De productie van pindakaas werd overgenomen door de Blue Bandfabriek in Rotterdam, ten koste van zo'n 170 banen in Delft. De naam Calvé bleef echter behouden. De sauzenproductie werd verplaatst naar fabrieken in Spanje, Tsjechië en Duitsland.
Het geheim achter de lekkere smaak van Calvé? "Wij gebruiken pinda's uit Argentinië, die hebben een karakteristieke smaak. En onze pindakaas-eters vinden een bepaalde smeuïgheid lekker. Daar testen we dan ook iedere dag op.
Na 124 jaar van pindakaas en slaolie en mayonaise productie, moest de bekende fabriek in Delft zijn deuren sluiten. Moederbedrijf Unilever had besloten de productie van pindakaas naar Rotterdam te verhuizen en de sauzen voortaan in Spanje en Tsjechië te laten maken.
Pindakaas, in de huidige smeerbare vorm, komt oorspronkelijk uit Montreal Canada, waar het in 1884 ontwikkeld werd door Marcellus Edson, ten tijde van een overschot in de productie van pinda's. Pindakaas was het bijproduct van pindaolie.
Gebruik Calvé Pindakaas als onderdeel van een gezonde voeding en leefstijl. Bron van eiwitten, rijk aan onverzadigde vetten. Bron van vitamine B3, vitamine E, Magnesium, Zink en Fosfor. Calvé werkt continu samen met haar pindaboeren aan het verder verduurzamen van de pindateelt.
100% pindakaas of notenpasta zonder toegevoegd suiker en zout valt in de Schijf van Vijf. Deze soorten zijn dus gezond broodbeleg, ook voor je kind. Aan veel potten pindakaas en notenpasta is zout en suiker toegevoegd. Dat is een minder gezonde keuze.
Nadelen. Pindakaas bevat omega-6. In ons dieet zijn omega-6 vetzuren over het algemeen al goed vertegenwoordigd. Een dieet met te veel omega-6 vetzuren wordt geassocieerd met een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.
Duurzame pindakaas van Mister Kitchen
De pindakaas bestaat voor 84% uit pinda's en is palmolievrij. De pinda's komen -net als De Pindakaaswinkel en Calvé- uit Argentinië. Mister Kitchen: 'Volgens ons zijn dit de beste pinda's.
In 1898 fuseerde de Nederlandse Oliefabriek met het Franse bedrijf van de gebroeders Emmanuel en George Calvé tot NOF Calvé-Delft, later kortweg Calvé.
Wanneer je naar heel Nederland kijkt dan kun je stellen dat we in heel Nederland graag als hartige snack een kroket, bitterbal, haring, kibbeling, kaas of een patatje eten. Zoete snacks die in heel Nederland worden gegeten zijn poffertjes, pannekoeken, drop en stroopwafels.
Maar het werd ook een goudmijn. Pindakaas werd in Nederland geïntroduceerd door de Franse broers Calvé die in Delft een oliën- en sauzenfabriek hadden. En met de pinda's die ze toch al veel gebruikten, besloten ze het Amerikaanse product in de markt te zetten.
Uw hond mag dus zeker verwend worden met pure pindakaas (zonder xylitol). En als lekker-maak-smaakje mag het ook zeker. Aangezien pinda's echter wel behoorlijk calorierijk zijn is het beter om uw hond niet te veel pindakaas te geven. Dan voorkomt u overgewicht en alvleesklier problemen bij uw hond.
Gezonde pindakaas
Gelukkig kun je ook 100% pindakaas kopen. Deze variant staat ook wel bekend als de gezonde pindakaas. 100% pindakaas bestaat volledig uit pinda's en hieraan wordt geen suiker en/of zout toegevoegd. Daarom is 100% pindakaas een gezonde keuze.
Er zit toch geen kaas in? Pindakaas komt oorspronkelijk uit Amerika, waar het peanut butter heet. Toen peanut butter overwaaide naar Nederland mocht het hier geen 'pindaboter' heten. Vanwege de regels in Nederland, mogen alleen producten met tenminste 80 procent melkvet de naam 'boter' gebruiken.
“Wie is er niet groot mee geworden?” luidt dan ook de slogan van Calvé pindakaas.
Nederlanders consumeren jaarlijks meer dan twintig miljoen potten pindakaas.
Eerst worden geroosterde en ongeroosterde pinda's gemalen. Daarna wordt deze massa gehomogeniseerd, dat betekent dat er geen stukjes meer inzitten. Soms wordt er nog extra olie ingestopt om een smeuïge pasta te krijgen. Voor de smaak worden soms honing en mout toegevoegd.
Toch is pindakaas gezond
Maar omdat pindakaas voor ruim de helft uit vet bestaat, is het behoorlijk calorierijk: ongeveer 630 kilocalorieën per 100 gram, veel meer dan bijvoorbeeld volvette kaas (ongeveer 390 kcal) of boterhamworst (309 kcal). Toch is het een gezonde vervanger van zulk hartig beleg.
Er ligt weer een nieuwe pot pindakaas in het schap: Smeris Pindakaas en die komt in twee smaken: 'lekker crunchy' en'beetje zoet'. De pindakaas is iets anders dan de varianten die je gewend bent, want hij bevat geen palmolie. Hij is te koop bij Albert Heijn.
Wanneer je zoveel mogelijk eiwitten binnen wilt krijgen dan is wederom de AH 100% pindakaas met stukjes pinda de beste keuze voor jou. Met 26 gram per 100 gram product steekt hij met kop en schouders uit boven de rest.
Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten. In sommige diëten worden appelstroop en vruchtenhagel gezien als 'gezonder' broodbeleg.
Ja, pindakaas is hartstikke goed voor je stoelgang. Een goede stoelgang vereist namelijk voldoende voedingsvezels: plantaardige bestanddelen die positieve invloed op je lichaam hebben. Zo houden ze vocht vast in de darmen, waardoor je − hoe zullen we het noemen − makkelijker doorspoelt.
Het eten van ongezouten noten en pinda's verlaagt het LDL-cholesterol, dat slecht is voor de bloedvaten, en verkleint de kans op hart- en vaatziekten.” Andere tips voor verantwoord beleg die het Voedingscentrum meegeeft: Zuivelspread is kant-en-klaar beleg dat ook in de Schijf van Vijf staat.