Waarom drinken Engelsen thee met melk? Engelsen zetten hun thee sterker dan gemiddeld. Om de bittere smaak te neutraliseren, voegen ze een scheut melk toe. Volgens de officieel vastgelegde Britse standaard hoor je per kopje (tussen de 57 en 62 cm lang) vóóraf zo'n 5 mm melk in te schenken.
Melk in thee
Het had alles te maken met het voorkomen dat de kopjes scheurden door de hitte van het kokendhete water. Veel Engelsen hadden in die tijd geen geld voor servies van goede kwaliteit. Daarom deed men eerst een scheutje melk in het kopje, voordat de thee werd ingeschonken, zodat de kopjes heel bleven.
De meeste mensen kiezen tegenwoordig voor halfvolle gepasteuriseerde melk (met een laag vetgehalte). Voor de klassieke smaak moet je echter volle gesteriliseerde melk gebruiken. De perfecte kop thee zal een donkere oranje-bruine kleur hebben eenmaal de melk eraan is toegevoegd en je geroerd hebt.
Welke soorten thee kunt u met melk mengen? In principe kunt u alle zwarte, niet-gearomatiseerde theesoorten met melk drinken om zo de smaak aan te passen. Ook groene thee kan met melk worden geserveerd, bijvoorbeeld als chai latte verrijkt met kruiden en aroma's.
Engelse thee dankt zijn naam aan het feit dat deze thee door veel Engelsen wordt gedronken tijdens de afternoon tea rond de klok van vijf. Sinds decennia een traditie in Engeland. Engelse thee wordt echter niet in Engeland geteeld of geproduceerd. Het is vaak een melange, een mix van Assam, Kenya en Ceylon.
Elke thee met toegevoegde bergamot kan Earl Grey thee genoemd worden. Hoewel het vroeger altijd een zwarte thee was, is dat tegenwoordig niet meer het geval. Earl Grey heeft een zachte smaak met een citrus aroma. English Breakfast thee daarentegen, is een robuuste zwarte thee zonder toegevoegde aroma's.
Earl Grey is een mix van Indiase zwarte theesoorten als Darjeeling, Assam, Nilgiri en Ceylonthee. Dit wordt gemengd met olie uit de bergamotplant waardoor het een citrus-achtige ondertoon heeft. Deze 'smaak' is vernoemd naar Charles Grey, hij was een Britse premier aan het begin van de negentiende eeuw.
Engelse thee bevat allerlei stoffen die goed zijn voor je algehele gezondheid. Bijvoorbeeld het verlagen van de bloeddruk, gezondere darmen en verlagen van kans op chronische ziektes. Met drie koppen Engelse thee per dag kun je al baat hebben van de gezondheidsvoordelen van deze theesoort.
Engelsen zetten hun thee sterker dan gemiddeld. Om de bittere smaak te neutraliseren, voegen ze een scheut melk toe. Volgens de officieel vastgelegde Britse standaard hoor je per kopje (tussen de 57 en 62 cm lang) vóóraf zo'n 5 mm melk in te schenken.
Dat beweren Duitse onderzoekers. Thee is op water na de meest gedronken drank in de wereld en bevat stoffen die hartaandoeningen helpen voorkomen. De Duitse wetenschappers hebben nu ontdekt dat bepaalde eiwitten in melk de nuttige werking van deze stoffen opheffen. Daardoor verliest de thee zijn gezonde karakter.
Thee kan op die manier ook net wat lekkerder zijn voor kinderen. Sommige mensen zien melk ook als gezondere variant van suiker in de thee, om zo toch een een ander smaakje aan de sterke thee te geven. Hoewel misschien beter dan suiker, is melk dus toch niet echt goed in de thee.
Het staat als een paal boven theewater: de Britten houden van hun thee. De drank is niet meer weg te denken. En volgens deze theeliefhebbers is er maar één 'echte' manier om een typisch kopje Engelse thee te bereiden – en dat is met zwarte thee en melk. English Breakfast is een van de bekendste theesoorten ter wereld.
Het gebaar van de geheven pink is een karikatuur van verfijndheid en waarschijnlijk afkomstig uit het volkstoneel, waar de zaken graag vet worden aangezet. Een acteur die met opgestoken pink thee drinkt doet dit uitsluitend om de omgangsvormen van de hogere kringen belachelijk te maken.
Volgens diverse legendes is thee drinken 5.000 jaar geleden in het oude China ontstaan. Eén van de bekendste verhalen is van de vroege keizer Shen Nung, 2737 voor Christus. Shen Nung was een bekwaam leider, een geleerde en kruidkundige.
Een Afternoon Tea wordt in Engeland veelal gehouden tussen 16:00 en 17:00. Engelsen drinken er sterke zwarte thee bij, vaak met melk en suiker. De thee wordt uiteraard geserveerd in typisch Engels bloemetjesservies.
De thee is genoemd naar graaf (earl) Charles Grey (1764–1845), een Brits staatsman en premier. Het verhaal gaat dat de thee hem als cadeau werd aangeboden toen tijdens een handelsmissie naar Azië een van zijn medewerkers de zoon van een mandarijn van de verdrinkingsdood zou hebben gered.
Pu Erh thee
Het zuiden van China staat bekend als de regio met de beste thee ter wereld. Pu Erh wordt in geheel China als de best verkrijgbare thee beschouwd.
Ochtend. Veel mensen hebben meteen na het opstaan nood aan hun dosis cafeïne. Een krachtige zwarte thee is voor hen de perfecte keuze. Niet toevallig heet de vaakst gedronken ochtendthee 'English Breakfast'.
Zwarte thee bevat meer cafeïne dan groene en witte thee. Als je veel thee drinkt kun je daarom beter voor die laatste twee kiezen. Kruidenthee zoals Rooibos bevat geen cafeïne en is rijk aan mineralen en vitamine c, hier kun je onbeperkt van drinken.
Zwarte thee is volledig gefermenteerd, waardoor de theebladeren donkerder zijn en er tanines gevormd worden. Zwarte thee heeft over het algemeen de sterkste smaak en bevat het meeste cafeïne, maar ook het minste antioxidanten.
English breakfast is een Engelse melange van zwarte thee. In dit geval een blend van milde Ceylon en de krachtigere Assam thee. De thee is krachtig van smaak en wordt veel met melk en suiker gedronken. Ook lekker met een schijfje citroen.
Zwarte thee wordt volledig geoxideerd en heeft daardoor de sterkste smaak. Afhankelijk van het gebied waar de thee vandaan komt, kan deze heel sterk (Assam, India), veel zachter (Darjeeling, India), of juist zoet (Java, Indonesië) smaken.
Je kunt het beste zwarte thee en groene thee drinken. Deze soorten thee verlagen de bloeddruk en verkleinen de kans op een beroerte. Het advies voor volwassenen is om 3 koppen groene of zwarte thee te drinken per dag.