Bij Natulon® ritsen is het eerdergenoemde virgin polyester vervangen door rPET (recycled polyethylene terephthalate). Dit materiaal bestaat onder andere uit kunststof verkregen uit gebruikte kunststofflessen of polyester kleding. Het gebruik van rPET zorgt voor een sterk verminderde CO² voetafdruk.
Een ritssluiting wordt gebruikt om twee delen doek aan elkaar vast te maken. De rits bestaat uit een rij met tandjes, en aan de andere kant een rij met inkepingen. Door de sluiter te bewegen worden deze rijen samengevoegd of juist gescheiden.
Ritsen (ook wel slitten genoemd) lijkt op rillen, alleen wordt bij deze bewerking een kleine insnede in het karton gemaakt. Door deze snede kun je het karton scherper vouwen dan bij rillen.
Het fijne van een kunststof rits is dat hij flexibel is, tegen knikken kan, niet oxideert en makkelijk glijdt.
Geschiedenis. De ritssluiting werd uitgevonden door Whitcomb Judson in 1893, maar deze kon geen geschikte toepassing vinden. Het ontwerp van de moderne rits is van Gideon Sundback. Wereldmarktleider voor ritssluitingen is de Japanse fabrikant YKK.
Wat betekent 'YKK' als dit op een rits staat? 'YKK' is de afkorting voor: Yoshida Kōgyō Kabushikigaisha. YKK is 's werelds grootste producent van ritsen. Deze 80 jaar oude Japanse multinational produceert ritsen, metalen drukknopen, klittenband, buckles en nog veel meer.
Bij de kunststof uitvoering rits je hem eenvoudig een keer open en dicht en lekt hij veelal niet meer. De metalen rits smeer je bij voorkeur in met zipwax, speciale was die de rits soepel houdt en het rubber niet aantast.
Nummer 10 = 10mm tanding. Dit is de zwaarste en sterkste rits van YKK. Wordt veel gebruikt in zware winterjassen. Vanwege de grote en sterke tanding gaat deze rits lang mee.
Hoe heet zo'n dingetje aan de rits? Zo'n lipje waarmee je de rits dichttrekt of open natuurlijk... Een ritstrekker! Hier vind je verschillende uitvoeringen en kleuren, zodat je de rits weer gemakkelijk open en dicht kunt schuiven.
Als de schuifregelaar verbogen is, maar de tanden en groeven zijn intact, dan kun je de rits gemakkelijk repareren. Neem een tang en draai de slider vast met weinig druk aan elke kant: op het bovenste deel van de slider, links en rechts, en op het onderste deel van de slider.
Als er tanden verbogen zijn, maak ze dan recht met je vingers (voor kunststof tanden) of een punttang (voor metalen tanden). Repareer indien nodig de schuif. Als dat niet helpt, kijk dan of de schuif tekenen van slijtage vertoont. Bij veelvuldig gebruik kan de schuif open gaan staan, waardoor de rits kapot kan gaan.
De Amerikaan Whitcomb Judson is de uitvinder van de eerste ritssluiting, toen nog kramsluiter genoemd. Judson deed zijn uitvinding in 1893, demonstreerde hem tijdens de Wereldtentoonstelling in Chicago en ontving in 1896 patent.
Zo kunt u bijvoorbeeld de punt van een potlood over de ritssluiting wrijven. Het grafiet in het potlood werkt dan namelijk als smeermiddel, waardoor de rits als het goed is sneller loskomt. Geen potlood in huis? Ook andere producten zoals een lippenbalsem of een blok zeep zijn geschikt als smeermiddel.
#1 Een sleutelring.
Maak 'm vast aan het oog van je rits, maak je gulp vervolgens dicht en doe de sleutelring dan om je knoop. Daarna doe je de knoop dicht zodat het ringetje niet meer te zien is. Et voilà, niemand die nog iets te zeggen heeft over je broek. Behalve dat 'ie je heel goed staat, natuurlijk.
Het straktrekken van de rits is een voorwaarde voor het goed kunnen optrekken van de loper. Het soepel lopen van een rits/loper maakt het optrekken gemakkelijker. U kunt de rits smeren met WD40, kaarsvet of een stukje zeep.
Als de rits niet meer soepel loopt na het wasproces, kan het toepassen van parafine of siliconenspray voor verbetering zorgen.
Ritsen is verplicht wanneer er bij sterk vertraagd verkeer sprake is van een wegversmalling. Dat kan zijn door bijvoorbeeld wegwerkzaamheden, een ongeval of een rijstrook die ophoudt te bestaan. Invoegen in het verkeer kan dan soms stresserend zijn. Als er weinig verkeer is, gaat invoegen doorgaans vlot.
Ritsen is verplicht wanneer er bij sterk vertraagd verkeer sprake is van een wegversmalling. Dit kan zijn door bijvoorbeeld wegenwerken, een ongeval of een rijstrook die ophoudt te bestaan. Ritsen is geen kwestie van hoffelijkheid, maar simpelweg de wet. U bent dus verplicht het te doen.
Een rits bestaat uit twee rijen met tandjes. Elk tandje heeft aan de ene kant een klein puntje en aan de andere kant een klein gaatje. De sluiter zorgt ervoor dat de puntjes van de tandjes aan de ene kant, precies in de gaatjes van de tandjes aan de andere kant komen te zitten. Onderaan de rits zit een stopper.
SBS. De SBS-rits wordt door de op een na grootste fabrikant ter wereld gemaakt. Deze komt uit China en maakt ritsen voor merken als Adidas, Decathlon, Puma, North Face enzovoort. Een rits die qua prijs voordeliger is dan de YKK maar het af en toe op kwaliteit laat afweten.
Een techniek die tussen het rillen en stansen inzit. Veelal toegepast op kartonsoorten, waarbij een vouwlijn gedeeltelijk wordt doorgesneden (tot halverwege het karton gestanst), waardoor bijvoorbeeld het vouwen eenvoudiger wordt.
Dubbele rits of een tweeweg rits
De dubbele rits kun je aan twee kanten openen en heeft dus een sluiter aan beide kanten van de rits. Deze ritsen worden vaak gebruikt in jassen of tassen. Of in sportieve kleding.