Bij schraal weer, wind en uitdrogende vrieskou, kunnen takken en knoppen dan verdrogen, omdat de wortels geen vocht meer aanvoeren. Dit kunt u voorkomen door de plant “in te pakken” in noppenfolie (bubbeltjesplastic) of vliesdoek. Vooral in de eerste winter, na het planten, is deze bescherming nodig.
Bij strenge vorst, bij temperaturen van -10 graden Celsius, kun je tuinhortensia's het beste afdekken met vliesdoek. Doordat de lucht tussen de takken dan stilstaat blijft de temperatuur wat constanter. Dit is vooral een slimme oplossing voor planten die in de volle grond staan.
Een hortensia die in volle grond staat kun je ook afdekken. Hang noppenfolie of vliesdoek losjes om de takken heen en bindt het aan de onderkant stevig vast met elastiek, touw of gaas. Als je de plant goed afdekt, zal je geen last hebben van bevroren bladeren of bevroren knoppen van de hortensia.
Zon is niet goed voor hortensia
De zon brandt de bloemen van de hortensia kapot. Je merkt het als je 's avonds je hand over de bloemen haalt: ze knisperen van de droogte. Ook het blad kan opgekruld zijn en brandvlekken vertonen. De enige optie is dan om je planten van tevoren al tegen de zon te beschermen.
Je kunt in dit geval het best de takken waar deze bladeren aanzitten (ook de bevroren knoppen) wegsnoeien. Knip het helemaal terug tot net boven een stel gezonde knoppen. Door alle onherstelbaar beschadigde delen te verwijderen is de kans groot dat de hortensia zich herstelt en in het voorjaar weer volop zal bloeien!
Kies altijd voor de dode takken, de takken die het meest overhangen aan de buitenkant van de plant, de allerhoogste takken of de oudste twijgen. Op de takken die je dit jaar niet snoeit, ontstaan nog dit jaar bloemen. Zo heb je een hortensia die rijk bloeit in de zomer!
Vliesdoek heeft een isolerende werking, en kun je daarom goed gebruiken om je planten te beschermen tegen vorst. Het is ook nog eens licht van gewicht, dus je zult je planten niet beschadigen. In de groentetuin gebruik ik het om vroege teelt, zoals koolplanten, te beschermen als het behoorlijk gaat vriezen.
Hortensia's groeien het best op een licht zure grond. Als de grond alkalisch is dan wordt het blad van de plant langzaam lichtgeel (chlorose). Als er voldoende voedingsstoffen zoals ijzer aanwezig zijn, is een hogere PH waarde nog wel aanvaardbaar.
Knip na de bloei en zeker voor maart!) de uitgebloeide bloemen weg vlak boven het bovenste paar gezonde knoppen. Snoei niet in het voorjaar want dan bloeien de hortensia's nauwelijks. Je kan wel een aantal oude takken tot aan de grond afknippen, zo kan de struik zich verjongen.
De hortensia is erg geliefd om zijn massale bloei en tevens om de lange bloeiperiode van eind juli tot in de herfst. Zelfs na de bloei behoud de hortensia zijn pracht door de uitgebloeide bloemen, als er in de winter sneeuw valt komen deze extra mooi uit.
Dan ben je bij Royal Brinkman aan het juiste adres. Bij Royal Brinkman vind je een breed assortiment doeken en zeilen, waaronder vliesdoek. Onze specialisten adviseren je graag over de mogelijkheden van vliesdoek voor jonge planten. Bovendien bestel je vliesdoek snel en eenvoudig op royalbrinkman.nl!
Bijna alle hortensia's zijn goed winterhard. Dat wil zeggen, dat de takken en gesloten knoppen niet dood vriezen. De plant zal niet te gronde gaan door vorst. Het kan evenwel gebeuren, vooral bij kuipplanten, dat de grond waarin het wortelgestel zich bevindt geheel bevriest.
We raden aan de Hortensia regelmatig water te geven. Je kan het beste tweemaal per week een kleine hoeveelheid water geven. Het is van belang dat de grond, waar de in Hortensia staat, altijd lichtvochtig blijft. Let erop dat er geen laagje water aan de onderkant van de pot blijft staan.
Het bruin worden van de bladranden van uw hortensia heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met de ongewoon droge en hete aprilmaand. Wanneer het nieuwe blad net is uitgekomen is het nog niet sterk en extra gevoelig voor verdroging. Tijdig begieten is dus de oplossing!
Hortensia's bemesten
Naast goede grond, hebben hortensia's ook behoefte aan goede voeding. Bij voorkeur een voeding die naast een hoog kaligehalte ook ijzer en magnesium bevat. IJzer zorgt voor een mooie volle kleur van de bloemen, magnesium met name voor een mooie kleur van het blad.
Het is een misverstand dat alle hortensia's schaduw willen. Zolang de grond vochtig genoeg is, kan zelfs de bolhortensia (Hydrangea macrophylla) in de volle zon staan.
De klimhortensia (Hydrangea anomal subsp. petiolaris) heeft geen snoei nodig. Alleen als hij te hoog of te breed wordt, knip je hem wat terug. Ook de uitgebloeide bloeiwijzen kun je afknippen, bij voorkeur na de winter.
Wil je een grote hortensia, dan is alleen het wegknippen van uitgebloeide bloemen voldoende, gedurende het bloeiseizoen vanaf ongeveer april en mei tot en met augustus en september. Lees ook de informatie bij pluimhortensia snoeien.
De meeste hortensia's snoei je het beste in het voorjaar, op de klimhortensia na. Snoei hortensia's in ieder geval niet in het najaar of in de winter. Laat de verwelkte bloemen gewoon aan de struik zitten, want die beschermen de plant in de winter tegen de kou.
Wanneer moet het aluin aan de hortensia gegeven worden? De ideale tijd om te bemesten en aluin te geven is op twee verschillende tijden in het jaar: bemesten van april t/m juli - daarna een 'hongerperiode', en dan het aluin en aluminium-sulfaat toevoegen voor blauwmaken van begin september t/m half oktober.
Het blijkt dat hortensia's verkleuren door metalen in de bodem die meer oplossen in een zure bodem. Een van nature blauwe hortensia kun je met Hortensia Blauwmaker weer blauwkleuren. Gebruik Hortensia Blauwmaker in de maanden juli, augustus of september.
De Hortensia is één van de populairste planten in Nederland. Net als Rododendrons houdt de Hortensia van zure bodems (dus geen kalk bij deze plant). Zoals bij veel planten is het van belang om te kijken naar welke samenstelling de bemesting heeft die je gebruikt bij de plant.
Het natspuiten van bomen is een hele goede manier om knoppen en bloesem te beschermen tegen vorst. Het water vormt als het bevriest namelijk een beschermlaagje rond de takken.