Hij bakt perfect knapperige pizza's, ook als je er meerdere achter elkaar bakt. Doordat de pizzasteen meer poreus is dan de keramiek of cordieriet steen is hij beter in staat het vocht van de pizzabodem te absorberen. Hierdoor krijg je een krokante pizza.
De voordelen van een pizzasteen voor de oven
De steen wordt in de oven enorm heet en blijft gedurende de baktijd goed op temperatuur. Daardoor wordt de pizza op een constante temperatuur gebakken. Ook verdeeld de steen de hitte gelijkmatig over de hele pizza. Daarnaast neemt de pizzasteen wat vocht op.
Hoe werkt een pizzasteen
De hitte van de oven wordt opgeslagen in de pizzasteen en later weer afgegeven aan de pizza. Hierdoor krijgt de pizza naast de hete lucht van de oven ook nog eens de contactwarmte van de pizzasteen. Dit zorgt ervoor dat een pizza bijna twee keer zo snel gebakken wordt.
Strooi wat maïsmeel over de steen zodat het deeg niet gaat plakken. Je kunt nu de van te voren opgemaakte pizza, voorzichtig op de steen plaatsen. De randen van de pizza kun je insmeren met olie voor een krokante korst. Bak de pizza op 230 graden tot de kaas begint te smelten.
Om te voorkomen dat het pizzadeeg blijft plakken aan de pizzasteen kun je wat maismeel of polenta op de steen strooien. Vervolgens bak je de pizza in 5 tot 10 minuten af. Hierbij hou je het deksel van de barbecue gesloten.
Gebruik dan ook nooit bakpapier als je met een pizzasteen werkt. Bakpapier is ervoor gemaakt om vocht tegen te houden en daardoor houdt het vocht vretende werking van de steen tegen en ligt je pizza zelfs een beetje in zijn eigen vocht.
Een beetje maïsmeel op je pizza schep zorgt er voor dat je het makkelijk ervan af kan krijgen. Let wel op dat er geen lek zit in je bodem of dat je saus over de rand op het blik komt. Het is dan bijna ondoenlijk om hem goed er vanaf te krijgen.
Hoe gebruik je een pizzasteen
Meestal komt je heteluchtoven thuis tot maximaal 300 graden. Afhankelijk van de dikte van de pizzasteen heb je 30 tot 45 minuten nodig om de pizzasteen goed warm te krijgen.
Zo maak je de pizzasteen schoon
Plaats de steen nooit in de vaatwasser en was hem ook niet met water af. De steen absorbeert namelijk water en dit vergroot de kans dat hij tijdens een volgend gebruik breekt. Zonde! Met een houten of plastic spatel verwijder je voorzichtig aangebakken pizzaresten.
Pizzasteen. Onze favoriete methode om pizza te maken is door gebruik te maken van een pizzasteen. Deze is ideaal voor het perfect garen en vervolgens verplaatsen van je pizza. Verwarm de pizzasteen eerst minimaal 30 minuten op directe hitte voor op de barbecue.
Je kunt de pizza direct op het BBQ rooster leggen, maar pizza's worden nog lekkerder en knapperiger op een echte pizzasteen. De pizzastenen van CADAC zijn gemaakt van duurzaam cordieriet en zijn geschikt voor gasbarbecues, maar ook voor gas- en elektrische ovens. De steen neemt de warmte goed op en houdt deze vast.
In tegenstelling tot kant-en-klare pizza's die vol bewerkte voedingsstoffen, zout en vet zitten, kan een zelfgemaakte pizza ook gezond zijn. Het belangrijkste is dat je verse ingrediënten gebruikt en ze zo veel mogelijk zelf bereidt.
Re: Ovenschaal in plaats van pizzasteen? Je zou het kunnen proberen. De schaal eerst op hoge temperatuur (250 graden ) voorverwarmen een half uur. Als hij goed op temperatuur is, uit de oven halen, inspuiten met bakspray of een van te voren geknipt bakpapiertje erin.
Pizza bakken
Steen neemt de warmte in de oven goed op en houdt die warmte ook vast. Zodra je een pizza in de hete oven legt, en het deeg in aanraking komt met het hete steen, zal het water dat in het pizzadeeg zit snel verdampen. Het steen trekt het vocht als het ware uit het deeg. Het gevolg: een knapperige bodem.
Oven voorverwarmen
Heb je een pizzasteen of pizza steel, dan kan je die op het rooster leggen en mee laten verwarmen. Je kan jouw bakplaat straks dan op de steen of steel leggen om af te bakken. Maar je kan jouw bakplaat ook gewoon op het ovenrooster zetten als je geen steen of steel hebt.
Gebruik pizzasteen
Gebruik geen bevroren, gekoelde pizza, omdat de steen kan barsten door een plotselinge verandering in temperatuur. Geen meel op de steen. Niet gebruiken in de magnetron.
Zo plakt het deeg niet en kun je zien hoe heet de pizzasteen is. De pizzasteen is heet genoeg wanneer de bloem langzaam bruin wordt en een heerlijke geur ontwikkelt, dit is bij een temperatuur van minimaal 300 graden.
Allereerst doet u een laagje bloem op de pizzaschep, zodat het deeg niet blijft plakken aan de schep. De geperforeerde pizzaschep is hiervoor extra geschikt, omdat deze gaten in de schep heeft zitten waar de restjes bloem doorheen kunnen vallen. Op die manier blijft er minder verbrand bloem in de oven over.
Plaats de koude steen op uw koude grill of in een koude oven en warm hem voor. U wilt dat de steen een temperatuur van 218°C of meer bereikt voordat u gaat koken, waar u iets langer voor moet voorverwarmen dan wanneer een grill of oven tot deze temperatuur wordt opgewarmd - minimaal 30 minuten.
Je hebt de oven niet lang genoeg de tijd gegeven om op te warmen waardoor je steen te koud is. Hierdoor zal je deeg niet genoeg gaan bakken en blijft het dus plakken. De andere reden kan zijn dat je steen wel heet genoeg is maar dat jij je pizza te snel wilt gaan draaien.
Voorkomen dat je pizza aan de pizzaschep vast plakt
Om te voorkomen dat je pizzadeeg aan de schep vastplakt, bestrooi de de schep eerst met bloem of semolina.
Pizzastenen kunnen in ovens, maar ook op de barbecue gebruikt worden. De stenen kunnen ook gebruikt worden voor brood! Pizzastenen zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, en zijn gemaakt van verschillende materialen.
Het belangrijkste verschil tussen pizzadeeg en brooddeeg is dat je bij brooddeeg de gluten strakker wilt organiseren. Pizzadeeg is wat minder georganiseerd dan brooddeeg. Waarom is dat? Als je brood gaat bakken, dan wil je uiteindelijk zo veel mogelijk “volume”.