 mm. Gezien preivlieg de grootste aantasting geeft bij jonge preiplanten, moet je het insectengaas al bij de opkweek gebruiken of de planten in een koude glasbak opkweken.
Witloof is het moeilijkste te combineren. Je plant dit best na prei. Witloof verdraagt geen vers mest.
Plant de prei op 3cm van elkaar in rijen 40cm uit elkaar. Prei dient diep geplant te worden, 15cm diep.
Nooit meer op de composthoop gooien dus, die doorgeschoten prei en ui (en andere groente zoals kool, waarvan de bloemen ook heerlijk smaken). Oogstrelend op je gerechten én: een uitje voor je smaakpapillen.
Oogstrijpe prei is heel gevoelig voor een nachttemperatuur onder de -10°C. Niet afgedekte prei kan dan veelal als verloren worden beschouwd. Late winterprei verdraagt meer vorst dan oogstrijpe prei. Deze prei zal wel witte bladeren vertonen, maar kan zeer snel hergroeien zodra de temperaturen in het voorjaar stijgen.
Prei planten in volle grond
Prei geeft de voorkeur aan rijke, goed doorlatende grond. Ze hebben dagelijks minimaal acht uur fel zonlicht nodig. Veel variëteiten hebben een lange groeiperiode van 120 tot 150 dagen nodig, maar nieuwere soorten hebben soms maar 90 dagen nodig om volwassen te worden.
Bij een lagere temperatuur kunnen de planten doorschieten, d.w.z. vroegtijdig gaan bloeien. Prei groeit door tot een temperatuur van +60 en heeft normaliter geen last van vorst. Bij strengere vorst is dit rasafhankelijk. Na de vorst groeit de prei gewoon door.
Bij hoge temperaturen en veel zon kan het mogelijk zijn dat je al begin juni kunt oogsten. Wanneer de weersomstandigheden minder goed zijn kan het zijn dat dit pas eind augustus is. Herfstprei kan vanaf begin september tot december geoogst worden. Winterprei kan tussen januari en juni geoogst worden.
Er is winter-, herfst- en zomerprei. Winterprei is dikker en steviger en kleurt van grijsgroen tot blauwgroen. Zomer- en herfstprei heeft een lange, dunne schacht met geelgroen blad met een fijne structuur. Deze preisoorten zijn minder lang houdbaar dan winterprei.
Welkoop Koemestkorrels - Mestkorrels - 50 L.
50 prei plantjes voor €4,- is echt niet te duur.