Waar worden de meeste donuts gegeten? We associëren de donut vaak met de Verenigde Staten, dus zou het logisch zijn dat daar de meeste donuts worden verorberd. Dat is echter niet zo. In Canada worden meer donuts gegeten dan in Amerika.
Per hoofd van de bevolking eten Canadezen de meeste donuts van alle landen ter wereld.
De donut is een Amerikaanse lekkernij, maar de oorsprong ervan is mogelijk Nederlands. Volgens verhalen van vroeger zou de donut zijn uitgevonden door Nederlandse Amerikanen die werden geïnspireerd door de oliebol. Er zijn echter nog meer verhalen over het ontstaan en de geschiedenis van de donut.
Donuts zijn een soort gefrituurde, zoete broodjes. Onverwachts maar waar: ze hebben een Nederlandse oorsprong! Immigranten die naar Amerika trokken hebben onze oer-Hollandse lekkernij daar geïntroduceerd.
De 'Golden Crystal Ube' werd gemaakt in opdracht van de Manila Social Club in Miami en is een en al decadentie. Het deeg en het glazuur worden op smaak gebracht met Crystal Champagne, en de donut wordt geairbrusht met een eetbare laag van 24 karaat goud.
Het wereldrecord staat momenteel op naam van deze donut van 24-karaats goud, die maar liefst $ 1.975 kostte. Maar ik zou vijf PSG-voetballers ontmoeten, waarvan de handtekeningen nog meer waard waren.
Helaas zijn donuts niet al te gezond, bevatten ze onwijs veel suiker en veel vet. Ze worden dan ook vaak in de frituur gebakken. Dit recept van donuts bevat bijna geen suiker, weinig vet en de donuts worden in de oven gebakken.
Bomboloni (enkelvoud: bombolone) komen oorspronkelijk uit Toscane, maar worden door heel Italië gegeten. In tegenstelling tot donuts hebben ze geen gat in het midden, maar zijn ze balvormig. De naam is een verwijzing naar het Italiaanse woord bomba, dat simpelweg bom betekent.
Een Olykoek is een Nederlands woord dat een voorloper is van het woord donut dat "oliekoek" betekent - een diep gebakken bal deeg in hete olie.
Het traditionele recept van ons valt in het niet bij de varianten waar sommige andere landen mee uitpakken. In veel andere landen wordt de deegbal namelijk vaak gevuld. In Afrika, Azië en Zuid-Amerika vind je een aantal zoete en hartige varianten.
Standbeeld van kapitein Hanson Gregory , de uitvinder van het donutgat: zwart-wit fotoafdruk. Smithsonian Institution.
Een donut kan in het Nederlands het beste worden omschreven als een zoet gefrituurd broodje. In de basis zijn er twee soorten donuts. De gistgerezen donut is gemaakt van brooddeeg dat gemiddeld een uur rijst voor het frituren. Daarnaast is er de cakedonut, gemaakt met cakebeslag dat direct wordt gefrituurd.
Sommigen beweren daarentegen dat de naam is ontstaan uit een recept waarbij hazelnoten of walnoten in het midden van de cake werden geplaatst om een ongekookt midden te voorkomen . Anderen geloven dat de knoopvormige vormgeving van het deeg leidde tot de naam "deegknoop", wat later "donut" werd.
Per hoofd van de bevolking eet niemand op de planeet zoveel donuts als Canadezen. Elk jaar consumeren Canadezen 1 miljard donuts. Wij eten vijf keer zoveel donuts per hoofd van de bevolking als Amerikanen . We hebben ook de meeste donutwinkels per hoofd van de bevolking.
Met ongeveer 12.900 vestigingen in 42 landen is Dunkin' een van de grootste koffieshop- en donutshopketens ter wereld. Naast verschillende soorten koffie en donuts, worden er ook bagels, ontbijtsandwiches, muffins en donutholes verkocht onder de merknaam Munchkins.
Donuts zijn simpel gezegd zoete gefrituurde broodjes. Ze worden gebakken in hete olie en daarna versiert met chocolade, suiker of glazuur. De reden waarom midden in een donut een gat zit, is omdat het broodje zo sneller gaar is. En hoe korter de baktijd, des te malser en lekkerder de donuts zijn.
De geschiedenis van de donut zelf wordt over het algemeen herleid tot Nederlandse immigranten in het 17e en 18e-eeuwse New York , toen nog Nieuw-Nederland, die gefrituurde deegballen maakten die oliekoeken of olykoeks werden genoemd, wat 'oliekoeken' betekent. Ze leken op moderne donuts, hoewel ze nog niet de iconische ringvorm hadden.
Niemand weet zeker wie de eerste donuts maakte. Sommige mensen denken dat donuts waarschijnlijk in de 19e eeuw zijn ontstaan als Nederlandse "olykoeks" of "oliekoeken". In die tijd wilde een kok geen restjes eten verspillen. Overgebleven stukjes brooddeeg werden in hete olie gedaan en gefrituurd.
Gelei Donut
Deze klassieke donuts zijn meestal rond, zonder gat in het midden, en worden over het algemeen gerezen met gist. Het midden is gevuld met gelei, jam of conserven (en soms chocolade!), waardoor je bij elke hap een explosie van smaak krijgt.
De churros worden ook wel de 'Spaanse donut' of 'Spaanse oliebol' genoemd. Best begrijpelijk, het deeg lijkt er wel op. Churros zijn gefrituurde tarwedeegstengels, waarbij het luchtige deeg aan de buitenkant heerlijk krokant wordt en van binnen zacht blijft.
De donut lijkt Amerikaans maar komt eigenlijk uit Nederland. Want het is een afstammeling van de oliebol. Alleen in Amerika vonden ze die te melig dus heeft iemand verzonnen, anderhalve eeuw geleden...we halen het midden eruit zodat hij overal even gaar wordt. Dat werd een enorme hit.
Er is niets mis mee om dit te gebruiken of producten te eten die dit bevatten. Echter hebben sommige producten zoals snoepgoed gelatine met een dierlijke oorsprong. Dit dient verder uitgediept te worden. Maar wat het geval ook is, er is niets mis met het nuttigen van voedsel dat dit bevat.
De "The Rusty Brown Ring Donut" is de meest speciale donut ter wereld. Maar weinig mensen hebben hem geproefd. Met unieke natuurlijke honing, pure chocolade en een zwarte zaad-topping (Black Seed, ook wel Nigella Sativa) geef je anderen het nakijken.
De “gezondste” zijn een donut of klassieke Franse croissant, op voorwaarde dat je er geen boter, choco of confituur op smeert, natuurlijk. De calorieën zijn gebaseerd op de productfiches van Croustifrance.
De donut werd vanaf het midden van de 19e eeuw gezien als een Amerikaanse lekkernij. Hanson Gregory beweerde dat hij de donut in 1847 op zestienjarige leeftijd had uitgevonden. Het was oorspronkelijk een klont deeg, maar omdat hij het te vettig vond, maakte hij een gat door het deeg.